Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Tre versioner av Emma. En undersökning av de svenska översättningarna av Jane Austens roman

Lindmark, Cecilia LU (2011) FÖUM02 20111
Translation Program
Abstract (Swedish)
I den här uppsatsen jämförs tre svenska översättningar av Jane Austens Emma i syftet att finna vilken översättning som gör källtexten mest rättvisa. Den första översättningen från 1857 gjordes av en okänd översättare; den andra översattes av Sonja Bergvall 1956; den tredje och sista utkom 2010 och översattes av Rose-Marie Nielsen. Dessa tre översättningar är de enda som har utgivits på svenska. I de kvantitativa undersökningar som utförts framkom att 1857 års översättning snarare kan betecknas som en bearbetning, varför den behandlas enskilt från de andra, i avsnitt som främst koncentrerar sig på de avvikelser som översättningen gör från källtexten. De likheter och skillnader som finns mellan Bergvalls och Nielsens översättningar... (More)
I den här uppsatsen jämförs tre svenska översättningar av Jane Austens Emma i syftet att finna vilken översättning som gör källtexten mest rättvisa. Den första översättningen från 1857 gjordes av en okänd översättare; den andra översattes av Sonja Bergvall 1956; den tredje och sista utkom 2010 och översattes av Rose-Marie Nielsen. Dessa tre översättningar är de enda som har utgivits på svenska. I de kvantitativa undersökningar som utförts framkom att 1857 års översättning snarare kan betecknas som en bearbetning, varför den behandlas enskilt från de andra, i avsnitt som främst koncentrerar sig på de avvikelser som översättningen gör från källtexten. De likheter och skillnader som finns mellan Bergvalls och Nielsens översättningar presenteras i avsnitt som tar upp meningsindelning, meningsinledning med konjunktion, tilltal och interjektioner samt personskildring och gestaltning. Trots att det går att påvisa att båda översättarna är trogna källtexten, finns det uppenbara skillnader som gör att Bergvalls översättning framstår som den som speglar källtexten bäst. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindmark, Cecilia LU
supervisor
organization
course
FÖUM02 20111
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
Jane Austen, Emma, översättning, nyöversättning
language
Swedish
id
1973544
date added to LUP
2011-06-28 16:15:09
date last changed
2011-06-28 16:15:09
@misc{1973544,
  abstract     = {{I den här uppsatsen jämförs tre svenska översättningar av Jane Austens Emma i syftet att finna vilken översättning som gör källtexten mest rättvisa. Den första översättningen från 1857 gjordes av en okänd översättare; den andra översattes av Sonja Bergvall 1956; den tredje och sista utkom 2010 och översattes av Rose-Marie Nielsen. Dessa tre översättningar är de enda som har utgivits på svenska. I de kvantitativa undersökningar som utförts framkom att 1857 års översättning snarare kan betecknas som en bearbetning, varför den behandlas enskilt från de andra, i avsnitt som främst koncentrerar sig på de avvikelser som översättningen gör från källtexten. De likheter och skillnader som finns mellan Bergvalls och Nielsens översättningar presenteras i avsnitt som tar upp meningsindelning, meningsinledning med konjunktion, tilltal och interjektioner samt personskildring och gestaltning. Trots att det går att påvisa att båda översättarna är trogna källtexten, finns det uppenbara skillnader som gör att Bergvalls översättning framstår som den som speglar källtexten bäst.}},
  author       = {{Lindmark, Cecilia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Tre versioner av Emma. En undersökning av de svenska översättningarna av Jane Austens roman}},
  year         = {{2011}},
}