Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Moderskap, normer och genus

Bergman, Rebecca LU and Roslin, Sandra (2013) MKVA22 20131
Media and Communication Studies
Abstract (Swedish)
Vi har genom en kvalitativ metod undersökt ifall mammorna Idas, Hannas och Paulas bloggar återspeglar normer som finns i samhället gällande modersrollen och vilka normer dessa kan tänkas vara. Vi utförde en innehållsanalys med ett genusvetenskapligt perspektiv på dessa tre bloggar och fann att kvinnorna inte gick emot rådande genusstrukturer utan verkade snarare befästa dessa. Kvinnorna rättade sig således in i mallen om den ideala kvinnan och modern. Vi fann att den kvinnliga identiteten tycks förändras då kvinnan blir moder. Detta till följd utav strävan efter att vara en bra mamma och således rättar sig efter normerna som omger rollen. Vi fann även att föreställningar om modersrollen är en faktor i den identitetsskapande processen,... (More)
Vi har genom en kvalitativ metod undersökt ifall mammorna Idas, Hannas och Paulas bloggar återspeglar normer som finns i samhället gällande modersrollen och vilka normer dessa kan tänkas vara. Vi utförde en innehållsanalys med ett genusvetenskapligt perspektiv på dessa tre bloggar och fann att kvinnorna inte gick emot rådande genusstrukturer utan verkade snarare befästa dessa. Kvinnorna rättade sig således in i mallen om den ideala kvinnan och modern. Vi fann att den kvinnliga identiteten tycks förändras då kvinnan blir moder. Detta till följd utav strävan efter att vara en bra mamma och således rättar sig efter normerna som omger rollen. Vi fann även att föreställningar om modersrollen är en faktor i den identitetsskapande processen, vilket bidrar till att kvinnor själva reproducerar dessa normer om hur en ideal moder ska vara. Vi kan med vår undersökning fastslå en kontinuitet utav traditionella föreställningar om kvinnan som moder, vilka kan ses som idealtypiska. Idealen om hur en mamma ska vara tycks vara förblivit detsamma även i samtiden. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bergman, Rebecca LU and Roslin, Sandra
supervisor
organization
course
MKVA22 20131
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
modersrollen, mammabloggar, moderskap, normer, identitetskapande, genus
language
Swedish
id
3806486
date added to LUP
2013-06-25 09:16:20
date last changed
2014-09-04 08:36:08
@misc{3806486,
  abstract     = {{Vi har genom en kvalitativ metod undersökt ifall mammorna Idas, Hannas och Paulas bloggar återspeglar normer som finns i samhället gällande modersrollen och vilka normer dessa kan tänkas vara. Vi utförde en innehållsanalys med ett genusvetenskapligt perspektiv på dessa tre bloggar och fann att kvinnorna inte gick emot rådande genusstrukturer utan verkade snarare befästa dessa. Kvinnorna rättade sig således in i mallen om den ideala kvinnan och modern. Vi fann att den kvinnliga identiteten tycks förändras då kvinnan blir moder. Detta till följd utav strävan efter att vara en bra mamma och således rättar sig efter normerna som omger rollen. Vi fann även att föreställningar om modersrollen är en faktor i den identitetsskapande processen, vilket bidrar till att kvinnor själva reproducerar dessa normer om hur en ideal moder ska vara. Vi kan med vår undersökning fastslå en kontinuitet utav traditionella föreställningar om kvinnan som moder, vilka kan ses som idealtypiska. Idealen om hur en mamma ska vara tycks vara förblivit detsamma även i samtiden.}},
  author       = {{Bergman, Rebecca and Roslin, Sandra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Moderskap, normer och genus}},
  year         = {{2013}},
}