Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Recension av Anneli Drakmans avhandling "När kroppen slöt sig och blev fast: varför åderlåtning, miasmateori och klimatmedicin övergavs vid 1800-talets mitt"

Hansson, Kristofer LU (2019) In Socialmedicinsk tidskrift 96(4). p.619-621
Abstract (Swedish)
Medicinens blick på kroppen är ett tacksamt studieobjekt för medicinsk humaniora. Inte bara färgas denna blick av de senaste medicinska upptäckterna, utan också det omgivande samhällets kultur sätter sin prägel. Så kom till exempel ångmaskinen vid industrirevolutionens början forma vårt sätt att se människans inre psyke som en ständigt pysande ångpanna och i den digitala tidsåldern har hjärnan kommit att liknas vid en datormaskin. Denna växelverkan mellan medicinsk kunskap och den omgivande kulturen är en central ingång för att förstå kroppen som medicinskt objekt. En av de forskare som tidigt utvecklade detta perspektiv var antropologen Emily Martin, som i ett antal böcker har undersökt hur radikalt olika ett antal kroppsmetaforer har... (More)
Medicinens blick på kroppen är ett tacksamt studieobjekt för medicinsk humaniora. Inte bara färgas denna blick av de senaste medicinska upptäckterna, utan också det omgivande samhällets kultur sätter sin prägel. Så kom till exempel ångmaskinen vid industrirevolutionens början forma vårt sätt att se människans inre psyke som en ständigt pysande ångpanna och i den digitala tidsåldern har hjärnan kommit att liknas vid en datormaskin. Denna växelverkan mellan medicinsk kunskap och den omgivande kulturen är en central ingång för att förstå kroppen som medicinskt objekt. En av de forskare som tidigt utvecklade detta perspektiv var antropologen Emily Martin, som i ett antal böcker har undersökt hur radikalt olika ett antal kroppsmetaforer har varit under 1900-talet. Så klart har dessa metaforer påverkar kunskapen om kroppen, alltså vilken blick läkaren och det övriga samhället har haft på kroppen. I idéhistorikern Annelie Drakmans avhandling är det just kroppen som medicinskt objekt som är utgångspunkten för att undersöka en av medicinhistoriens gåtor, nämligen varför åderlåtning, miasmateori och klimatmedicin övergavs under 1800-talets mitt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Contribution to journal
publication status
published
subject
keywords
åderlåtning, miasmateori, klimatmedicin, hälsa, kropp, medicinhistoria, medicinsk humaniora
in
Socialmedicinsk tidskrift
volume
96
issue
4
pages
619 - 621
publisher
Stiftelsen Socialmedicinsk tidskrift
ISSN
0037-833X
language
Swedish
LU publication?
yes
id
91c10849-2f3a-409f-bdc5-1cbe3948fdc2
alternative location
http://www.socialmedicinsktidskrift.se/index.php/smt/article/view/2019
date added to LUP
2019-10-09 14:54:09
date last changed
2021-12-03 08:21:26
@misc{91c10849-2f3a-409f-bdc5-1cbe3948fdc2,
  abstract     = {{Medicinens blick på kroppen är ett tacksamt studieobjekt för medicinsk humaniora. Inte bara färgas denna blick av de senaste medicinska upptäckterna, utan också det omgivande samhällets kultur sätter sin prägel. Så kom till exempel ångmaskinen vid industrirevolutionens början forma vårt sätt att se människans inre psyke som en ständigt pysande ångpanna och i den digitala tidsåldern har hjärnan kommit att liknas vid en datormaskin. Denna växelverkan mellan medicinsk kunskap och den omgivande kulturen är en central ingång för att förstå kroppen som medicinskt objekt. En av de forskare som tidigt utvecklade detta perspektiv var antropologen Emily Martin, som i ett antal böcker har undersökt hur radikalt olika ett antal kroppsmetaforer har varit under 1900-talet. Så klart har dessa metaforer påverkar kunskapen om kroppen, alltså vilken blick läkaren och det övriga samhället har haft på kroppen. I idéhistorikern Annelie Drakmans avhandling är det just kroppen som medicinskt objekt som är utgångspunkten för att undersöka en av medicinhistoriens gåtor, nämligen varför åderlåtning, miasmateori och klimatmedicin övergavs under 1800-talets mitt.}},
  author       = {{Hansson, Kristofer}},
  issn         = {{0037-833X}},
  keywords     = {{åderlåtning; miasmateori; klimatmedicin; hälsa; kropp; medicinhistoria; medicinsk humaniora}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Review}},
  number       = {{4}},
  pages        = {{619--621}},
  publisher    = {{Stiftelsen Socialmedicinsk tidskrift}},
  series       = {{Socialmedicinsk tidskrift}},
  title        = {{Recension av Anneli Drakmans avhandling "När kroppen slöt sig och blev fast: varför åderlåtning, miasmateori och klimatmedicin övergavs vid 1800-talets mitt"}},
  url          = {{http://www.socialmedicinsktidskrift.se/index.php/smt/article/view/2019}},
  volume       = {{96}},
  year         = {{2019}},
}