Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ditplacerad som en maskot, söt och rar

Persson, Emmy LU (2011) HISK01 20111
History
Abstract (Swedish)
I uppsatsen studeras hur fem olika nationstidningar (Calmare Nyckel, Dackekuriren, Helsingkroniten, Herulens Härold samt Samojeden) vid Lunds universitet på olika sätt skrev om kvinnor och män under 1960-talet. Studien är tematiskt upplagd och indelad efter några av de olika delar som fanns i tidningarna under denna tid nämligen Nationsinformation, Insändare, Krönikor och Bilder. Målet med studien är att undersöka om man i tidningarna beskrev män och kvinnor på olika sätt, om de gavs olika attribut och, om så var fallet, vilken bild som skapas av kvinnorna. Britt-Marie Thuréns begrepp styrka, räckvidd och hierarki används som teoretisk ram då denna inte bara uppmärksammar skillnader mellan män och kvinnor utan också ger dessa skillnader... (More)
I uppsatsen studeras hur fem olika nationstidningar (Calmare Nyckel, Dackekuriren, Helsingkroniten, Herulens Härold samt Samojeden) vid Lunds universitet på olika sätt skrev om kvinnor och män under 1960-talet. Studien är tematiskt upplagd och indelad efter några av de olika delar som fanns i tidningarna under denna tid nämligen Nationsinformation, Insändare, Krönikor och Bilder. Målet med studien är att undersöka om man i tidningarna beskrev män och kvinnor på olika sätt, om de gavs olika attribut och, om så var fallet, vilken bild som skapas av kvinnorna. Britt-Marie Thuréns begrepp styrka, räckvidd och hierarki används som teoretisk ram då denna inte bara uppmärksammar skillnader mellan män och kvinnor utan också ger dessa skillnader nyanser. Efter utförd undersökning kom studien fram till att kvinnor och män inte beskrivs på samma sätt, de förväntas inneha olika kunskaper samt ha olika intressen och karaktärsdrag men under studiens gång blir de förväntade skillnaderna på männen och kvinnorna allt mindre. Vidare skapas det i tidningarna en bild av att kvinnorna, i förhållande till männen, har eller är av mindre akademiskt intresse än männen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Persson, Emmy LU
supervisor
organization
alternative title
En studie i hur kvinnor presenteras i nationstidningarna vid Lunds universitet under 1960-talet
course
HISK01 20111
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Lunds universitet, studentnationer, nationstidningar, 1960-tal, genus, studenter
language
Swedish
id
1975417
date added to LUP
2011-11-02 10:42:26
date last changed
2011-11-02 10:42:26
@misc{1975417,
  abstract     = {{I uppsatsen studeras hur fem olika nationstidningar (Calmare Nyckel, Dackekuriren, Helsingkroniten, Herulens Härold samt Samojeden) vid Lunds universitet på olika sätt skrev om kvinnor och män under 1960-talet. Studien är tematiskt upplagd och indelad efter några av de olika delar som fanns i tidningarna under denna tid nämligen Nationsinformation, Insändare, Krönikor och Bilder. Målet med studien är att undersöka om man i tidningarna beskrev män och kvinnor på olika sätt, om de gavs olika attribut och, om så var fallet, vilken bild som skapas av kvinnorna. Britt-Marie Thuréns begrepp styrka, räckvidd och hierarki används som teoretisk ram då denna inte bara uppmärksammar skillnader mellan män och kvinnor utan också ger dessa skillnader nyanser. Efter utförd undersökning kom studien fram till att kvinnor och män inte beskrivs på samma sätt, de förväntas inneha olika kunskaper samt ha olika intressen och karaktärsdrag men under studiens gång blir de förväntade skillnaderna på männen och kvinnorna allt mindre. Vidare skapas det i tidningarna en bild av att kvinnorna, i förhållande till männen, har eller är av mindre akademiskt intresse än männen.}},
  author       = {{Persson, Emmy}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ditplacerad som en maskot, söt och rar}},
  year         = {{2011}},
}