Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kollektiva värderingar och demokrati

Kock, Sverker LU and Kyander, Alexis LU (2011) STVA21 20111
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
I denna uppsats prövar vi Welzel och Ingleharts reviderade moderniseringsteori, utifrån debatten som har uppstått kring den. Forskarna anser sig kunna bevisa ett kausalt samband mellan kollektiva demokratisträvanden och demokrati. De har även skapat ett nytt demokratimått som tar hänsyn till korruptionsgraden i ett land. Hadenius och Teorell motsätter sig sina kollegors teori. De tycker inte det nya demokratimåttet är bra och de kan inte finna något samband mellan frihetssträvan och demokrati. För att kunna undersöka teorin och kritiken prövar vi materialet på vårt fall, Mexiko. Vi kommer fram till att Inglehart och Welzel inte kan uppbåda några starka bevis för sin teori, inte utifrån fallet Mexiko i alla fall. Hadenius och Teorells... (More)
I denna uppsats prövar vi Welzel och Ingleharts reviderade moderniseringsteori, utifrån debatten som har uppstått kring den. Forskarna anser sig kunna bevisa ett kausalt samband mellan kollektiva demokratisträvanden och demokrati. De har även skapat ett nytt demokratimått som tar hänsyn till korruptionsgraden i ett land. Hadenius och Teorell motsätter sig sina kollegors teori. De tycker inte det nya demokratimåttet är bra och de kan inte finna något samband mellan frihetssträvan och demokrati. För att kunna undersöka teorin och kritiken prövar vi materialet på vårt fall, Mexiko. Vi kommer fram till att Inglehart och Welzel inte kan uppbåda några starka bevis för sin teori, inte utifrån fallet Mexiko i alla fall. Hadenius och Teorells kritik är mer bärkraftig och får ofta rätt utifrån vårt fall. I uppsatsen behandlar vi främst statistiskt material. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kock, Sverker LU and Kyander, Alexis LU
supervisor
organization
alternative title
En teoriprövande fallstudie
course
STVA21 20111
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
emancipaive values, effektiv demokrati, human development sequence, Inglehart, Welzel, Teorell, Hadenius, korruption
language
Swedish
id
1967188
date added to LUP
2011-06-20 11:19:08
date last changed
2011-06-20 11:19:08
@misc{1967188,
  abstract     = {{I denna uppsats prövar vi Welzel och Ingleharts reviderade moderniseringsteori, utifrån debatten som har uppstått kring den. Forskarna anser sig kunna bevisa ett kausalt samband mellan kollektiva demokratisträvanden och demokrati. De har även skapat ett nytt demokratimått som tar hänsyn till korruptionsgraden i ett land. Hadenius och Teorell motsätter sig sina kollegors teori. De tycker inte det nya demokratimåttet är bra och de kan inte finna något samband mellan frihetssträvan och demokrati. För att kunna undersöka teorin och kritiken prövar vi materialet på vårt fall, Mexiko. Vi kommer fram till att Inglehart och Welzel inte kan uppbåda några starka bevis för sin teori, inte utifrån fallet Mexiko i alla fall. Hadenius och Teorells kritik är mer bärkraftig och får ofta rätt utifrån vårt fall. I uppsatsen behandlar vi främst statistiskt material.}},
  author       = {{Kock, Sverker and Kyander, Alexis}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kollektiva värderingar och demokrati}},
  year         = {{2011}},
}