Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Gösta Werners Midvinterblot och fyrtiotalets experimentfilmskultur

Stjernholm, Emil LU (2015) In Magasinet Walden: tidskrift för filmkritik
Abstract (Swedish)
Även om Gösta Werner (1908-2009) aldrig var någon centralgestalt inom den svenska experimentfilmen, likt Pontus Hultén eller Peter Weiss, gjorde han starkt avtryck litegrann från sidan. Under närmare nio decennier närde Werner en självreflexiv inställning till filmmediet i rollen som filmstudioordförande, redaktör, filmskapare, föreningsman och forskare och det är i synnerhet bredden på hans engagemang för en alternativ och experimentell filmkultur som sticker ut.[1] I den här texten kommer jag att titta närmre på Werners förhållande till experimentfilmen och hans kortfilm Midvinterblot från 1945. Fokus ligger på hur filmen kom till, dess för tiden kontroversiella stoff och hur den kom att cirkulera i olika experimentfilmsmiljöer världen... (More)
Även om Gösta Werner (1908-2009) aldrig var någon centralgestalt inom den svenska experimentfilmen, likt Pontus Hultén eller Peter Weiss, gjorde han starkt avtryck litegrann från sidan. Under närmare nio decennier närde Werner en självreflexiv inställning till filmmediet i rollen som filmstudioordförande, redaktör, filmskapare, föreningsman och forskare och det är i synnerhet bredden på hans engagemang för en alternativ och experimentell filmkultur som sticker ut.[1] I den här texten kommer jag att titta närmre på Werners förhållande till experimentfilmen och hans kortfilm Midvinterblot från 1945. Fokus ligger på hur filmen kom till, dess för tiden kontroversiella stoff och hur den kom att cirkulera i olika experimentfilmsmiljöer världen över. Med detta hoppas jag kunna ge en inblick i hur förutsättningarna för formexperiment med film tog sig uttryck samtidigt som en konstnärlig filmkultur växte fram i efterkrigstidens Sverige. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Contribution to journal
publication status
published
subject
in
Magasinet Walden: tidskrift för filmkritik
publisher
Walden
ISSN
2001-3973
language
Swedish
LU publication?
yes
id
4bbb0c09-7c99-4280-9e48-4f4d852dcc87 (old id 5148579)
alternative location
http://www.magasinetwalden.se/walden/2015/03/gosta-werners-midvinterblot.html
date added to LUP
2016-04-04 09:29:43
date last changed
2020-09-15 10:58:59
@article{4bbb0c09-7c99-4280-9e48-4f4d852dcc87,
  abstract     = {{Även om Gösta Werner (1908-2009) aldrig var någon centralgestalt inom den svenska experimentfilmen, likt Pontus Hultén eller Peter Weiss, gjorde han starkt avtryck litegrann från sidan. Under närmare nio decennier närde Werner en självreflexiv inställning till filmmediet i rollen som filmstudioordförande, redaktör, filmskapare, föreningsman och forskare och det är i synnerhet bredden på hans engagemang för en alternativ och experimentell filmkultur som sticker ut.[1] I den här texten kommer jag att titta närmre på Werners förhållande till experimentfilmen och hans kortfilm Midvinterblot från 1945. Fokus ligger på hur filmen kom till, dess för tiden kontroversiella stoff och hur den kom att cirkulera i olika experimentfilmsmiljöer världen över. Med detta hoppas jag kunna ge en inblick i hur förutsättningarna för formexperiment med film tog sig uttryck samtidigt som en konstnärlig filmkultur växte fram i efterkrigstidens Sverige.}},
  author       = {{Stjernholm, Emil}},
  issn         = {{2001-3973}},
  language     = {{swe}},
  publisher    = {{Walden}},
  series       = {{Magasinet Walden: tidskrift för filmkritik}},
  title        = {{Gösta Werners Midvinterblot och fyrtiotalets experimentfilmskultur}},
  url          = {{http://www.magasinetwalden.se/walden/2015/03/gosta-werners-midvinterblot.html}},
  year         = {{2015}},
}