Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Export processing zones, zoner med egna regler för handel

Lindqvist, Anna LU (2011) SGEK01 20102
Department of Human Geography
Abstract (Swedish)
Uppsatsen har som utgångspunkt att ta reda på vilken roll EPZ har i ekonomi och utveckling, kvinnors självbestämmande och fattigdom, boende, säkerhet, miljö och hälsa, och teknologi i ett antal länder i Centralamerika och Asien som är värdar åt export processing zones. Teorierna som användes som grund tillsammans med empiriskt material var ekonomiska teorier om frihandel, komparativa fördelar, ekonomiska vinster/fördelar med EPZ, genusteori om kvinnors traditionella roll i utvecklingsländer och teori om hur en EPZ ska fungera. För att få fram ett svar på frågeställningen användes kvalitativ analys i form av en litteraturstudie. Universitetets bibliotekskatalog och artikeldatabaser var de främsta källorna till material. Resultatet av... (More)
Uppsatsen har som utgångspunkt att ta reda på vilken roll EPZ har i ekonomi och utveckling, kvinnors självbestämmande och fattigdom, boende, säkerhet, miljö och hälsa, och teknologi i ett antal länder i Centralamerika och Asien som är värdar åt export processing zones. Teorierna som användes som grund tillsammans med empiriskt material var ekonomiska teorier om frihandel, komparativa fördelar, ekonomiska vinster/fördelar med EPZ, genusteori om kvinnors traditionella roll i utvecklingsländer och teori om hur en EPZ ska fungera. För att få fram ett svar på frågeställningen användes kvalitativ analys i form av en litteraturstudie. Universitetets bibliotekskatalog och artikeldatabaser var de främsta källorna till material. Resultatet av studien visar att det är inte mycket teknik som överförs, zonerna har ingen speciellt framträdande roll där. Gällande fattigdom hade zonerna ingen större betydelse heller. Arbetare får lön men inte tillräckligt för att komma ur fattigdomen. Det som zonerna någorlunda har lyckats med är självbestämmandet. Kvinnor engagerar sig och bestämmer själva över att de vill jobba, de ger sig av hemifrån. Säkerheten, hälsan, boendet och miljön hade ingen hög prioritet heller. Det var inget som cheferna brytt sig om och inga exempel fanns som överglänste de negativa, ingen framträdande roll fanns för zonerna. Gällande ekonomi och utveckling var min slutsats att zonerna är både bovar och förebilder, lite beroende på vad som åsyftades. De kan vara en förebild och betala bra löner som i märkesfabrikerna, men de kan också vara tjuven i dramat som gör att fattigdomen fortsätter härja. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lindqvist, Anna LU
supervisor
organization
alternative title
En studie om zonernas roll i Asien och Centralamerika
course
SGEK01 20102
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
kvinnors roll, utveckling, fattigdom, EPZ, maquiladoras
language
Swedish
id
2064668
date added to LUP
2011-09-19 13:08:22
date last changed
2011-09-19 13:08:22
@misc{2064668,
  abstract     = {{Uppsatsen har som utgångspunkt att ta reda på vilken roll EPZ har i ekonomi och utveckling, kvinnors självbestämmande och fattigdom, boende, säkerhet, miljö och hälsa, och teknologi i ett antal länder i Centralamerika och Asien som är värdar åt export processing zones. Teorierna som användes som grund tillsammans med empiriskt material var ekonomiska teorier om  frihandel,  komparativa fördelar, ekonomiska vinster/fördelar med EPZ, genusteori om kvinnors traditionella roll i utvecklingsländer och teori om hur en EPZ ska fungera. För att få fram ett svar på frågeställningen användes kvalitativ analys i form av en litteraturstudie. Universitetets bibliotekskatalog och artikeldatabaser var de främsta källorna till material. Resultatet av studien visar att det är inte mycket teknik som överförs, zonerna har ingen speciellt framträdande roll där. Gällande fattigdom hade zonerna ingen större betydelse heller. Arbetare får lön men inte tillräckligt för att komma ur fattigdomen. Det som zonerna någorlunda har lyckats med är självbestämmandet. Kvinnor engagerar sig och bestämmer själva över att de vill jobba, de ger sig av hemifrån. Säkerheten, hälsan, boendet och miljön hade ingen hög prioritet heller. Det var inget som cheferna brytt sig om och inga exempel fanns som överglänste de negativa, ingen framträdande roll fanns för zonerna. Gällande ekonomi och utveckling var min slutsats att zonerna är både bovar och förebilder, lite beroende på vad som åsyftades. De kan vara en förebild och betala bra löner som i märkesfabrikerna, men de kan också vara tjuven i dramat som gör att fattigdomen fortsätter härja.}},
  author       = {{Lindqvist, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Export processing zones, zoner med egna regler för handel}},
  year         = {{2011}},
}