Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Rättens transcendens. Om skälighet inom avtalsrätten och relevansen av Rawls rättviseteori

Dahlstrand, Karl LU (2014) In Årsbok p.39-64
Abstract (Swedish)
Följande kapitel kommer att behandla avtalsrättens centrala generalklausul som gör det möjligt att jämka eller ogiltigförklara oskäliga avtalsvillkor. Paragrafen är omstridd och har tilldragit sig intresse då den öppnar upp för rättstillämparens skönsmässiga avgöranden – det inte finns några riktlinjer för vad som kan betecknas som oskäligt utöver den domstolspraxis som utvecklats. Det kan därmed vara svårt att förutse effekterna av ett avtal och generalklausulen har även tillämpats analogt inom andra rättsområden än avtalsrätten. Generalklausulen är därtill intressant ur flera moralfilosofiska, samhällsvetenskapliga och rättsvetenskapliga perspektiv. I den följande framställningen kommer särskilt den analytiska filosofin och John Rawls... (More)
Följande kapitel kommer att behandla avtalsrättens centrala generalklausul som gör det möjligt att jämka eller ogiltigförklara oskäliga avtalsvillkor. Paragrafen är omstridd och har tilldragit sig intresse då den öppnar upp för rättstillämparens skönsmässiga avgöranden – det inte finns några riktlinjer för vad som kan betecknas som oskäligt utöver den domstolspraxis som utvecklats. Det kan därmed vara svårt att förutse effekterna av ett avtal och generalklausulen har även tillämpats analogt inom andra rättsområden än avtalsrätten. Generalklausulen är därtill intressant ur flera moralfilosofiska, samhällsvetenskapliga och rättsvetenskapliga perspektiv. I den följande framställningen kommer särskilt den analytiska filosofin och John Rawls rättviseteori att lyftas fram och diskuteras utifrån denna generalklausul. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Chapter in Book/Report/Conference proceeding
publication status
published
subject
keywords
John Rawls, 36§ avtalslagen, avtalsrätt, skälighet, rättvisa, rättssociologi, allmän rättslära, analytisk filosofi, rättsfilosofi.
host publication
Vetenskapssocieteten i Lund. Årsbok 2014
series title
Årsbok
editor
Rahm, Henrik
pages
39 - 64
publisher
Vetenskapssocieteten i Lund
ISSN
0349-053X
ISBN
978-91-980551-2-2
project
Kränkningar i en digital kontext
Uppdragsavtal ungdomsstyrelsen
language
Swedish
LU publication?
yes
id
cf0c9b4b-e751-4eac-bd84-00f1a2dead0a (old id 4679584)
date added to LUP
2016-04-01 14:18:26
date last changed
2022-09-28 12:21:10
@inbook{cf0c9b4b-e751-4eac-bd84-00f1a2dead0a,
  abstract     = {{Följande kapitel kommer att behandla avtalsrättens centrala generalklausul som gör det möjligt att jämka eller ogiltigförklara oskäliga avtalsvillkor. Paragrafen är omstridd och har tilldragit sig intresse då den öppnar upp för rättstillämparens skönsmässiga avgöranden – det inte finns några riktlinjer för vad som kan betecknas som oskäligt utöver den domstolspraxis som utvecklats. Det kan därmed vara svårt att förutse effekterna av ett avtal och generalklausulen har även tillämpats analogt inom andra rättsområden än avtalsrätten. Generalklausulen är därtill intressant ur flera moralfilosofiska, samhällsvetenskapliga och rättsvetenskapliga perspektiv. I den följande framställningen kommer särskilt den analytiska filosofin och John Rawls rättviseteori att lyftas fram och diskuteras utifrån denna generalklausul.}},
  author       = {{Dahlstrand, Karl}},
  booktitle    = {{Vetenskapssocieteten i Lund. Årsbok 2014}},
  editor       = {{Rahm, Henrik}},
  isbn         = {{978-91-980551-2-2}},
  issn         = {{0349-053X}},
  keywords     = {{John Rawls; 36§ avtalslagen; avtalsrätt; skälighet; rättvisa; rättssociologi; allmän rättslära; analytisk filosofi; rättsfilosofi.}},
  language     = {{swe}},
  pages        = {{39--64}},
  publisher    = {{Vetenskapssocieteten i Lund}},
  series       = {{Årsbok}},
  title        = {{Rättens transcendens. Om skälighet inom avtalsrätten och relevansen av Rawls rättviseteori}},
  url          = {{https://lup.lub.lu.se/search/files/3899123/4679625.pdf}},
  year         = {{2014}},
}