Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Integrerande arbetsformer i komvux-undervisningen

Finnegan Kristina, Persson Niklas (2001)
Education
Abstract (Swedish)
Bakgrund: Vid kontakt med skolan Lunds Komvux-skola, framkom det under det inledande samtalet att de ansåg att det förelåg ett integrationsproblem, dvs. att grupper inte integrerades utan olika invandrargrupper och svenskar höll sig var för sig. I samtalet diskuterades det också hur detta integrationsproblem inverkade på inlärningen, hur viktigt språket var för inlärningen samt hur brister i språket kan inverka negativt på utbildningen. Syfte: Uppsatsens övergripande syfte är att belysa olika hinder, te x. kulturella och sociala hinder, för integration vid grupparbete vid Komvux och hur dessa inverkar på inlärningsprocessen. Frågeställningar: -Vilka faktorer försvårar integrationen mellan olika nationaliteter vid grupparbete på Komvux?... (More)
Bakgrund: Vid kontakt med skolan Lunds Komvux-skola, framkom det under det inledande samtalet att de ansåg att det förelåg ett integrationsproblem, dvs. att grupper inte integrerades utan olika invandrargrupper och svenskar höll sig var för sig. I samtalet diskuterades det också hur detta integrationsproblem inverkade på inlärningen, hur viktigt språket var för inlärningen samt hur brister i språket kan inverka negativt på utbildningen. Syfte: Uppsatsens övergripande syfte är att belysa olika hinder, te x. kulturella och sociala hinder, för integration vid grupparbete vid Komvux och hur dessa inverkar på inlärningsprocessen. Frågeställningar: -Vilka faktorer försvårar integrationen mellan olika nationaliteter vid grupparbete på Komvux? -Vilken inverkan har integrationsproblemen på inlärningsprocessen? Metod: Skriftlig enkät med öppna frågor till 5 lärare samt 44 enkäter till elever som studerar vid skolan. Enkätfrågorna var blandade med öppna frågor och fasta svarsalternativ. Resultat: Språket uppfattas som ett stort problem för integration både av deltagarna i undersökningen och av litteraturen. I uppsatsen diskuteras även olika faktorer såsom sociala, kulturella och historiska, som kan påverka integrationen. Nyckelord: Integration, skola, invandrare och kommunikation. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Finnegan Kristina, Persson Niklas
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Pedagogy and didactics, Pedagogik, didaktik
language
Swedish
id
1357182
date added to LUP
2004-11-08 00:00:00
date last changed
2014-09-04 08:37:01
@misc{1357182,
  abstract     = {{Bakgrund: Vid kontakt med skolan Lunds Komvux-skola, framkom det under det inledande samtalet att de ansåg att det förelåg ett integrationsproblem, dvs. att grupper inte integrerades utan olika invandrargrupper och svenskar höll sig var för sig. I samtalet diskuterades det också hur detta integrationsproblem inverkade på inlärningen, hur viktigt språket var för inlärningen samt hur brister i språket kan inverka negativt på utbildningen. Syfte: Uppsatsens övergripande syfte är att belysa olika hinder, te x. kulturella och sociala hinder, för integration vid grupparbete vid Komvux och hur dessa inverkar på inlärningsprocessen. Frågeställningar: -Vilka faktorer försvårar integrationen mellan olika nationaliteter vid grupparbete på Komvux? -Vilken inverkan har integrationsproblemen på inlärningsprocessen? Metod: Skriftlig enkät med öppna frågor till 5 lärare samt 44 enkäter till elever som studerar vid skolan. Enkätfrågorna var blandade med öppna frågor och fasta svarsalternativ. Resultat: Språket uppfattas som ett stort problem för integration både av deltagarna i undersökningen och av litteraturen. I uppsatsen diskuteras även olika faktorer såsom sociala, kulturella och historiska, som kan påverka integrationen. Nyckelord: Integration, skola, invandrare och kommunikation.}},
  author       = {{Finnegan Kristina, Persson Niklas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Integrerande arbetsformer i komvux-undervisningen}},
  year         = {{2001}},
}