Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Synthesis and Characterization of NCN Pincer Nickel Complexes

Klarén, Joel LU (2023) KEMR30 20231
Department of Chemistry
Abstract
In this work, a series of nickel NCN complexes and ligands have been synthesized with the goal of determining whether they can perform so-called CO2-insertion reactions into Ni-C bonds. So far, only the synthesis of the Ni-Br precursor complexes to the previously mentioned Ni-C complexes have been synthesized. Attempts to synthesize the target complexes have been made and are described herein. Some ideas for future research are also presented.
Popular Abstract (Swedish)
Koldioxid är ett kemiskt ämne som får mycket uppmärksamhet på grund av dess roll som växthusgas. Carbon Capture är ett koncept som går ut på att fånga koldioxid från atmosfären i fast form för att på så sätt avlägsna det och mildra de skadliga effekter som det har på klimatet. Koldioxid är på grund av sina starka dubbelbindningar mellan kol och syre synnerligen inert och det krävs ofta hårda reaktionsbetingelser för att gasen ska reagera med någonting. Tidigare forskning har resulterat i upptäckten att så kallade pincer-komplex, eller kniptångskomplex - en sorts metallkomplex där en metall och en organisk molekyl binder till varandra, kan agera som en katalysator och få koldioxid att enklare reagera med andra molekyler och bilda nya ämnen.... (More)
Koldioxid är ett kemiskt ämne som får mycket uppmärksamhet på grund av dess roll som växthusgas. Carbon Capture är ett koncept som går ut på att fånga koldioxid från atmosfären i fast form för att på så sätt avlägsna det och mildra de skadliga effekter som det har på klimatet. Koldioxid är på grund av sina starka dubbelbindningar mellan kol och syre synnerligen inert och det krävs ofta hårda reaktionsbetingelser för att gasen ska reagera med någonting. Tidigare forskning har resulterat i upptäckten att så kallade pincer-komplex, eller kniptångskomplex - en sorts metallkomplex där en metall och en organisk molekyl binder till varandra, kan agera som en katalysator och få koldioxid att enklare reagera med andra molekyler och bilda nya ämnen. De komplexen innehåller framför allt dyra och sällsynta ädelmetaller.
Det här arbetet har försökt undersöka huruvida kniptångskomplex som koordinerar till nickel med kväve, kol och kväve, NCN, har förmågan att få koldioxid att reagera med andra ämnen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Klarén, Joel LU
supervisor
organization
course
KEMR30 20231
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
Pincer complexes, Nickel, organometallic chemistry, synthesis, NCN Pincer Nickel Complexes, organic chemistry
language
English
id
9131284
date added to LUP
2023-07-03 12:59:39
date last changed
2023-07-03 12:59:39
@misc{9131284,
  abstract     = {{In this work, a series of nickel NCN complexes and ligands have been synthesized with the goal of determining whether they can perform so-called CO2-insertion reactions into Ni-C bonds. So far, only the synthesis of the Ni-Br precursor complexes to the previously mentioned Ni-C complexes have been synthesized. Attempts to synthesize the target complexes have been made and are described herein. Some ideas for future research are also presented.}},
  author       = {{Klarén, Joel}},
  language     = {{eng}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Synthesis and Characterization of NCN Pincer Nickel Complexes}},
  year         = {{2023}},
}