Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Preparation of Various Starting Materials for Synthesis of Porphyrin and Salen

Ehnbom, Lars Erik Andreas LU (2013) KEMK01 20131
Department of Chemistry
Abstract
During the time range of this project, various compounds were synthesized. All of them will be used to synthesize the final compounds 2 and 3. Consequently, the compounds will build up a supramolecular cavity, which will be used to study a catalytic epoxidation of olefins. The aim of the project was furthermore to gain experience in laboratory work.
Abstract (Swedish)
Populärvetenskaplig sammanfattning
Supramolekylär kemi är en relativt ny gren av kemin som involverar stora kemiska strukturer/enheter. Ett exempel på en ”supramolekyl” man dagligdags träffar på är klorofyll. Klorofyll (Figur 1 till vänster) består av en metall (magnesium) och en större kolvätestruktur som kallas porfyrin. Porfyriner finns i många olika varianter och används ofta i olika biologiska sammanhang. I klorofyll fungerar porfyrinen som ”infångare” av elektroner som gör att fotosyntesen fungerar. Även i kroppen förekommer porfyriner, i hemoglobin finns en snarlik porfyrinstruktur som den i klorofyll. Funktionen hemoglobin är att binda in en annan metall - järn vars funktion i sin tur är att binda in syrgas och koldioxid för att... (More)
Populärvetenskaplig sammanfattning
Supramolekylär kemi är en relativt ny gren av kemin som involverar stora kemiska strukturer/enheter. Ett exempel på en ”supramolekyl” man dagligdags träffar på är klorofyll. Klorofyll (Figur 1 till vänster) består av en metall (magnesium) och en större kolvätestruktur som kallas porfyrin. Porfyriner finns i många olika varianter och används ofta i olika biologiska sammanhang. I klorofyll fungerar porfyrinen som ”infångare” av elektroner som gör att fotosyntesen fungerar. Även i kroppen förekommer porfyriner, i hemoglobin finns en snarlik porfyrinstruktur som den i klorofyll. Funktionen hemoglobin är att binda in en annan metall - järn vars funktion i sin tur är att binda in syrgas och koldioxid för att transportera dessa ämnen i blodbanan.
Andra supramolekyler som är använda i vårt projekt involverar skapandet/syntes av snarlika porfyriner (Figur 1 till höger) för vidare användning inom kemin. Tanke med porfyrinerna i projektet är att kunna genomföra kemiska reaktioner vid ytan av porfyrinenheten. Porfyriner används tack vare sin goda förmåga att binda in vissa typer av ämnen och påskynda en omvandling av de inbundna ämnena att omformas till ett nytt ämne. Porfyriner kan alltså ha en katalytisk (påskyndande) förmåga och den utnyttjar vi. Den katalytiska förmågan är ytterst viktigt att förstå och genom att studera dessa reaktioner kan man få en förståelse i hur kemiska reaktioner sker och tillämpa denna förståelse på de biologiska systemen. Målen är att kunna framställa ännu effektivare katalysatorer för olika ändamål, t.ex. att överbrygga svåra syntetiska problem för att ge oss nya metoder och syntesvägar till t.ex. läkemedelsframställning, alltså för att skapa nya ämnen med metoder skiljda från de konventionella metoder som finns. Men som även nämnts är tanken att få en ökad förståelse för de biologiska fenomen som sker vid porfyriner. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ehnbom, Lars Erik Andreas LU
supervisor
organization
course
KEMK01 20131
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
organisk kemi, Organic Chemistry
language
English
id
4295423
date added to LUP
2014-02-14 13:45:21
date last changed
2014-02-14 13:45:21
@misc{4295423,
  abstract     = {{During the time range of this project, various compounds were synthesized. All of them will be used to synthesize the final compounds 2 and 3. Consequently, the compounds will build up a supramolecular cavity, which will be used to study a catalytic epoxidation of olefins. The aim of the project was furthermore to gain experience in laboratory work.}},
  author       = {{Ehnbom, Lars Erik Andreas}},
  language     = {{eng}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Preparation of Various Starting Materials for Synthesis of Porphyrin and Salen}},
  year         = {{2013}},
}