Förpackningspåfrestningar som uppstår under en tempererad transport - hur innovativa förpackningar kan bli verktyget för kvalitetssäkring
(2015) SMKK10 20151Department of Service Studies
- Abstract (Swedish)
- Bakgrund: Dagens logistik måste aktivt arbeta med att minska på mängden matsvinn som uppstår i försörjningskedjor. Denna studie visar hur livsmedelsindustrin kan använda sig av innovativa lösningar så som intelligenta förpackningar för att förbättra kvalitetssäkringen av logistiktjänsterna. Under tempererade transporter exponeras förpackningar för varierande temperatur, luftfuktighet samt vibrationer som kan påverka förpackningen på ett negativt sätt. Genom att erkänna sambandet mellan hur mycket matsvinn som uppstår samt kvalitén av förpackningarna som används blir det möjligt att minska svinnet som uppstår i försörjningskedjor. Ytterligare kan logistiktjänsterna effektiviseras genom att aktörer i livsmedelsbranschen använder... (More)
- Bakgrund: Dagens logistik måste aktivt arbeta med att minska på mängden matsvinn som uppstår i försörjningskedjor. Denna studie visar hur livsmedelsindustrin kan använda sig av innovativa lösningar så som intelligenta förpackningar för att förbättra kvalitetssäkringen av logistiktjänsterna. Under tempererade transporter exponeras förpackningar för varierande temperatur, luftfuktighet samt vibrationer som kan påverka förpackningen på ett negativt sätt. Genom att erkänna sambandet mellan hur mycket matsvinn som uppstår samt kvalitén av förpackningarna som används blir det möjligt att minska svinnet som uppstår i försörjningskedjor. Ytterligare kan logistiktjänsterna effektiviseras genom att aktörer i livsmedelsbranschen använder informationsunderlaget som intelligenta förpackningar bidrar med. Med denna information kan kvalitetsbrister som framkommer åtgärdas, vilket vidare kan leda till en bättre servicegrad.
Syfte: Syftet är att visa på hur sensorer kan användas för att belysa vilka påfrestningar förpackningar exponeras för och därmed underlätta kvalitetssäkringen av en tempererad transport
Metod: Ett experiment med tillhörande observationer har valt som forskningsmetod.
Slutsatser: Sensorerna har visat att temperaturen varierade från -16 °C till -19 °C i de frysta förpackningarna och från 1,5 °C till 6 °C i de kylda förpackningarna. Luftfuktighet uppgick till 50,5 % RH i de kylda förpackningarna, och 32,5 % för det frusna. Luftfuktigheten förändras beroende på temperaturen, vilket även ses då luftfuktigheten i de kylda förpackningarna varierade med 14,5 % jämfört med 5 % i det frusna. Vibrationer: Den största vibrationstätheten uppmättes i vertikal riktning och var genomsnittligen 0,608 G RMS med ett genomsnittlig övre envelopp på 1,212 G RMS. Den starkaste chocken hade en acceleration på 23 G i vertikal riktning. Resultaten är ett exempel på den typ av information som intelligenta förpackningar kommer att kunna bidra med. Informationsunderlaget stärker den interna kontrollen genom att underlätta lokaliseringen av kvalitetsbrister som måste åtgärdas för att förbättra kvalitén av tempererade kedjor.
Nyckelord: Förpackningar, tempererad transport, matsvinn, intelligenta förpackningar, innovation och kvalitetssäkring. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/7793099
- author
- Leipute, Gabija LU and Jilltoft, Jasmine
- supervisor
- organization
- course
- SMKK10 20151
- year
- 2015
- type
- M2 - Bachelor Degree
- subject
- keywords
- Förpackningar, tempererad transport, matsvinn, intelligenta förpackningar, innovation och kvalitetssäkring.
- language
- Swedish
- id
- 7793099
- date added to LUP
- 2024-05-29 14:30:20
- date last changed
- 2024-05-29 14:34:06
@misc{7793099, abstract = {{Bakgrund: Dagens logistik måste aktivt arbeta med att minska på mängden matsvinn som uppstår i försörjningskedjor. Denna studie visar hur livsmedelsindustrin kan använda sig av innovativa lösningar så som intelligenta förpackningar för att förbättra kvalitetssäkringen av logistiktjänsterna. Under tempererade transporter exponeras förpackningar för varierande temperatur, luftfuktighet samt vibrationer som kan påverka förpackningen på ett negativt sätt. Genom att erkänna sambandet mellan hur mycket matsvinn som uppstår samt kvalitén av förpackningarna som används blir det möjligt att minska svinnet som uppstår i försörjningskedjor. Ytterligare kan logistiktjänsterna effektiviseras genom att aktörer i livsmedelsbranschen använder informationsunderlaget som intelligenta förpackningar bidrar med. Med denna information kan kvalitetsbrister som framkommer åtgärdas, vilket vidare kan leda till en bättre servicegrad. Syfte: Syftet är att visa på hur sensorer kan användas för att belysa vilka påfrestningar förpackningar exponeras för och därmed underlätta kvalitetssäkringen av en tempererad transport Metod: Ett experiment med tillhörande observationer har valt som forskningsmetod. Slutsatser: Sensorerna har visat att temperaturen varierade från -16 °C till -19 °C i de frysta förpackningarna och från 1,5 °C till 6 °C i de kylda förpackningarna. Luftfuktighet uppgick till 50,5 % RH i de kylda förpackningarna, och 32,5 % för det frusna. Luftfuktigheten förändras beroende på temperaturen, vilket även ses då luftfuktigheten i de kylda förpackningarna varierade med 14,5 % jämfört med 5 % i det frusna. Vibrationer: Den största vibrationstätheten uppmättes i vertikal riktning och var genomsnittligen 0,608 G RMS med ett genomsnittlig övre envelopp på 1,212 G RMS. Den starkaste chocken hade en acceleration på 23 G i vertikal riktning. Resultaten är ett exempel på den typ av information som intelligenta förpackningar kommer att kunna bidra med. Informationsunderlaget stärker den interna kontrollen genom att underlätta lokaliseringen av kvalitetsbrister som måste åtgärdas för att förbättra kvalitén av tempererade kedjor. Nyckelord: Förpackningar, tempererad transport, matsvinn, intelligenta förpackningar, innovation och kvalitetssäkring.}}, author = {{Leipute, Gabija and Jilltoft, Jasmine}}, language = {{swe}}, note = {{Student Paper}}, title = {{Förpackningspåfrestningar som uppstår under en tempererad transport - hur innovativa förpackningar kan bli verktyget för kvalitetssäkring}}, year = {{2015}}, }