Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ångdrift av värmepump på Sysavs förbränningsanläggning

Anderberg, Johanna LU (2018) KETM05 20181
Chemical Engineering (M.Sc.Eng.)
Abstract (Swedish)
På Sysavs förbränningsanläggning sker en samproduktion av el och värme där Sysav har tillstånd att förbränna 630 000 ton avfall. Föregående år producerades totalt 265 530 MWh el och 1 501 150 MWh värme från förbränningen. En del av den producerade energin går till intern förbrukning och under 2017 användes totalt 97 278 MWh el och 23 435 MWh för egen förbrukning. På anläggningen finns ett flertal värmepumpar med hög energikonsumtion som utgör 44% av den totala interna elförbrukningen på den linje som detta arbete avser. Driftkostnaden av dessa värmepumpar är hög vilket både beror på att elleveransen ut från anläggningen påverkas negativt av att behöva använda den producerade elen internt och att en energiskatt måste betalas för... (More)
På Sysavs förbränningsanläggning sker en samproduktion av el och värme där Sysav har tillstånd att förbränna 630 000 ton avfall. Föregående år producerades totalt 265 530 MWh el och 1 501 150 MWh värme från förbränningen. En del av den producerade energin går till intern förbrukning och under 2017 användes totalt 97 278 MWh el och 23 435 MWh för egen förbrukning. På anläggningen finns ett flertal värmepumpar med hög energikonsumtion som utgör 44% av den totala interna elförbrukningen på den linje som detta arbete avser. Driftkostnaden av dessa värmepumpar är hög vilket både beror på att elleveransen ut från anläggningen påverkas negativt av att behöva använda den producerade elen internt och att en energiskatt måste betalas för elkonsumtionen. Det är därför av stor betydelse att undersöka huruvida kostnaderna för värmepumparna skulle kunna minskas.

Förslaget på lösning är att ersätta värmepumparnas eldrift med ångdrift. Det blir detta arbetes huvudsakliga frågeställning att utreda om denna ersättning är teknisk och praktisk möjlig samt om det skulle vara en lönsam investering för Sysav.

Under arbetets gång har flera olika lösningsalternativ undersökts vilket slutligen resulterat i fyra olika tänkbara alternativ.

1. Ersätta elmotorn med en enstegsångturbin och låta utopplsångan från turbinen kondensera i den befintliga fjärrvärmekondensorn.
2. Ersätta elmotorn med en flerstegsångturbin och låta utloppsångan från turbinen kondensera i den befintliga fjärrvärmekondensorn.
3. Ersätta elmotorn med en enstegsångturbin och installera en ny kondensor i vilken utloppsångan från turbinen skall kondensera.
4. Ersätta elmotorn med en flerstegsångtubin och installera en ny kondensor i vilken utloppsångan från turbinen skall kondensera.

Dessa fyra alternativ är alla tekniskt genomförbara och en lönsam investering för Sysav. Det tekniska detaljerna, förutsättningar och alternativens känslighet för exempelvis förändrat elpris är analyserade och utifrån detta dras slutsatsen att det mest lämpliga alternativet för Sysav är alternativ 2. Detta alternativ är det som är mest lönsamt och dessutom, tillsammans med alternativ 4, minst känsligt för variationer i elpriset. Trots att det föreligger en viss risk med att sammankoppla den nya lösningen med den befintliga fjärrvärmekondensorn så väger fördelen med att detta lösningsalternativ tar minst plats upp. Den årliga besparingen, utifrån dagens elpris och förutsättningar, blir ungefär 1,6 Mkr per år. (Less)
Popular Abstract (Swedish)
Sysav ansvarar för den regionala återvinningen och avfallshanteringen i södra Skåne. Som en del av återvinningen produceras el och värme genom att avfall förbränns i en förbränningsanläggning. Sysavs förbränningsanläggning i Malmö har fyra linjer vara två endast producerar värme och två är så kallade kraftvärmeverk där det sker en samproduktion av el och värme.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Anderberg, Johanna LU
supervisor
organization
course
KETM05 20181
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
chemical engineering, kemiteknik
language
Swedish
id
8951593
date added to LUP
2018-06-25 08:54:24
date last changed
2018-06-25 08:54:24
@misc{8951593,
  abstract     = {{På Sysavs förbränningsanläggning sker en samproduktion av el och värme där Sysav har tillstånd att förbränna 630 000 ton avfall. Föregående år producerades totalt 265 530 MWh el och 1 501 150 MWh värme från förbränningen. En del av den producerade energin går till intern förbrukning och under 2017 användes totalt 97 278 MWh el och 23 435 MWh för egen förbrukning. På anläggningen finns ett flertal värmepumpar med hög energikonsumtion som utgör 44% av den totala interna elförbrukningen på den linje som detta arbete avser. Driftkostnaden av dessa värmepumpar är hög vilket både beror på att elleveransen ut från anläggningen påverkas negativt av att behöva använda den producerade elen internt och att en energiskatt måste betalas för elkonsumtionen. Det är därför av stor betydelse att undersöka huruvida kostnaderna för värmepumparna skulle kunna minskas. 

Förslaget på lösning är att ersätta värmepumparnas eldrift med ångdrift. Det blir detta arbetes huvudsakliga frågeställning att utreda om denna ersättning är teknisk och praktisk möjlig samt om det skulle vara en lönsam investering för Sysav. 

Under arbetets gång har flera olika lösningsalternativ undersökts vilket slutligen resulterat i fyra olika tänkbara alternativ. 

1.	Ersätta elmotorn med en enstegsångturbin och låta utopplsångan från turbinen kondensera i den befintliga fjärrvärmekondensorn. 
2.	Ersätta elmotorn med en flerstegsångturbin och låta utloppsångan från turbinen kondensera i den befintliga fjärrvärmekondensorn. 
3.	Ersätta elmotorn med en enstegsångturbin och installera en ny kondensor i vilken utloppsångan från turbinen skall kondensera. 
4.	Ersätta elmotorn med en flerstegsångtubin och installera en ny kondensor i vilken utloppsångan från turbinen skall kondensera. 

Dessa fyra alternativ är alla tekniskt genomförbara och en lönsam investering för Sysav. Det tekniska detaljerna, förutsättningar och alternativens känslighet för exempelvis förändrat elpris är analyserade och utifrån detta dras slutsatsen att det mest lämpliga alternativet för Sysav är alternativ 2. Detta alternativ är det som är mest lönsamt och dessutom, tillsammans med alternativ 4, minst känsligt för variationer i elpriset. Trots att det föreligger en viss risk med att sammankoppla den nya lösningen med den befintliga fjärrvärmekondensorn så väger fördelen med att detta lösningsalternativ tar minst plats upp. Den årliga besparingen, utifrån dagens elpris och förutsättningar, blir ungefär 1,6 Mkr per år.}},
  author       = {{Anderberg, Johanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ångdrift av värmepump på Sysavs förbränningsanläggning}},
  year         = {{2018}},
}