Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kunskapssamhället - bortom sunt förnuft?

Olsson, Beate (2003)
Education
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Övergången till kunskapssamhället reser frågan om vilka kunskaper som blir centrala när människan skall skapa en hållbar utveckling. Svaret söks här i EU:s utbildningsstrategi - presenterat under etiketten "det livslånga lärandet". Utifrån en feministisk och holistisk kunskapsteoretisk diskussion skall det livslånga lärandet analyseras med hjälp av begreppen "kunskap som fragment" och "kunskap som helhet". Metod: Argumentationsanalys av EU-dokumentet "Att förverkliga det europeiska området för livslångt lärande" med hjälp av det fenomenologiska perspektivet. Resultat: Den europeiska utbildningstanken som presenteras i det livslånga lärandet stannar kvar i det "gamla paradigmet", vilket innebär en fortsatt instrumentell... (More)
Bakgrund: Övergången till kunskapssamhället reser frågan om vilka kunskaper som blir centrala när människan skall skapa en hållbar utveckling. Svaret söks här i EU:s utbildningsstrategi - presenterat under etiketten "det livslånga lärandet". Utifrån en feministisk och holistisk kunskapsteoretisk diskussion skall det livslånga lärandet analyseras med hjälp av begreppen "kunskap som fragment" och "kunskap som helhet". Metod: Argumentationsanalys av EU-dokumentet "Att förverkliga det europeiska området för livslångt lärande" med hjälp av det fenomenologiska perspektivet. Resultat: Den europeiska utbildningstanken som presenteras i det livslånga lärandet stannar kvar i det "gamla paradigmet", vilket innebär en fortsatt instrumentell kunskapssyn som sätter fragment före helhet. Därmed saknas en holistisk syn på människan, världen och kunskapen. Det ekonomiska och teknologiska intressets dominans inom rådande utbildningsdiskurs motverkar en balanserad kunskapsförståelse. Nyckelord: Kunskap, feminism, holism, rationellt förnuft, sunt förnuft, livslångt lärande, IKT, tankestrukturer. Harding, Nussbaum, Zohar, Husserl, Descartes. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Olsson, Beate
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Pedagogy and didactics, Pedagogik, didaktik
language
Swedish
id
1356966
date added to LUP
2004-11-08 00:00:00
date last changed
2014-09-04 08:37:00
@misc{1356966,
  abstract     = {{Bakgrund: Övergången till kunskapssamhället reser frågan om vilka kunskaper som blir centrala när människan skall skapa en hållbar utveckling. Svaret söks här i EU:s utbildningsstrategi - presenterat under etiketten "det livslånga lärandet". Utifrån en feministisk och holistisk kunskapsteoretisk diskussion skall det livslånga lärandet analyseras med hjälp av begreppen "kunskap som fragment" och "kunskap som helhet". Metod: Argumentationsanalys av EU-dokumentet "Att förverkliga det europeiska området för livslångt lärande" med hjälp av det fenomenologiska perspektivet. Resultat: Den europeiska utbildningstanken som presenteras i det livslånga lärandet stannar kvar i det "gamla paradigmet", vilket innebär en fortsatt instrumentell kunskapssyn som sätter fragment före helhet. Därmed saknas en holistisk syn på människan, världen och kunskapen. Det ekonomiska och teknologiska intressets dominans inom rådande utbildningsdiskurs motverkar en balanserad kunskapsförståelse. Nyckelord: Kunskap, feminism, holism, rationellt förnuft, sunt förnuft, livslångt lärande, IKT, tankestrukturer. Harding, Nussbaum, Zohar, Husserl, Descartes.}},
  author       = {{Olsson, Beate}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kunskapssamhället - bortom sunt förnuft?}},
  year         = {{2003}},
}