Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Varningstexter - hjälper eller stjälper?

Pålsson, Louise LU (2011) SVEK11 20102
Division of Swedish subjects, Danish, and Icelandic
Abstract (Swedish)
I denna uppsats undersöktes varningstexter som fanns på fem olika grupper av vanliga hushållsprodukter innehållande kemikalier. Jag ville titta närmare på hur dessa varningstexter såg ut och fungerade i kommunikationen med konsumenterna. Jag gjorde, för att undersöka hur texterna såg ut, en textanalys och utifrån resultatet jag fick genomförde jag ett läsbarhetstest. I testet deltog en yngre grupp (19-30 år) och en äldre grupp (30-60 år). Hälften av deltagarna i varje grupp fick läsa av mig omgjorda texter och den andra hälften fick läsa originaltexter. Resultatet som man kan utläsa från läsbarhetstestet är att de modifierade texterna lättare togs emot av båda deltagargrupperna och utifrån detta kan man dra slutsatsen att varningstexterna... (More)
I denna uppsats undersöktes varningstexter som fanns på fem olika grupper av vanliga hushållsprodukter innehållande kemikalier. Jag ville titta närmare på hur dessa varningstexter såg ut och fungerade i kommunikationen med konsumenterna. Jag gjorde, för att undersöka hur texterna såg ut, en textanalys och utifrån resultatet jag fick genomförde jag ett läsbarhetstest. I testet deltog en yngre grupp (19-30 år) och en äldre grupp (30-60 år). Hälften av deltagarna i varje grupp fick läsa av mig omgjorda texter och den andra hälften fick läsa originaltexter. Resultatet som man kan utläsa från läsbarhetstestet är att de modifierade texterna lättare togs emot av båda deltagargrupperna och utifrån detta kan man dra slutsatsen att varningstexterna så som de ser ut idag skulle behöva uppdateras och istället utformas så att de blir mottagna av konsumenterna på allra bästa sätt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Pålsson, Louise LU
supervisor
organization
course
SVEK11 20102
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
varningstexter, läsbarhet, textanalys.
language
Swedish
id
1788565
date added to LUP
2011-02-28 16:53:08
date last changed
2015-12-14 13:27:03
@misc{1788565,
  abstract     = {{I denna uppsats undersöktes varningstexter som fanns på fem olika grupper av vanliga hushållsprodukter innehållande kemikalier. Jag ville titta närmare på hur dessa varningstexter såg ut och fungerade i kommunikationen med konsumenterna. Jag gjorde, för att undersöka hur texterna såg ut, en textanalys och utifrån resultatet jag fick genomförde jag ett läsbarhetstest. I testet deltog en yngre grupp (19-30 år) och en äldre grupp (30-60 år). Hälften av deltagarna i varje grupp fick läsa av mig omgjorda texter och den andra hälften fick läsa originaltexter. Resultatet som man kan utläsa från läsbarhetstestet är att de modifierade texterna lättare togs emot av båda deltagargrupperna och utifrån detta kan man dra slutsatsen att varningstexterna så som de ser ut idag skulle behöva uppdateras och istället utformas så att de blir mottagna av konsumenterna på allra bästa sätt.}},
  author       = {{Pålsson, Louise}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Varningstexter - hjälper eller stjälper?}},
  year         = {{2011}},
}