Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Den närproducerade franska mjölken från Skåne

Nodbring, Sofie LU (2012) MKVK03 20121
Media and Communication Studies
Abstract (Swedish)
Vad som undersökts är hur Skånemejerier konstruerar vad som innefattas i begreppet närproducerat utifrån vad närproducerat ses som i stort. För att blottlägga detta har en diskursanalys genomförts av Skånemejeriers hemsida samt nyhetsartiklar på grund av deras opinionsbildande funktion. Uppsatsen visar att begreppet närproducerat är väl förbundet med hälsa och miljö, men även med ekologi. Detta syns både i det större diskursfältet och i Skånemejeriers konstruktion av det nära och närproducerade. Skånemejerier konstruerar en närhet som är tvåsidig. Närheten är geografisk, där de poängterar avståndet mellan mjölkgårdarna och mejerierna men dock inte mellan mjölkgårdarna + mejerierna och konsumenterna, vilket egentligen utgör kärnan i vad som... (More)
Vad som undersökts är hur Skånemejerier konstruerar vad som innefattas i begreppet närproducerat utifrån vad närproducerat ses som i stort. För att blottlägga detta har en diskursanalys genomförts av Skånemejeriers hemsida samt nyhetsartiklar på grund av deras opinionsbildande funktion. Uppsatsen visar att begreppet närproducerat är väl förbundet med hälsa och miljö, men även med ekologi. Detta syns både i det större diskursfältet och i Skånemejeriers konstruktion av det nära och närproducerade. Skånemejerier konstruerar en närhet som är tvåsidig. Närheten är geografisk, där de poängterar avståndet mellan mjölkgårdarna och mejerierna men dock inte mellan mjölkgårdarna + mejerierna och konsumenterna, vilket egentligen utgör kärnan i vad som generellt menas med närproducerat. Delar av Skånemejeriers produktion är förlagd i Danmark och i Västergötland. Denna brist på en tydlig geografisk närhet till sina konsumenter väger Skånemejerier istället upp genom att de konstruerar en känsla av närhet mellan konsumenterna, mjölkbönderna, sin verksamhet och till deras produkter. Detta gör de exempelvis genom att ha personliga presentationer av sina bönder ur subjektsperspektiv och att bygga upp en historia kring Åsens Lantmjölk som en gedigen naturprodukt som smakar som den gjorde förr. Genom att belysa Skånemejeriers aktuella försäljning till det franska mejeribolaget Lactalis så presenteras att närägt inte måste vara en del av begreppet närproducerat. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nodbring, Sofie LU
supervisor
organization
course
MKVK03 20121
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
närproducerade livsmedel, närproducerat, Lactalis, Skånemejerier, mjölkgårdar, konsumenter
language
Swedish
id
2543889
date added to LUP
2012-07-02 12:42:48
date last changed
2014-09-04 08:35:59
@misc{2543889,
  abstract     = {{Vad som undersökts är hur Skånemejerier konstruerar vad som innefattas i begreppet närproducerat utifrån vad närproducerat ses som i stort. För att blottlägga detta har en diskursanalys genomförts av Skånemejeriers hemsida samt nyhetsartiklar på grund av deras opinionsbildande funktion. Uppsatsen visar att begreppet närproducerat är väl förbundet med hälsa och miljö, men även med ekologi. Detta syns både i det större diskursfältet och i Skånemejeriers konstruktion av det nära och närproducerade. Skånemejerier konstruerar en närhet som är tvåsidig. Närheten är geografisk, där de poängterar avståndet mellan mjölkgårdarna och mejerierna men dock inte mellan mjölkgårdarna + mejerierna och konsumenterna, vilket egentligen utgör kärnan i vad som generellt menas med närproducerat. Delar av Skånemejeriers produktion är förlagd i Danmark och i Västergötland. Denna brist på en tydlig geografisk närhet till sina konsumenter väger Skånemejerier istället upp genom att de konstruerar en känsla av närhet mellan konsumenterna, mjölkbönderna, sin verksamhet och till deras produkter. Detta gör de exempelvis genom att ha personliga presentationer av sina bönder ur subjektsperspektiv och att bygga upp en historia kring Åsens Lantmjölk som en gedigen naturprodukt som smakar som den gjorde förr. Genom att belysa Skånemejeriers aktuella försäljning till det franska mejeribolaget Lactalis så presenteras att närägt inte måste vara en del av begreppet närproducerat.}},
  author       = {{Nodbring, Sofie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Den närproducerade franska mjölken från Skåne}},
  year         = {{2012}},
}