Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Energieffektivisering i bostaden. Förändringar i hushållsarbete för kvinnor och män.

Carlsson-Kanyama, Annika ; Lindén, Anna-Lisa LU and Wulff, Petter (2005) In Rapport
Abstract (Swedish)
Syftet med projektet har varit att kartlägga och analysera hur kvinnors och mäns vardagsliv förändras då de deltar i ett energibesparingsprojekt, avseende arbetsuppgifter, ansvarsfördelning och energieffektivt beteende. Detta omfattar förändringar i hemmets sysslor för män och kvinnor, hur mäns och kvinnors tidsanvändning och arbetsbörda förändrats, liksom deras vilja att delta i åtgärder för energisparande.





Ett ytterligare syfte har varit att bättre förstå hur vardagslivet för män och kvinnor förändras på kort såväl som på lång sikt då man energihushållar i hemmet. En fråga i detta sammanhang är huruvida det utvecklas nya mönster för ansvarstagande i hemmet, som för med sig att den traditionella uppdelningen i... (More)
Syftet med projektet har varit att kartlägga och analysera hur kvinnors och mäns vardagsliv förändras då de deltar i ett energibesparingsprojekt, avseende arbetsuppgifter, ansvarsfördelning och energieffektivt beteende. Detta omfattar förändringar i hemmets sysslor för män och kvinnor, hur mäns och kvinnors tidsanvändning och arbetsbörda förändrats, liksom deras vilja att delta i åtgärder för energisparande.





Ett ytterligare syfte har varit att bättre förstå hur vardagslivet för män och kvinnor förändras på kort såväl som på lång sikt då man energihushållar i hemmet. En fråga i detta sammanhang är huruvida det utvecklas nya mönster för ansvarstagande i hemmet, som för med sig att den traditionella uppdelningen i manliga och kvinnliga uppgifter i hemmet luckras upp eller förstärks.





En viktig uppgift har varit att ta fram och analysera ett empiriskt material genom att göra ett antal intervjuer med hushåll som deltagit i endera av tre olika typer av energisparprojekt/kampanjer som genomförts eller genomförs i Sverige. Till detta har fogats en teoretisk del med utgångspunkt i tidigare forskning om hushållens beteenden och beredskap för att spara energi och olika styrmedels effektivitet som incitament för att effektivisera sin egen energianvändning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
; and
organization
publishing date
type
Book/Report
publication status
published
subject
keywords
bostäder, hushållsarbete, sociologi, gender, energieffektivisering, sociology
in
Rapport
pages
70 pages
publisher
FOI
report number
FOI--R--1900--SE
ISSN
1650-1942
project
Energieffektivisering i hushåll
language
Swedish
LU publication?
yes
id
874fe2f4-073b-484f-8006-bce37a36b0c5 (old id 636327)
date added to LUP
2016-04-01 15:33:58
date last changed
2018-11-21 20:35:08
@techreport{874fe2f4-073b-484f-8006-bce37a36b0c5,
  abstract     = {{Syftet med projektet har varit att kartlägga och analysera hur kvinnors och mäns vardagsliv förändras då de deltar i ett energibesparingsprojekt, avseende arbetsuppgifter, ansvarsfördelning och energieffektivt beteende. Detta omfattar förändringar i hemmets sysslor för män och kvinnor, hur mäns och kvinnors tidsanvändning och arbetsbörda förändrats, liksom deras vilja att delta i åtgärder för energisparande.<br/><br>
<br/><br>
<br/><br>
Ett ytterligare syfte har varit att bättre förstå hur vardagslivet för män och kvinnor förändras på kort såväl som på lång sikt då man energihushållar i hemmet. En fråga i detta sammanhang är huruvida det utvecklas nya mönster för ansvarstagande i hemmet, som för med sig att den traditionella uppdelningen i manliga och kvinnliga uppgifter i hemmet luckras upp eller förstärks.<br/><br>
<br/><br>
<br/><br>
En viktig uppgift har varit att ta fram och analysera ett empiriskt material genom att göra ett antal intervjuer med hushåll som deltagit i endera av tre olika typer av energisparprojekt/kampanjer som genomförts eller genomförs i Sverige. Till detta har fogats en teoretisk del med utgångspunkt i tidigare forskning om hushållens beteenden och beredskap för att spara energi och olika styrmedels effektivitet som incitament för att effektivisera sin egen energianvändning.}},
  author       = {{Carlsson-Kanyama, Annika and Lindén, Anna-Lisa and Wulff, Petter}},
  institution  = {{FOI}},
  issn         = {{1650-1942}},
  keywords     = {{bostäder; hushållsarbete; sociologi; gender; energieffektivisering; sociology}},
  language     = {{swe}},
  number       = {{FOI--R--1900--SE}},
  series       = {{Rapport}},
  title        = {{Energieffektivisering i bostaden. Förändringar i hushållsarbete för kvinnor och män.}},
  year         = {{2005}},
}