Ekologiskt hållbara dryckesförpackningar - en jämförelse mellan konsumenters uppfattning och forskningen
(2024) MVEK12 20241Centre for Environmental and Climate Science (CEC)
- Abstract
- This study aims to investigate the ecological sustainability of different beverage packaging and compare this to consumers’ perception of the most environmentally friendly packaging type. A literature analysis was made to understand the advantages and disadvantages of different packaging as well as consumer behavior from other surveys in other studies. Lastly this study conducted and preformed its own survey to analyze consumer behavior based on the categories the literature analysis used.
This subject has environmental relevance because it handles an important subject in today’s environmental adjustment with a growing demand for products that harm the planet.
The results show different advantages and disadvantages in the analyzed... (More) - This study aims to investigate the ecological sustainability of different beverage packaging and compare this to consumers’ perception of the most environmentally friendly packaging type. A literature analysis was made to understand the advantages and disadvantages of different packaging as well as consumer behavior from other surveys in other studies. Lastly this study conducted and preformed its own survey to analyze consumer behavior based on the categories the literature analysis used.
This subject has environmental relevance because it handles an important subject in today’s environmental adjustment with a growing demand for products that harm the planet.
The results show different advantages and disadvantages in the analyzed packages, but the clearest result is that glass is, in most categories, the most harmful to our environment and bag-in-box (BiB) is the least harmful. The other packaging options are more difficult to rank regarding environmental impact since they have different advantages and disadvantages in all categories. The consumer perception differs between countries; studies made in Italy and Denmark found that consumers thought glass was the preferable sustainable option, but a study made in Sweden showed that the consumers chose carboard as the most environmentally friendly. The result of this study’s survey showed that most people thought cardboard was the most ecologically sustainable followed by PET, glass, aluminum can, pouch and lastly bag-in-box. Proposed future studies is to analyze how sociodemographic factors may have interfered with the survey’s result and to further investigate smaller components and compare the plastic types. (Less) - Popular Abstract (Swedish)
- Klimatförändringarna är ett faktum i världen, och för att bekämpa dem behöver vi ställa om stora delar av sättet vi lever och hur världen fungerar idag. En betydande del av våra utsläpp kommer från den höga produktion och konsumtion av produkter som ofta kräver en förpackning. Denna studie görs för att få en bättre bild av hur sex utvalda förpackningar inom dryckesindustrin kan utvärderas och klargöra vilken som egentligen är mest fördelaktig för hållbar utveckling. Syftet är att jämföra förpackningarna baserat på vetenskapliga artiklar med konsumenters uppfattning kring vilken förpackning som är mest hållbar.
Den granskade forskningen gällande vilken förpackning som skulle vara mest respektive minst ekologiskt hållbar visar olika... (More) - Klimatförändringarna är ett faktum i världen, och för att bekämpa dem behöver vi ställa om stora delar av sättet vi lever och hur världen fungerar idag. En betydande del av våra utsläpp kommer från den höga produktion och konsumtion av produkter som ofta kräver en förpackning. Denna studie görs för att få en bättre bild av hur sex utvalda förpackningar inom dryckesindustrin kan utvärderas och klargöra vilken som egentligen är mest fördelaktig för hållbar utveckling. Syftet är att jämföra förpackningarna baserat på vetenskapliga artiklar med konsumenters uppfattning kring vilken förpackning som är mest hållbar.
Den granskade forskningen gällande vilken förpackning som skulle vara mest respektive minst ekologiskt hållbar visar olika slutsatser. Men en sammantagen bedömning baserat på olika hållbarhetskategorier har kunnat göras vilket har presenterats i en tabell för enklare överblick. Tabellen är färgkodad för låg, mellan och hög miljöpåverkan inom kategorierna; material, klimatpåverkan, återvinningsgrad, halten återvunnet material, transport och produktion. Det är intressant att uppfattningen hos konsumenter verkar variera beroende på vilket land som studierna har genomförts i och vidare studier skulle gynnas av att undersöka hur sociodemografiska faktorer kan påverka uppfattningen. Den största variationen mellan länderna är att i Italien och Danmark graderas glas som den mest hållbara produkten och i en annan svensk studie rankas kartong som mest hållbar. Detsamma gäller resultatet i denna studie, där kartong rankades högst. Konsumenterna som tillfrågats i enkäten i denna studie har förhållandevis god kunskap om området. Bristerna i kunskap finns främst gällande de positiva hållbarhetsegenskaperna hos bag-in-box och de negativa hos glasförpackningar. Fler alternativ på vidare studier är att analysera de mindre delkomponenterna, exempelvis lock och etikett, samt jämföra de olika plasttyperna djupare. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/9162683
- author
- Wolgast, Ylva LU
- supervisor
-
- Nina Reistad LU
- organization
- alternative title
- Sustainable beverage packaging - a comparison between consumers perception and research
- course
- MVEK12 20241
- year
- 2024
- type
- M2 - Bachelor Degree
- subject
- keywords
- Dryckesförpackningar, förpackningar, hållbarhet, miljövänlig, LCA, konsumentperspektiv.
- language
- Swedish
- id
- 9162683
- date added to LUP
- 2024-06-20 10:56:25
- date last changed
- 2024-06-20 10:56:25
@misc{9162683, abstract = {{This study aims to investigate the ecological sustainability of different beverage packaging and compare this to consumers’ perception of the most environmentally friendly packaging type. A literature analysis was made to understand the advantages and disadvantages of different packaging as well as consumer behavior from other surveys in other studies. Lastly this study conducted and preformed its own survey to analyze consumer behavior based on the categories the literature analysis used. This subject has environmental relevance because it handles an important subject in today’s environmental adjustment with a growing demand for products that harm the planet. The results show different advantages and disadvantages in the analyzed packages, but the clearest result is that glass is, in most categories, the most harmful to our environment and bag-in-box (BiB) is the least harmful. The other packaging options are more difficult to rank regarding environmental impact since they have different advantages and disadvantages in all categories. The consumer perception differs between countries; studies made in Italy and Denmark found that consumers thought glass was the preferable sustainable option, but a study made in Sweden showed that the consumers chose carboard as the most environmentally friendly. The result of this study’s survey showed that most people thought cardboard was the most ecologically sustainable followed by PET, glass, aluminum can, pouch and lastly bag-in-box. Proposed future studies is to analyze how sociodemographic factors may have interfered with the survey’s result and to further investigate smaller components and compare the plastic types.}}, author = {{Wolgast, Ylva}}, language = {{swe}}, note = {{Student Paper}}, title = {{Ekologiskt hållbara dryckesförpackningar - en jämförelse mellan konsumenters uppfattning och forskningen}}, year = {{2024}}, }