Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En otraditionell arbetsplats: en kvalitativ studie om kommunpolitikers psykosociala arbetsmiljö

Elfgren, Malin LU (2011) PSYK01 20111
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Syftet med denna studie var att undersöka hur kommunpolitiker upplever sin psykosociala arbetsmiljö. Detta gjordes genom sex kvalitativa, semistrukturerade intervjuer med heltidsarvoderade kommunpolitiker i två sydsvenska kommuner. Den insamlade datan analyserades med utgångspunkt i grundad teori, och kategorier som beskrev politikernas upplevelse konstruerades. En slutsats av studien var att den psykosociala arbetsmiljön upplevs som tuff, eftersom man har hög arbetsbelastning, höga krav samt en utsatt position på grund av hotbild mot politiker och medias bevakning, och att man behöver vissa egenskaper som till exempel internal locus of control för att klara av att arbeta i den miljön. En annan slutsats var att arbetsmiljön upplevs som... (More)
Syftet med denna studie var att undersöka hur kommunpolitiker upplever sin psykosociala arbetsmiljö. Detta gjordes genom sex kvalitativa, semistrukturerade intervjuer med heltidsarvoderade kommunpolitiker i två sydsvenska kommuner. Den insamlade datan analyserades med utgångspunkt i grundad teori, och kategorier som beskrev politikernas upplevelse konstruerades. En slutsats av studien var att den psykosociala arbetsmiljön upplevs som tuff, eftersom man har hög arbetsbelastning, höga krav samt en utsatt position på grund av hotbild mot politiker och medias bevakning, och att man behöver vissa egenskaper som till exempel internal locus of control för att klara av att arbeta i den miljön. En annan slutsats var att arbetsmiljön upplevs som otraditionell och att den i många aspekter liknar en egenföretagares. En fråga som väcktes var huruvida politisk tillhörighet kan påverka hur olika aspekter av den psykosociala arbetsmiljön, som till exempel jämställdhet, upplevs och beskrivs. Även begrepp som krav, kontroll, resurser och konflikter diskuterades. Slutligen fördes en diskussion kring den psykosociala arbetsmiljöns konsekvenser för hälsan och demokratin. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Elfgren, Malin LU
supervisor
organization
course
PSYK01 20111
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
kommunpolitiker, psykosocial arbetsmiljö, hälsa, locus of control, jämställdhet
language
Swedish
id
1976607
date added to LUP
2011-06-15 15:40:10
date last changed
2011-06-15 15:40:10
@misc{1976607,
  abstract     = {{Syftet med denna studie var att undersöka hur kommunpolitiker upplever sin psykosociala arbetsmiljö. Detta gjordes genom sex kvalitativa, semistrukturerade intervjuer med heltidsarvoderade kommunpolitiker i två sydsvenska kommuner. Den insamlade datan analyserades med utgångspunkt i grundad teori, och kategorier som beskrev politikernas upplevelse konstruerades. En slutsats av studien var att den psykosociala arbetsmiljön upplevs som tuff, eftersom man har hög arbetsbelastning, höga krav samt en utsatt position på grund av hotbild mot politiker och medias bevakning, och att man behöver vissa egenskaper som till exempel internal locus of control för att klara av att arbeta i den miljön. En annan slutsats var att arbetsmiljön upplevs som otraditionell och att den i många aspekter liknar en egenföretagares. En fråga som väcktes var huruvida politisk tillhörighet kan påverka hur olika aspekter av den psykosociala arbetsmiljön, som till exempel jämställdhet, upplevs och beskrivs. Även begrepp som krav, kontroll, resurser och konflikter diskuterades. Slutligen fördes en diskussion kring den psykosociala arbetsmiljöns konsekvenser för hälsan och demokratin.}},
  author       = {{Elfgren, Malin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En otraditionell arbetsplats: en kvalitativ studie om kommunpolitikers psykosociala arbetsmiljö}},
  year         = {{2011}},
}