Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Polisen i sociala medier

Habte, Merhawit LU and Björkman, Ellinor LU (2013) MKVA22 20131
Media and Communication Studies
Abstract (Swedish)
Vårt syfte med denna uppsats är att studera dialogflödet på Polisen i Lunds Facebooksida. Vi har avgränsat oss till att undersöka kommentarerna på Polisens uppdateringar om valborgsfirandet i staden eftersom det är en av de mest händelserika helgerna i Polisens arbete. Vi intresserar oss för hur kommentarerna ger uttryck för en medborgardialog och vilken betydelse dessa kommentarer har för en demokratisk utveckling i samhället. Vi finner detta ämne intressant eftersom myndigheter alltmer börjar använda sig av sociala medier som informationskanal samtidigt som vi fann en kunskapslucka i att undersöka kommentarernas underliggande betydelse. Vi har gjort en kvalitativ textanalys av kommentarer på Polisen i Lunds Facebookuppdateringar om... (More)
Vårt syfte med denna uppsats är att studera dialogflödet på Polisen i Lunds Facebooksida. Vi har avgränsat oss till att undersöka kommentarerna på Polisens uppdateringar om valborgsfirandet i staden eftersom det är en av de mest händelserika helgerna i Polisens arbete. Vi intresserar oss för hur kommentarerna ger uttryck för en medborgardialog och vilken betydelse dessa kommentarer har för en demokratisk utveckling i samhället. Vi finner detta ämne intressant eftersom myndigheter alltmer börjar använda sig av sociala medier som informationskanal samtidigt som vi fann en kunskapslucka i att undersöka kommentarernas underliggande betydelse. Vi har gjort en kvalitativ textanalys av kommentarer på Polisen i Lunds Facebookuppdateringar om valborgsfirandet 2013 men har även lagt vikt vid att analysera Polisens inlägg. I vår uppsats har vi utgått från teorier om kommunikation, dialog och deltagar- och deliberativ demokrati som sedan har legat till grund för vår analys.

Resultaten i vår undersökning visade att dialogflödet på Polisen i Lunds Facebooksida möjliggör för en dialog mellan medborgare vilket betyder att medlemmarna är med i en verklighetsskapande process. Genom sociala medier blir det även lättare för Polisen att hålla medborgarna välinformerade om deras insatser och öppna upp för dialog vilket är viktigt för att en demokrati ska fungera. Polisens Facebooksida fungerar således som en plats för individer att uttrycka sin åsikt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Habte, Merhawit LU and Björkman, Ellinor LU
supervisor
organization
alternative title
En kvalitativ studie kring meningsskapande dialoger på Polisen i Lunds Facebooksida
course
MKVA22 20131
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
sociala medier, medborgardialog, Polisen, demokrati
language
Swedish
id
3802177
date added to LUP
2013-07-02 08:07:36
date last changed
2014-09-04 08:36:07
@misc{3802177,
  abstract     = {{Vårt syfte med denna uppsats är att studera dialogflödet på Polisen i Lunds Facebooksida. Vi har avgränsat oss till att undersöka kommentarerna på Polisens uppdateringar om valborgsfirandet i staden eftersom det är en av de mest händelserika helgerna i Polisens arbete. Vi intresserar oss för hur kommentarerna ger uttryck för en medborgardialog och vilken betydelse dessa kommentarer har för en demokratisk utveckling i samhället. Vi finner detta ämne intressant eftersom myndigheter alltmer börjar använda sig av sociala medier som informationskanal samtidigt som vi fann en kunskapslucka i att undersöka kommentarernas underliggande betydelse. Vi har gjort en kvalitativ textanalys av kommentarer på Polisen i Lunds Facebookuppdateringar om valborgsfirandet 2013 men har även lagt vikt vid att analysera Polisens inlägg. I vår uppsats har vi utgått från teorier om kommunikation, dialog och deltagar- och deliberativ demokrati som sedan har legat till grund för vår analys. 

Resultaten i vår undersökning visade att dialogflödet på Polisen i Lunds Facebooksida möjliggör för en dialog mellan medborgare vilket betyder att medlemmarna är med i en verklighetsskapande process. Genom sociala medier blir det även lättare för Polisen att hålla medborgarna välinformerade om deras insatser och öppna upp för dialog vilket är viktigt för att en demokrati ska fungera. Polisens Facebooksida fungerar således som en plats för individer att uttrycka sin åsikt.}},
  author       = {{Habte, Merhawit and Björkman, Ellinor}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Polisen i sociala medier}},
  year         = {{2013}},
}