Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sprickbildning i puts på isolering - försök på provväggar

Sandin, Kenneth LU (2004) In Rapport TVBM
Abstract (Swedish)
I föreliggande rapport redovisas resultaten från provningar av ett antal putssystem applicerade på mineralull. Provningarna har gjorts på provväggar cirka 5.5 x 2.5 m2. Både i praktiken förekommande system med stålnätsarmering och experimentella system har provats. Efter putsning och viss härdning har putsen utsatts för upprepade uppfuktningar /uttorkningar. Eventuell sprickbildning har studerats genom daglig besiktning. De i praktiken förekommande systemen uppvisade vid laboratorieprovningarna mer eller mindre sprickbildning medan de experimentella systemen i stort sett var sprickfria. Orsaken till sprickbildningen i de praktiskt förekommande systemen är en kombination av stor krympning i bruket och att stålnätets armerade... (More)
I föreliggande rapport redovisas resultaten från provningar av ett antal putssystem applicerade på mineralull. Provningarna har gjorts på provväggar cirka 5.5 x 2.5 m2. Både i praktiken förekommande system med stålnätsarmering och experimentella system har provats. Efter putsning och viss härdning har putsen utsatts för upprepade uppfuktningar /uttorkningar. Eventuell sprickbildning har studerats genom daglig besiktning. De i praktiken förekommande systemen uppvisade vid laboratorieprovningarna mer eller mindre sprickbildning medan de experimentella systemen i stort sett var sprickfria. Orsaken till sprickbildningen i de praktiskt förekommande systemen är en kombination av stor krympning i bruket och att stålnätets armerade (sprickfördelande) funktion inte utnyttjas fullt ut. Nätet var från början monterat direkt mot isoleringen, vilket medförde omfattande sprickbildning. Genom att lyfta ut nätet en bit i putsen samtidigt som ett bruk med grövre ballast användes minskade sprickbildningen något. I ett av de experimentella systemen placerades stålnätet "mitt i" putsen. I ett annat system användes både stålnät och glasfibernät. I ett tredje system användes enbart glasfibernät placerad nära ytan som armering. Alla dessa system förblev i stort sett sprickfria. Endast mindre sprickor vid en fönsteröppning kunde konstateras. Resultaten stämmer väl överens med de teoretiska analyserna och andra provningar enligt Hassanzadeh 2004. Det skall betonas att resultaten från laboratorieprovningarna inte direkt kan översättas till praktiska förhållanden. Den främsta orsaken till detta är skillander i klimat under härdningen. Resultaten har dock givit ny värdefull praktisk kunskap som direkt kan utnyttjas för att minska risken för sprickbildning i praktiken. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Book/Report
publication status
published
subject
keywords
puts, mineralull, sprickor, provningsresultat
in
Rapport TVBM
pages
29 pages
publisher
Avd Byggnadsmaterial, Lunds tekniska högskola
report number
3116
external identifiers
  • other:TVBM-3116
ISSN
0348-7911
language
Swedish
LU publication?
yes
id
1d4e81cd-9aae-4622-a977-cfa08fbab9f4 (old id 633753)
date added to LUP
2016-04-01 17:01:58
date last changed
2018-11-21 20:46:06
@techreport{1d4e81cd-9aae-4622-a977-cfa08fbab9f4,
  abstract     = {{I föreliggande rapport redovisas resultaten från provningar av ett antal putssystem applicerade på mineralull. Provningarna har gjorts på provväggar cirka 5.5 x 2.5 m2. Både i praktiken förekommande system med stålnätsarmering och experimentella system har provats. Efter putsning och viss härdning har putsen utsatts för upprepade uppfuktningar /uttorkningar. Eventuell sprickbildning har studerats genom daglig besiktning. De i praktiken förekommande systemen uppvisade vid laboratorieprovningarna mer eller mindre sprickbildning medan de experimentella systemen i stort sett var sprickfria. Orsaken till sprickbildningen i de praktiskt förekommande systemen är en kombination av stor krympning i bruket och att stålnätets armerade (sprickfördelande) funktion inte utnyttjas fullt ut. Nätet var från början monterat direkt mot isoleringen, vilket medförde omfattande sprickbildning. Genom att lyfta ut nätet en bit i putsen samtidigt som ett bruk med grövre ballast användes minskade sprickbildningen något. I ett av de experimentella systemen placerades stålnätet "mitt i" putsen. I ett annat system användes både stålnät och glasfibernät. I ett tredje system användes enbart glasfibernät placerad nära ytan som armering. Alla dessa system förblev i stort sett sprickfria. Endast mindre sprickor vid en fönsteröppning kunde konstateras. Resultaten stämmer väl överens med de teoretiska analyserna och andra provningar enligt Hassanzadeh 2004. Det skall betonas att resultaten från laboratorieprovningarna inte direkt kan översättas till praktiska förhållanden. Den främsta orsaken till detta är skillander i klimat under härdningen. Resultaten har dock givit ny värdefull praktisk kunskap som direkt kan utnyttjas för att minska risken för sprickbildning i praktiken.}},
  author       = {{Sandin, Kenneth}},
  institution  = {{Avd Byggnadsmaterial, Lunds tekniska högskola}},
  issn         = {{0348-7911}},
  keywords     = {{puts; mineralull; sprickor; provningsresultat}},
  language     = {{swe}},
  number       = {{3116}},
  series       = {{Rapport TVBM}},
  title        = {{Sprickbildning i puts på isolering - försök på provväggar}},
  url          = {{https://lup.lub.lu.se/search/files/4852824/1515020.pdf}},
  year         = {{2004}},
}