Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

“En konstant analys av vår omvärld”

Dahl, Sanna ; Hebrand, Niklas LU and Marklund, Marie (2014) FEKH29 20132
Department of Business Administration
Abstract (Swedish)
Bakgrund och problemformulering: Omvärlden påverkas ständigt av förändringar i form av exempelvis trender och teknologiska utvecklingar som sker i snabbare takt. Det har därför blivit allt viktigare för företag att kunna analysera och förutspå sin omgivning för att bättre förstå i vilken riktning den rör sig i. Detta arbete studerar tillvägagångssättet vid omvärldsanalys inom svensk livsmedelsindustri. Studiens frågeställning är att studera om inhämtning av information till omvärldsanalysen i livsmedelsbranschen, utförs med förankring i teori som följer en färdig struktur och process?

Syfte: Att skapa ökad förståelse för tillvägagångssättet av informationsinsamlingen vid omvärldsanalys inom svensk livsmedelsindustri.

Avgränsningar:... (More)
Bakgrund och problemformulering: Omvärlden påverkas ständigt av förändringar i form av exempelvis trender och teknologiska utvecklingar som sker i snabbare takt. Det har därför blivit allt viktigare för företag att kunna analysera och förutspå sin omgivning för att bättre förstå i vilken riktning den rör sig i. Detta arbete studerar tillvägagångssättet vid omvärldsanalys inom svensk livsmedelsindustri. Studiens frågeställning är att studera om inhämtning av information till omvärldsanalysen i livsmedelsbranschen, utförs med förankring i teori som följer en färdig struktur och process?

Syfte: Att skapa ökad förståelse för tillvägagångssättet av informationsinsamlingen vid omvärldsanalys inom svensk livsmedelsindustri.

Avgränsningar: Vi har inte för avsikt att studera bakgrundsfaktorer, anledning eller motiv till företagens beslut att genomföra en omvärldsanalys eller själva implementeringen av den information som framkommit ur denna.

Teorin: Studien grundar sig på de fem teoretiska modellerna, Porters femkraftsmodell, PEST modellen, intressentmodellen, Ansoffs omvärldsmodell och World Mapping Method.

Metod: En kvalitativ undersökningsmetod har använts i denna studie. Primärdata har samlats in genom fyra semistrukturerade intervjuer med omvärldsanalytiker på två dagligvarukedjor, ICA och Axfood, en internationell konsultfirma vid namn The Healthy Marketing Team samt en omvärldsanalytiker på Lantbrukarnas Riksförbund.

Slutsatser: Studiens slutsats är att tillvägagångssättet vid inhämtning av information till omvärldsanalysen till större del inte görs med förankring i de teoretiska modellerna som vi behandlat i teoridelen. Att företag om de använder sig av teoretiska modeller i många fall modifierar dem efter egna behov och den rådande situationen. Omvärldsanalytikerna följer i många fall dock en färdig struktur och process i deras arbete med omvärldsanalys, då de använder sig av egna strukturerade modeller och tillvägagångssätt som ligger till grund för omvärldsanalysen. (Less)
Abstract
Background and problem: The environment is constantly affected by changes in forms of trends and technological developments. It has therefore become increasingly important for companies to be able to analyze and predict their environment to better understand in which direction it will go in the future. This thesis paper studies the process of Business Intelligence within the Swedish food industry and aim to investigate whether Business Intelligence analysis is performed with basis in theoretical models that follows a completed structure and process?

Purpose: To increase understanding of the procedure of data collection for Business Intelligence analysis within Swedish food industry.

Limitations: We do not intend to study background... (More)
Background and problem: The environment is constantly affected by changes in forms of trends and technological developments. It has therefore become increasingly important for companies to be able to analyze and predict their environment to better understand in which direction it will go in the future. This thesis paper studies the process of Business Intelligence within the Swedish food industry and aim to investigate whether Business Intelligence analysis is performed with basis in theoretical models that follows a completed structure and process?

Purpose: To increase understanding of the procedure of data collection for Business Intelligence analysis within Swedish food industry.

Limitations: We do not intend to study background factors/reasons/motives for why companies have chosen to conduct a Business Intelligence analysis or the actual implementation of the information obtained from the Business Intelligence analysis.

Theory: The study is based on the five theoretical models; Porters Five Forces, The PEST Model, The Stakeholder Model, Ansoff’s Environmental Turbulence Model, and The World Mapping Method.

Method: A qualitative research method was used in this study. Primary data were collected through four semi-structured interviews with Business Intelligence analytics at two major grocery chains, ICA and Axfood, an international consulting firm called The Healthy Marketing Team and at a company called Lantbrukarnas Riksförbund.

Conclusions: The conclusion of this study is that Business Intelligence for the greater part is not made with roots in the theoretical models that we described in the theory part. The companies that use theoretical models usually modify them to suit their needs and the current situation. The majority of the companies in this study uses own models that follow a complete structure and process. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Dahl, Sanna ; Hebrand, Niklas LU and Marklund, Marie
supervisor
organization
alternative title
en kvalitativ undersökning om omvärldsanalys i svenska livsmedelsbranschen
course
FEKH29 20132
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
omvärldsanalys, livsmedelsbranschen, omvärldsbevakning, kvalitativ, trender, Business Intelligence, food industry, environment monitoring, qualitative, trends.
language
Swedish
id
4294843
date added to LUP
2014-02-12 16:08:02
date last changed
2014-02-12 16:08:02
@misc{4294843,
  abstract     = {{Background and problem: The environment is constantly affected by changes in forms of trends and technological developments. It has therefore become increasingly important for companies to be able to analyze and predict their environment to better understand in which direction it will go in the future. This thesis paper studies the process of Business Intelligence within the Swedish food industry and aim to investigate whether Business Intelligence analysis is performed with basis in theoretical models that follows a completed structure and process?

Purpose: To increase understanding of the procedure of data collection for Business Intelligence analysis within Swedish food industry.

Limitations: We do not intend to study background factors/reasons/motives for why companies have chosen to conduct a Business Intelligence analysis or the actual implementation of the information obtained from the Business Intelligence analysis.

Theory: The study is based on the five theoretical models; Porters Five Forces, The PEST Model, The Stakeholder Model, Ansoff’s Environmental Turbulence Model, and The World Mapping Method.

Method: A qualitative research method was used in this study. Primary data were collected through four semi-structured interviews with Business Intelligence analytics at two major grocery chains, ICA and Axfood, an international consulting firm called The Healthy Marketing Team and at a company called Lantbrukarnas Riksförbund.

Conclusions: The conclusion of this study is that Business Intelligence for the greater part is not made with roots in the theoretical models that we described in the theory part. The companies that use theoretical models usually modify them to suit their needs and the current situation. The majority of the companies in this study uses own models that follow a complete structure and process.}},
  author       = {{Dahl, Sanna and Hebrand, Niklas and Marklund, Marie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{“En konstant analys av vår omvärld”}},
  year         = {{2014}},
}