Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Bland vita, svarta och grå "svanar" i det reformerade svenska pensionssystemet

Harrysson, Lars LU and Werner, Erika LU (2014) In Arkiv - Tidskrift för samhällsanalys 2014(3). p.7-37
Abstract (Swedish)
Det reformerade allmänna svenska pensionssystemet har hyllats av många, inte minst av dem som deltagit i själva utarbetandet av systemet, men hur upplevs några av de mer grundläggande antagandena bakom reformen av dem det avser att ge ekonomiskt skydd åt på ålderdomen? Genom ett omfattande djupintervjumaterial visar Lars Harrysson och Erika Werner att det finns såväl stöd som brist på det samma för dessa antaganden. Bland annat på frågorna om viljan och förmågan att välja själv bland pensionsfonder, och om en adekvat pension kan förväntas, ges övervägande ett ganska svagt stöd, men det finns också tydliga undantag. Mycket talar för att lovsången till pensionssystemet bör tystna, åtminstone till hur utformningen av systemet ser ut i dag,... (More)
Det reformerade allmänna svenska pensionssystemet har hyllats av många, inte minst av dem som deltagit i själva utarbetandet av systemet, men hur upplevs några av de mer grundläggande antagandena bakom reformen av dem det avser att ge ekonomiskt skydd åt på ålderdomen? Genom ett omfattande djupintervjumaterial visar Lars Harrysson och Erika Werner att det finns såväl stöd som brist på det samma för dessa antaganden. Bland annat på frågorna om viljan och förmågan att välja själv bland pensionsfonder, och om en adekvat pension kan förväntas, ges övervägande ett ganska svagt stöd, men det finns också tydliga undantag. Mycket talar för att lovsången till pensionssystemet bör tystna, åtminstone till hur utformningen av systemet ser ut i dag, inte till reformen i sig. Den var nödvändig. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
and
organization
publishing date
type
Contribution to journal
publication status
published
subject
keywords
det svenska pensionssystemet, pensionsreform, allmän pension, ålderspension, socialförsäkringar, pensionering, styrningskonst (gouvernementalité)
in
Arkiv - Tidskrift för samhällsanalys
volume
2014
issue
3
pages
7 - 37
publisher
Arkiv
ISSN
2000-6217
language
Swedish
LU publication?
yes
id
e5c3abb7-6479-405e-90c8-4034277ad215 (old id 4935776)
alternative location
http://www.tidskriftenarkiv.se/index.php/hem/article/view/2000-6217.3.1/pdf
date added to LUP
2016-04-01 10:52:37
date last changed
2018-11-21 19:52:04
@article{e5c3abb7-6479-405e-90c8-4034277ad215,
  abstract     = {{Det reformerade allmänna svenska pensionssystemet har hyllats av många, inte minst av dem som deltagit i själva utarbetandet av systemet, men hur upplevs några av de mer grundläggande antagandena bakom reformen av dem det avser att ge ekonomiskt skydd åt på ålderdomen? Genom ett omfattande djupintervjumaterial visar Lars Harrysson och Erika Werner att det finns såväl stöd som brist på det samma för dessa antaganden. Bland annat på frågorna om viljan och förmågan att välja själv bland pensionsfonder, och om en adekvat pension kan förväntas, ges övervägande ett ganska svagt stöd, men det finns också tydliga undantag. Mycket talar för att lovsången till pensionssystemet bör tystna, åtminstone till hur utformningen av systemet ser ut i dag, inte till reformen i sig. Den var nödvändig.}},
  author       = {{Harrysson, Lars and Werner, Erika}},
  issn         = {{2000-6217}},
  keywords     = {{det svenska pensionssystemet; pensionsreform; allmän pension; ålderspension; socialförsäkringar; pensionering; styrningskonst (gouvernementalité)}},
  language     = {{swe}},
  number       = {{3}},
  pages        = {{7--37}},
  publisher    = {{Arkiv}},
  series       = {{Arkiv - Tidskrift för samhällsanalys}},
  title        = {{Bland vita, svarta och grå "svanar" i det reformerade svenska pensionssystemet}},
  url          = {{http://www.tidskriftenarkiv.se/index.php/hem/article/view/2000-6217.3.1/pdf}},
  volume       = {{2014}},
  year         = {{2014}},
}