Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vi beklagar missnöjet! En studie om klagomålshantering på fyra svenska hotell

Nordström, Kajsa ; Raneklint, Louise and Wigerstad, Sara (2012)
Department of Service Studies
Abstract (Swedish)
Syftet med uppsatsen är att undersöka hur arbetet med klagomålshantering fungerar i praktiken på fyra svenska hotell utifrån ledningens och frontpersonalens perspektiv. Intervjuer med personer ur ledningen och frontpersonal har analyserats utifrån forskning som tar sin utgångspunkt i det interna perspektivet för service recovery. Studien har visat att det finns möjligheter och brister i arbetet och att flera faktorer påverkar hur arbetet med klagomålshantering fungerar. Det finns en brist i ledningens förståelse för vad frontpersonalen anser hade underlättat klagomålshanteringen. Riktlinjer, specifik utbildning i klagomålshantering och full befogenhet att fatta beslut är faktorer som rimligen kan ha en positiv effekt på utförandet. Studien... (More)
Syftet med uppsatsen är att undersöka hur arbetet med klagomålshantering fungerar i praktiken på fyra svenska hotell utifrån ledningens och frontpersonalens perspektiv. Intervjuer med personer ur ledningen och frontpersonal har analyserats utifrån forskning som tar sin utgångspunkt i det interna perspektivet för service recovery. Studien har visat att det finns möjligheter och brister i arbetet och att flera faktorer påverkar hur arbetet med klagomålshantering fungerar. Det finns en brist i ledningens förståelse för vad frontpersonalen anser hade underlättat klagomålshanteringen. Riktlinjer, specifik utbildning i klagomålshantering och full befogenhet att fatta beslut är faktorer som rimligen kan ha en positiv effekt på utförandet. Studien visar även att stöd från ledningen skapar möjligheter för god klagomålshantering då stödet bland annat bidrar till att minska de anställdas osäkerhet i arbetet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nordström, Kajsa ; Raneklint, Louise and Wigerstad, Sara
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
hotell, klagomålshantering, hotelledning, frontpersonal
language
Swedish
id
3225983
date added to LUP
2012-12-06 00:00:00
date last changed
2018-10-18 10:23:37
@misc{3225983,
  abstract     = {{Syftet med uppsatsen är att undersöka hur arbetet med klagomålshantering fungerar i praktiken på fyra svenska hotell utifrån ledningens och frontpersonalens perspektiv. Intervjuer med personer ur ledningen och frontpersonal har analyserats utifrån forskning som tar sin utgångspunkt i det interna perspektivet för service recovery. Studien har visat att det finns möjligheter och brister i arbetet och att flera faktorer påverkar hur arbetet med klagomålshantering fungerar. Det finns en brist i ledningens förståelse för vad frontpersonalen anser hade underlättat klagomålshanteringen. Riktlinjer, specifik utbildning i klagomålshantering och full befogenhet att fatta beslut är faktorer som rimligen kan ha en positiv effekt på utförandet. Studien visar även att stöd från ledningen skapar möjligheter för god klagomålshantering då stödet bland annat bidrar till att minska de anställdas osäkerhet i arbetet.}},
  author       = {{Nordström, Kajsa and Raneklint, Louise and Wigerstad, Sara}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vi beklagar missnöjet! En studie om klagomålshantering på fyra svenska hotell}},
  year         = {{2012}},
}