När anses en bioteknologisk uppfinning vara komplett och praktiskt användbar? - Del II (When does European patent law regard a biotechnological invention as complete and having an industrial application?)
(2008) In NIR: Nordiskt immateriellt rättsskydd 77(4). p.339-387- Abstract
- Denna artikel utgör den andra delen av två uppsatser som behandlar det patenträttsliga kravet att en patentsökt teknologi måste vara praktiskt användbar. Fokus ligger på gen- och proteinrelaterade uppfinningar. En tredje uppsats kommer att undersöka kravet på en tillräcklig beskrivning av dessa teknologier. Medan den första delen analyserade den US-amerikanska tolkningen av det särskilda ”utility”-kriteriet, granskar del II senare praxis från den Europeiska Patentmyndigheten rörande kravet på den ”industriella användbarheten”. Eftersom del I och II är direkt förknippade med varandra, följer den kommande undersökningen samma fokusering och struktur som skildrades i de inledande avsnitten i del I. Således börjar denna artikel med avsnitt 4.... (More)
- Denna artikel utgör den andra delen av två uppsatser som behandlar det patenträttsliga kravet att en patentsökt teknologi måste vara praktiskt användbar. Fokus ligger på gen- och proteinrelaterade uppfinningar. En tredje uppsats kommer att undersöka kravet på en tillräcklig beskrivning av dessa teknologier. Medan den första delen analyserade den US-amerikanska tolkningen av det särskilda ”utility”-kriteriet, granskar del II senare praxis från den Europeiska Patentmyndigheten rörande kravet på den ”industriella användbarheten”. Eftersom del I och II är direkt förknippade med varandra, följer den kommande undersökningen samma fokusering och struktur som skildrades i de inledande avsnitten i del I. Således börjar denna artikel med avsnitt 4. Här ges först en redogörelse för det patenträttsliga regelverket som måste beaktas i samband med bedömningen av kravet på den industriella användbarheten. Därefter granskas senare avgöranden av EPO:s tekniska besvärskammare. Denna analys torde sedan göra det möjligt att sammanfatta principerna som kan härledas av EPO:s rättspraxis. Det kommer även att beskrivas hur dessa principer numera påverkar nationella avgöranden. Detta ska utgöra underlag för att kunna jämföra och diskutera den aktuella utvecklingen i USA och Europa i avsnitt 5. Undersökningen avslutas med generella synpunkter i avsnitt 6. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
https://lup.lub.lu.se/record/1266777
- author
- Minssen, Timo LU
- organization
- publishing date
- 2008
- type
- Contribution to journal
- publication status
- published
- subject
- keywords
- civilrätt: immaterialrätt, private law: intellectual property law, Patent, bioteknologiska uppfinningar, proteiner, gener
- in
- NIR: Nordiskt immateriellt rättsskydd
- volume
- 77
- issue
- 4
- pages
- 339 - 387
- publisher
- Föreningen för Nordiskt Immateriellt Rättsskydd
- language
- Swedish
- LU publication?
- yes
- id
- e90a6b71-0d1b-4021-9acb-b778db4608c8 (old id 1266777)
- date added to LUP
- 2016-04-04 10:52:02
- date last changed
- 2020-01-20 15:09:20
@article{e90a6b71-0d1b-4021-9acb-b778db4608c8, abstract = {{Denna artikel utgör den andra delen av två uppsatser som behandlar det patenträttsliga kravet att en patentsökt teknologi måste vara praktiskt användbar. Fokus ligger på gen- och proteinrelaterade uppfinningar. En tredje uppsats kommer att undersöka kravet på en tillräcklig beskrivning av dessa teknologier. Medan den första delen analyserade den US-amerikanska tolkningen av det särskilda ”utility”-kriteriet, granskar del II senare praxis från den Europeiska Patentmyndigheten rörande kravet på den ”industriella användbarheten”. Eftersom del I och II är direkt förknippade med varandra, följer den kommande undersökningen samma fokusering och struktur som skildrades i de inledande avsnitten i del I. Således börjar denna artikel med avsnitt 4. Här ges först en redogörelse för det patenträttsliga regelverket som måste beaktas i samband med bedömningen av kravet på den industriella användbarheten. Därefter granskas senare avgöranden av EPO:s tekniska besvärskammare. Denna analys torde sedan göra det möjligt att sammanfatta principerna som kan härledas av EPO:s rättspraxis. Det kommer även att beskrivas hur dessa principer numera påverkar nationella avgöranden. Detta ska utgöra underlag för att kunna jämföra och diskutera den aktuella utvecklingen i USA och Europa i avsnitt 5. Undersökningen avslutas med generella synpunkter i avsnitt 6.}}, author = {{Minssen, Timo}}, keywords = {{civilrätt: immaterialrätt; private law: intellectual property law; Patent; bioteknologiska uppfinningar; proteiner; gener}}, language = {{swe}}, number = {{4}}, pages = {{339--387}}, publisher = {{Föreningen för Nordiskt Immateriellt Rättsskydd}}, series = {{NIR: Nordiskt immateriellt rättsskydd}}, title = {{När anses en bioteknologisk uppfinning vara komplett och praktiskt användbar? - Del II (When does European patent law regard a biotechnological invention as complete and having an industrial application?)}}, url = {{https://lup.lub.lu.se/search/files/51399443/1303623.pdf}}, volume = {{77}}, year = {{2008}}, }