Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hur bör metodik väljas i systemutvecklingsprojekt

Omerhodzic, Dino LU and Scharinger, Tim LU (2011) SYSK01 20111
Department of Informatics
Lund University School of Economics and Management, LUSEM
Abstract (Swedish)
Idag finns det många olika metodiker att välja mellan för att bedriva systemutvecklingsprojekt. En del gemensamma drag mellan de olika metodikerna kan urskiljas och de kan grupperas i fem generella grupper. Varje projekt är unikt och behöver hanteras på sitt sätt vilket innebär att utvecklingsmetodiken måste anpassas till typen av projekt som bedrivs. Fokus i den här uppsatsen ligger på att identifiera och undersöka vilka faktorer som är viktiga att beakta vid valet av utvecklingsmetod för systemutvecklingsprojekt. Vi har efter en litteraturstudie tagit fram ett ramverk som sammanställer de viktiga faktorerna och förklarar hur de påverkas av varandra. Resultaten har visat att dessa faktorer bör utvärderas och diskuteras innan valet av... (More)
Idag finns det många olika metodiker att välja mellan för att bedriva systemutvecklingsprojekt. En del gemensamma drag mellan de olika metodikerna kan urskiljas och de kan grupperas i fem generella grupper. Varje projekt är unikt och behöver hanteras på sitt sätt vilket innebär att utvecklingsmetodiken måste anpassas till typen av projekt som bedrivs. Fokus i den här uppsatsen ligger på att identifiera och undersöka vilka faktorer som är viktiga att beakta vid valet av utvecklingsmetod för systemutvecklingsprojekt. Vi har efter en litteraturstudie tagit fram ett ramverk som sammanställer de viktiga faktorerna och förklarar hur de påverkas av varandra. Resultaten har visat att dessa faktorer bör utvärderas och diskuteras innan valet av metodik sker eftersom det leder till en större chans att välja en lämplig utvecklingsmetodik och därmed lyckas uppnå projektmålen. Dock är verkligheten lite annorlunda eftersom organisationer oftast jobbar efter en metodik i alla projekt och ibland styrs dessa organisationer av externa parter i sina val också. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Omerhodzic, Dino LU and Scharinger, Tim LU
supervisor
organization
course
SYSK01 20111
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Utvecklingsmetod, utvecklingsmetodik, systemutveckling, mjukvaruutveckling, projektledning, agil utveckling
report number
INF11-047
language
Swedish
id
1982420
date added to LUP
2011-07-15 12:44:26
date last changed
2011-07-15 12:44:26
@misc{1982420,
  abstract     = {{Idag finns det många olika metodiker att välja mellan för att bedriva systemutvecklingsprojekt. En del gemensamma drag mellan de olika metodikerna kan urskiljas och de kan grupperas i fem generella grupper. Varje projekt är unikt och behöver hanteras på sitt sätt vilket innebär att utvecklingsmetodiken måste anpassas till typen av projekt som bedrivs. Fokus i den här uppsatsen ligger på att identifiera och undersöka vilka faktorer som är viktiga att beakta vid valet av utvecklingsmetod för systemutvecklingsprojekt. Vi har efter en litteraturstudie tagit fram ett ramverk som sammanställer de viktiga faktorerna och förklarar hur de påverkas av varandra. Resultaten har visat att dessa faktorer bör utvärderas och diskuteras innan valet av metodik sker eftersom det leder till en större chans att välja en lämplig utvecklingsmetodik och därmed lyckas uppnå projektmålen. Dock är verkligheten lite annorlunda eftersom organisationer oftast jobbar efter en metodik i alla projekt och ibland styrs dessa organisationer av externa parter i sina val också.}},
  author       = {{Omerhodzic, Dino and Scharinger, Tim}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hur bör metodik väljas i systemutvecklingsprojekt}},
  year         = {{2011}},
}