Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Produktplacering i Solsidan

Ralfsson, Amanda LU and Sandell, Anna (2011) MKVA21 20111
Media and Communication Studies
Abstract (Swedish)
Denna uppsats är författad av Anna Sandell och Amanda Ralfsson vid Enheten för medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet. Titeln på arbetet är ”Produktplacering i Solsidan”. Uppsatsen behandlar fenomenet produktplacering som blir allt vanligare i svensk TV. En serie som blivit väldigt uppmärksammad på grund av sin vanligt förekommande produktplacering är den populära tv-serien Solsidan. Där får man följa några familjer bosatta i Saltsjöbaden utanför Stockholm. I denna uppsats har vi undersökt hur frekvent produktplacering förekommer i de båda säsongerna av programmet. Detta har vi gjort genom en kvantitativ metod där vi använt oss av ett kodschema när vi har granskat alla avsnitten. Av resultaten kunde vi sedan redogöra... (More)
Denna uppsats är författad av Anna Sandell och Amanda Ralfsson vid Enheten för medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet. Titeln på arbetet är ”Produktplacering i Solsidan”. Uppsatsen behandlar fenomenet produktplacering som blir allt vanligare i svensk TV. En serie som blivit väldigt uppmärksammad på grund av sin vanligt förekommande produktplacering är den populära tv-serien Solsidan. Där får man följa några familjer bosatta i Saltsjöbaden utanför Stockholm. I denna uppsats har vi undersökt hur frekvent produktplacering förekommer i de båda säsongerna av programmet. Detta har vi gjort genom en kvantitativ metod där vi använt oss av ett kodschema när vi har granskat alla avsnitten. Av resultaten kunde vi sedan redogöra skillnaden mellan de båda säsongerna. Utifrån en kvalitativ undersökning har vi försökt utreda vad produktplacering kan sända ut för signaler till en publik och om kontexten spelar någon roll. Vi har även valt att diskutera rollfigurernas effekt på produktplaceringen. Genom denna diskussion har vi kommit fram till att kontexten är viktig när det gäller placeringarna. Rollfigurerna som använder sig utav produkterna är även de en viktig del av kontexten. Publiken kan identifiera sig med rollfigurerna och därigenom känna samhörighet gentemot de produkter som används. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ralfsson, Amanda LU and Sandell, Anna
supervisor
organization
course
MKVA21 20111
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
jag-bildningsprocessen, semiotik, kontext, Solsidan, produktplacering, konsumtion
language
Swedish
id
1968852
date added to LUP
2011-06-21 11:31:46
date last changed
2014-09-04 08:36:00
@misc{1968852,
  abstract     = {{Denna uppsats är författad av Anna Sandell och Amanda Ralfsson vid Enheten för medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet. Titeln på arbetet är ”Produktplacering i Solsidan”. Uppsatsen behandlar fenomenet produktplacering som blir allt vanligare i svensk TV. En serie som blivit väldigt uppmärksammad på grund av sin vanligt förekommande produktplacering är den populära tv-serien Solsidan. Där får man följa några familjer bosatta i Saltsjöbaden utanför Stockholm. I denna uppsats har vi undersökt hur frekvent produktplacering förekommer i de båda säsongerna av programmet. Detta har vi gjort genom en kvantitativ metod där vi använt oss av ett kodschema när vi har granskat alla avsnitten. Av resultaten kunde vi sedan redogöra skillnaden mellan de båda säsongerna. Utifrån en kvalitativ undersökning har vi försökt utreda vad produktplacering kan sända ut för signaler till en publik och om kontexten spelar någon roll. Vi har även valt att diskutera rollfigurernas effekt på produktplaceringen. Genom denna diskussion har vi kommit fram till att kontexten är viktig när det gäller placeringarna. Rollfigurerna som använder sig utav produkterna är även de en viktig del av kontexten. Publiken kan identifiera sig med rollfigurerna och därigenom känna samhörighet gentemot de produkter som används.}},
  author       = {{Ralfsson, Amanda and Sandell, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Produktplacering i Solsidan}},
  year         = {{2011}},
}