Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Remissvar Rättsligt skydd för biotekniska uppfinningar – genomförande av direktiv 98/44/EG

Lidgard, Hans Henrik LU (2001)
Abstract (Swedish)
Fakulteten noterar att förslag nu läggs – mer än ett år försenat – för genomförande av direktivet, men att ny lagstiftning inte avser att träda i kraft förrän den 1 juli 2002. Det är alltid beklagligt med förseningar i genomförandet av central gemenskapslagsstiftning.

Utrymmet för den svenske lagstiftaren att skapa egna nya lösningar begränsas av det detaljerade direktivet. Sverige måste uppfylla direktivets krav, samtidigt som möjligheterna att gå längre begränsas av EG-domstolens tolkningsföreträde. Viss möjlighet föreligger dock att ta hänsyn till andra internationella överenskommelser såsom TRIPs och Konventionen om biologiskt mångfald, samt European Patent Convention och Patent Cooperation Treaty. De i promemorian föreslagna... (More)
Fakulteten noterar att förslag nu läggs – mer än ett år försenat – för genomförande av direktivet, men att ny lagstiftning inte avser att träda i kraft förrän den 1 juli 2002. Det är alltid beklagligt med förseningar i genomförandet av central gemenskapslagsstiftning.

Utrymmet för den svenske lagstiftaren att skapa egna nya lösningar begränsas av det detaljerade direktivet. Sverige måste uppfylla direktivets krav, samtidigt som möjligheterna att gå längre begränsas av EG-domstolens tolkningsföreträde. Viss möjlighet föreligger dock att ta hänsyn till andra internationella överenskommelser såsom TRIPs och Konventionen om biologiskt mångfald, samt European Patent Convention och Patent Cooperation Treaty. De i promemorian föreslagna lagändringarna syftar därför till att införliva bestämmelserna i svensk rätt på ett så direktivtroget sätt som möjligt, anpassat till den svenska patentlagens form. Promemorian föreslår därtill närmast språkligt redaktionella ändringar för att modernisera patentlagen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Other contribution
publication status
unpublished
subject
keywords
EU, bioteknik, patent, bioteknikdirektivet: civilrätt, private law
language
Swedish
LU publication?
yes
id
26e3e339-2231-4b34-a4cf-a0849731d589 (old id 4022835)
date added to LUP
2016-04-04 13:44:38
date last changed
2023-07-03 13:13:03
@misc{26e3e339-2231-4b34-a4cf-a0849731d589,
  abstract     = {{Fakulteten noterar att förslag nu läggs – mer än ett år försenat – för genomförande av direktivet, men att ny lagstiftning inte avser att träda i kraft förrän den 1 juli 2002. Det är alltid beklagligt med förseningar i genomförandet av central gemenskapslagsstiftning. <br/><br>
Utrymmet för den svenske lagstiftaren att skapa egna nya lösningar begränsas av det detaljerade direktivet. Sverige måste uppfylla direktivets krav, samtidigt som möjligheterna att gå längre begränsas av EG-domstolens tolkningsföreträde. Viss möjlighet föreligger dock att ta hänsyn till andra internationella överenskommelser såsom TRIPs och Konventionen om biologiskt mångfald, samt European Patent Convention och Patent Cooperation Treaty. De i promemorian föreslagna lagändringarna syftar därför till att införliva bestämmelserna i svensk rätt på ett så direktivtroget sätt som möjligt, anpassat till den svenska patentlagens form. Promemorian föreslår därtill närmast språkligt redaktionella ändringar för att modernisera patentlagen.}},
  author       = {{Lidgard, Hans Henrik}},
  keywords     = {{EU; bioteknik; patent; bioteknikdirektivet: civilrätt; private law}},
  language     = {{swe}},
  title        = {{Remissvar Rättsligt skydd för biotekniska uppfinningar – genomförande av direktiv 98/44/EG}},
  url          = {{https://lup.lub.lu.se/search/files/151833485/4022838.pdf}},
  year         = {{2001}},
}