Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ny modell för hantering och analys av klimatrelaterade temperaturlaster på betongkonstruktioner

Larsson, Oskar LU (2012) In Bygg & teknik 104(7). p.20-22
Abstract (Swedish)
Temperaturen i ett material styrs av variationer i den omgivande miljön. Solstrålning, vindhastighet, lufttemperatur och långvågig värmestrålning bidrar tillsammas till att temperaturen i konstruktioner ändras i både tid och rum. Temperaturfördelningen i en konstruktion kan delas upp i komponenter; medeltemperatur, linjär temperaturdifferens horisontellt och vertikalt, samt en ickelinjär komponent. Variationer i medeltemperatur styrs till största delen av variationer i den omgivande luftens temperatur över året, medan de linjära och ickelinjära differenserna styrs till största delen av solstrålning och långvågig värmestrålning som varierar mer på dygnsbasis. När temperaturen ändras i konstruktionen leder det till att rörelser uppkommer på... (More)
Temperaturen i ett material styrs av variationer i den omgivande miljön. Solstrålning, vindhastighet, lufttemperatur och långvågig värmestrålning bidrar tillsammas till att temperaturen i konstruktioner ändras i både tid och rum. Temperaturfördelningen i en konstruktion kan delas upp i komponenter; medeltemperatur, linjär temperaturdifferens horisontellt och vertikalt, samt en ickelinjär komponent. Variationer i medeltemperatur styrs till största delen av variationer i den omgivande luftens temperatur över året, medan de linjära och ickelinjära differenserna styrs till största delen av solstrålning och långvågig värmestrålning som varierar mer på dygnsbasis. När temperaturen ändras i konstruktionen leder det till att rörelser uppkommer på grund av att materialet expanderar eller drar ihop sig. Om sådana rörelser är förhindrade av andra delar av konstruktionen eller av yttre faktorer, till exempel bropelare, kan spänningar uppstå. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Contribution to specialist publication or newspaper
publication status
published
subject
keywords
KstrConcrete
categories
Popular Science
in
Bygg & teknik
volume
104
issue
7
pages
20 - 22
publisher
Förlags AB Bygg & teknik
ISSN
0281-658X
language
Swedish
LU publication?
yes
id
66450609-958a-4b2b-b964-dba245c90106 (old id 3172551)
alternative location
http://www.byggteknikforlaget.se/
date added to LUP
2016-04-04 09:20:44
date last changed
2018-11-21 20:52:27
@misc{66450609-958a-4b2b-b964-dba245c90106,
  abstract     = {{Temperaturen i ett material styrs av variationer i den omgivande miljön. Solstrålning, vindhastighet, lufttemperatur och långvågig värmestrålning bidrar tillsammas till att temperaturen i konstruktioner ändras i både tid och rum. Temperaturfördelningen i en konstruktion kan delas upp i komponenter; medeltemperatur, linjär temperaturdifferens horisontellt och vertikalt, samt en ickelinjär komponent. Variationer i medeltemperatur styrs till största delen av variationer i den omgivande luftens temperatur över året, medan de linjära och ickelinjära differenserna styrs till största delen av solstrålning och långvågig värmestrålning som varierar mer på dygnsbasis. När temperaturen ändras i konstruktionen leder det till att rörelser uppkommer på grund av att materialet expanderar eller drar ihop sig. Om sådana rörelser är förhindrade av andra delar av konstruktionen eller av yttre faktorer, till exempel bropelare, kan spänningar uppstå.}},
  author       = {{Larsson, Oskar}},
  issn         = {{0281-658X}},
  keywords     = {{KstrConcrete}},
  language     = {{swe}},
  number       = {{7}},
  pages        = {{20--22}},
  publisher    = {{Förlags AB Bygg & teknik}},
  series       = {{Bygg & teknik}},
  title        = {{Ny modell för hantering och analys av klimatrelaterade temperaturlaster på betongkonstruktioner}},
  url          = {{http://www.byggteknikforlaget.se/}},
  volume       = {{104}},
  year         = {{2012}},
}