Är ägg bra vid typ 2 diabetes, fetma och fettlever?
(2019)- Abstract (Swedish)
- Att ägg är en bra del i en för övrigt sund kost för friska är okontroversiellt. Men hur långt kan man generalisera? När kosten i sin helhet är bra försämrar ägg i normalfallet inte blodfetterna hos personer med typ 2-diabetes och övervikt. Ägg kan då tvärtom bidra till en förbättrad viktkontroll, glukostolerans och mindre leverpåverkan. Om helheten däremot inte är bra, om vikten är på uppåtgående och den fysiska aktiviteten låg, ökar osäkerheten betydligt i fråga om vad kolesterol i ägg kan åstadkomma.
Please use this url to cite or link to this publication:
https://lup.lub.lu.se/record/c033eb8e-fb06-45b1-8835-b3b516584c1a
- author
- Nilsson, Åke LU and Vulcan, Alexandra LU
- organization
- publishing date
- 2019-04-16
- type
- Other contribution
- publication status
- published
- subject
- language
- Swedish
- LU publication?
- yes
- id
- c033eb8e-fb06-45b1-8835-b3b516584c1a
- alternative location
- https://nutritionsfakta.se/2019/04/16/ar-agg-bra-vid-typ-2-diabetes-fetma-och-fettlever/
- date added to LUP
- 2019-06-01 09:57:02
- date last changed
- 2019-06-10 14:38:09
@misc{c033eb8e-fb06-45b1-8835-b3b516584c1a, abstract = {{Att ägg är en bra del i en för övrigt sund kost för friska är okontroversiellt. Men hur långt kan man generalisera? När kosten i sin helhet är bra försämrar ägg i normalfallet inte blodfetterna hos personer med typ 2-diabetes och övervikt. Ägg kan då tvärtom bidra till en förbättrad viktkontroll, glukostolerans och mindre leverpåverkan. Om helheten däremot inte är bra, om vikten är på uppåtgående och den fysiska aktiviteten låg, ökar osäkerheten betydligt i fråga om vad kolesterol i ägg kan åstadkomma.}}, author = {{Nilsson, Åke and Vulcan, Alexandra}}, language = {{swe}}, month = {{04}}, title = {{Är ägg bra vid typ 2 diabetes, fetma och fettlever?}}, url = {{https://nutritionsfakta.se/2019/04/16/ar-agg-bra-vid-typ-2-diabetes-fetma-och-fettlever/}}, year = {{2019}}, }