Advanced

Förhallen i Dalby som dopkapell : en digital rekonstruktion

Dell'Unto, Nicolo LU ; Nilsson, Ing-Marie LU and Wienberg, Jes LU (2013) In Ale 2013(4). p.12-23
Abstract
The crypt in Dalby as a batisterium – a digital reconstruction



The article presents an example of the on-going research at Dalby in Scania, Sweden, focusing on the baptismal font and its original medieval context. The site and the current research are presented. Dalby was a medieval cathedral, Augustinian monastery and maybe also a royal manor. The crypt and font from the 12th C are presented. The architecture and functions of the crypt have changed several times since its erection. The font, when first documented in the 19th C, was standing near the altar in the eastern part of the nave. After a restoration in the 1940s it was moved to the western end of the nave. However, after a functional and iconographic analysis of... (More)
The crypt in Dalby as a batisterium – a digital reconstruction



The article presents an example of the on-going research at Dalby in Scania, Sweden, focusing on the baptismal font and its original medieval context. The site and the current research are presented. Dalby was a medieval cathedral, Augustinian monastery and maybe also a royal manor. The crypt and font from the 12th C are presented. The architecture and functions of the crypt have changed several times since its erection. The font, when first documented in the 19th C, was standing near the altar in the eastern part of the nave. After a restoration in the 1940s it was moved to the western end of the nave. However, after a functional and iconographic analysis of the crypt and the font, the hypothesis is put forward that the font originally was positioned in the middle of the crypt. During the Early Middle Ages the crypt would have functioned as a baptismal chapel with a well to draw water from, as was most likely also the case in nearby Lund cathedral.



In order to perform a deeper study on the functionality of this space during the Middle Ages, 3D technologies such as terrestrial laser scanner and image based modelling techniques have been employed. The goal of this work is the visualization of the crypt with the font in its original setting, removing later additions and adding elements that would have been present in the 12th century.



The use of such methods allowed us to reconstruct in high quality and with accuracy of details an environment that does not exist any longer, moreover the possibility to visualize and analyse our interpretation of the space in three dimensions, opened new perspectives regarding the number of people on the benches and how the crypt might have functioned (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Contribution to journal
publication status
published
subject
keywords
Digital reconstruction , 3D, crypt , baptismal funt
in
Ale
volume
2013
issue
4
pages
12 - 23
publisher
De skånska landskapens historiska och arkeologiska förening
ISSN
0345-0708
language
Swedish
LU publication?
yes
id
0261c852-8c60-4fb5-aa4c-b8aeabd167f5 (old id 3629202)
date added to LUP
2013-04-04 15:44:07
date last changed
2016-06-17 20:13:29
@misc{0261c852-8c60-4fb5-aa4c-b8aeabd167f5,
  abstract     = {The crypt in Dalby as a batisterium – a digital reconstruction<br/><br>
<br/><br>
The article presents an example of the on-going research at Dalby in Scania, Sweden, focusing on the baptismal font and its original medieval context. The site and the current research are presented. Dalby was a medieval cathedral, Augustinian monastery and maybe also a royal manor. The crypt and font from the 12th C are presented. The architecture and functions of the crypt have changed several times since its erection. The font, when first documented in the 19th C, was standing near the altar in the eastern part of the nave. After a restoration in the 1940s it was moved to the western end of the nave. However, after a functional and iconographic analysis of the crypt and the font, the hypothesis is put forward that the font originally was positioned in the middle of the crypt. During the Early Middle Ages the crypt would have functioned as a baptismal chapel with a well to draw water from, as was most likely also the case in nearby Lund cathedral. <br/><br>
<br/><br>
In order to perform a deeper study on the functionality of this space during the Middle Ages, 3D technologies such as terrestrial laser scanner and image based modelling techniques have been employed. The goal of this work is the visualization of the crypt with the font in its original setting, removing later additions and adding elements that would have been present in the 12th century.<br/><br>
<br/><br>
The use of such methods allowed us to reconstruct in high quality and with accuracy of details an environment that does not exist any longer, moreover the possibility to visualize and analyse our interpretation of the space in three dimensions, opened new perspectives regarding the number of people on the benches and how the crypt might have functioned},
  author       = {Dell'Unto, Nicolo and Nilsson, Ing-Marie and Wienberg, Jes},
  issn         = {0345-0708},
  keyword      = {Digital reconstruction ,3D, crypt ,baptismal funt},
  language     = {swe},
  number       = {4},
  pages        = {12--23},
  publisher    = {ARRAY(0x9975c58)},
  series       = {Ale},
  title        = {Förhallen i Dalby som dopkapell : en digital rekonstruktion},
  volume       = {2013},
  year         = {2013},
}