Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Säkerhet i molnet

Qeriqi, Fisnik LU ; Osman Taha, Rebeen LU and Dzindo, Amir LU (2011) SYSK01 20111
Department of Informatics
Lund University School of Economics and Management, LUSEM
Abstract (Swedish)
Datormoln är en teknik baserad på användning av applikationer och data över Internet. Molnet som det även kallas erbjuder användarna resurser och tjänster på Internet som exempelvis lagring, applikationer och processorkraft. Tekniken har sina fördelar så som låga IT-kostnader för företag. Ett omtalat och diskuterat ämne är säkerheten kring molnet, det är denna aspekt arbetet kommer att beröra. Denna uppsats kommer att svara på frågan: Vilka är molntjänstleverantörernas och kundernas ställningstagande kring säkerheten i datormolnet? För att kunna besvara frågan har det utförts en insamling av teori samt teoretisk granskning för att utesluta fakta som inte är relevant för vår forskningsfråga. I uppsatsen har den empiriska datan samlats in... (More)
Datormoln är en teknik baserad på användning av applikationer och data över Internet. Molnet som det även kallas erbjuder användarna resurser och tjänster på Internet som exempelvis lagring, applikationer och processorkraft. Tekniken har sina fördelar så som låga IT-kostnader för företag. Ett omtalat och diskuterat ämne är säkerheten kring molnet, det är denna aspekt arbetet kommer att beröra. Denna uppsats kommer att svara på frågan: Vilka är molntjänstleverantörernas och kundernas ställningstagande kring säkerheten i datormolnet? För att kunna besvara frågan har det utförts en insamling av teori samt teoretisk granskning för att utesluta fakta som inte är relevant för vår forskningsfråga. I uppsatsen har den empiriska datan samlats in via enkätundersökningar som har besvarats av VD, drifttekniker och IT-chefer för vardera företag som bedriver sin verksamhet i Sverige. Undersökningens resultat visar att ställningstagandena kring säkerheten i molnet är likt på många punkter angående säkerhetsaspekter men det finns skillnader kring vissa aspekter på hur molnleverantörerna och kunderna ställer sig till säkerheten samt vilka hot vardera part anser vara störst mot molnet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Qeriqi, Fisnik LU ; Osman Taha, Rebeen LU and Dzindo, Amir LU
supervisor
organization
alternative title
Vilka är molntjänstleverantörernas och kundernas ställningstagande kring säkerheten i molnet?
course
SYSK01 20111
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Datormoln, moln, Cloud computing, datasäkerhet, SaaS, PaaS, IaaS
report number
INF11-057
language
Swedish
id
1982443
date added to LUP
2011-09-07 12:43:13
date last changed
2011-09-07 12:43:13
@misc{1982443,
  abstract     = {{Datormoln är en teknik baserad på användning av applikationer och data över Internet. Molnet som det även kallas erbjuder användarna resurser och tjänster på Internet som exempelvis lagring, applikationer och processorkraft. Tekniken har sina fördelar så som låga IT-kostnader för företag. Ett omtalat och diskuterat ämne är säkerheten kring molnet, det är denna aspekt arbetet kommer att beröra. Denna uppsats kommer att svara på frågan: Vilka är molntjänstleverantörernas och kundernas ställningstagande kring säkerheten i datormolnet? För att kunna besvara frågan har det utförts en insamling av teori samt teoretisk granskning för att utesluta fakta som inte är relevant för vår forskningsfråga. I uppsatsen har den empiriska datan samlats in via enkätundersökningar som har besvarats av VD, drifttekniker och IT-chefer för vardera företag som bedriver sin verksamhet i Sverige. Undersökningens resultat visar att ställningstagandena kring säkerheten i molnet är likt på många punkter angående säkerhetsaspekter men det finns skillnader kring vissa aspekter på hur molnleverantörerna och kunderna ställer sig till säkerheten samt vilka hot vardera part anser vara störst mot molnet.}},
  author       = {{Qeriqi, Fisnik and Osman Taha, Rebeen and Dzindo, Amir}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Säkerhet i molnet}},
  year         = {{2011}},
}