Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hur man klär sig på Dalarö

Sjöblom, Oskar LU and Glaumann, Max (2011) MKVA21 20111
Media and Communication Studies
Abstract (Swedish)
Den här studien utgår från tre bloggar, mer precist tre modebloggar. Det som studeras är vilka retoriska strategier och centrala teman som bloggarna använder sig av vid övertygning av deras läsare om att de är legitima i sin roll som förmedlare av stilnormer. Detta ska belysas för att ytterligare ge klarhet åt den roll som modebloggar har i den digitalisering av mediesamhället som har skett och fortskrider var dag.

De tre bloggarna som har analyserats är Välklätt med Weinås, Industribolaget och Manolo. Alla tre behandlar den sortens mode som kan kalla konservativt herrmode. Dessa tre har i sin helhet studerats under november månad, 2010 och en kvantitativ innehållsanalys har konstruerats där bloggarnas innehåll presenteras. Det vill... (More)
Den här studien utgår från tre bloggar, mer precist tre modebloggar. Det som studeras är vilka retoriska strategier och centrala teman som bloggarna använder sig av vid övertygning av deras läsare om att de är legitima i sin roll som förmedlare av stilnormer. Detta ska belysas för att ytterligare ge klarhet åt den roll som modebloggar har i den digitalisering av mediesamhället som har skett och fortskrider var dag.

De tre bloggarna som har analyserats är Välklätt med Weinås, Industribolaget och Manolo. Alla tre behandlar den sortens mode som kan kalla konservativt herrmode. Dessa tre har i sin helhet studerats under november månad, 2010 och en kvantitativ innehållsanalys har konstruerats där bloggarnas innehåll presenteras. Det vill säga de ämnen de tar upp i bloggen, om det är om en "händelse" eller bara om "kläder" etcetera. Detta har gjorts för att läsaren ska få en överblick av de ämnen som återfinns i inlägg. I övrigt är uppsatsen av kvalitativ karaktär, där huvuddelen av analysen är nedslag i representativa utdrag och inlägg från bloggarna som analyseras retoriskt och jämförs med reklams retorik, både i form av faktiska exempel på reklam samt teorier. Studien visar på att det i valda medietexter går att finna retoriska mönster, men att det dock inte är något som är stringent och genomgående, däremot så finns det en dynamik mellan de olika inläggen och sätten som de är retoriskt byggda, oavsett om de tillhör samma retoriska strategi eller ej. En läsare kommer således stöta på inlägg som använder flera olika typer av retoriska strategier om han eller hon läser över en längre tid. På så sätt bidrar alla typer av inlägg med aspekt av övertygelse, då det finns ett samspel emellan. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sjöblom, Oskar LU and Glaumann, Max
supervisor
organization
course
MKVA21 20111
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
stilbildning, herrmode, mode, retorik, sociala medier, modebloggar, bloggar, Industribolaget, Manolo, King Magazine, positionering, övertalning, reklam
language
Swedish
id
2174792
date added to LUP
2011-10-31 09:32:48
date last changed
2014-09-04 08:36:04
@misc{2174792,
  abstract     = {{Den här studien utgår från tre bloggar, mer precist tre modebloggar. Det som studeras är vilka retoriska strategier och centrala teman som bloggarna använder sig av vid övertygning av deras läsare om att de är legitima i sin roll som förmedlare av stilnormer. Detta ska belysas för att ytterligare ge klarhet åt den roll som modebloggar har i den digitalisering av mediesamhället som har skett och fortskrider var dag.

De tre bloggarna som har analyserats är Välklätt med Weinås, Industribolaget och Manolo. Alla tre behandlar den sortens mode som kan kalla konservativt herrmode. Dessa tre har i sin helhet studerats under november månad, 2010 och en kvantitativ innehållsanalys har konstruerats där bloggarnas innehåll presenteras. Det vill säga de ämnen de tar upp i bloggen, om det är om en "händelse" eller bara om "kläder" etcetera. Detta har gjorts för att läsaren ska få en överblick av de ämnen som återfinns i inlägg. I övrigt är uppsatsen av kvalitativ karaktär, där huvuddelen av analysen är nedslag i representativa utdrag och inlägg från bloggarna som analyseras retoriskt och jämförs med reklams retorik, både i form av faktiska exempel på reklam samt teorier. Studien visar på att det i valda medietexter går att finna retoriska mönster, men att det dock inte är något som är stringent och genomgående, däremot så finns det en dynamik mellan de olika inläggen och sätten som de är retoriskt byggda, oavsett om de tillhör samma retoriska strategi eller ej. En läsare kommer således stöta på inlägg som använder flera olika typer av retoriska strategier om han eller hon läser över en längre tid. På så sätt bidrar alla typer av inlägg med aspekt av övertygelse, då det finns ett samspel emellan.}},
  author       = {{Sjöblom, Oskar and Glaumann, Max}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hur man klär sig på Dalarö}},
  year         = {{2011}},
}