Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vardagslivet

Bejerholm, Ulrika LU and Eklund, Mona LU orcid (2005) p.103-103
Abstract (Swedish)
Det här kapitlet tar upp hur vardagslivet kan te sig för personer som har ett psykiskt funktionshinder. Vardagen består för oss människor av olika sysslor, och vi upplever dem på olika sätt och de betyder olika saker. Många av dem utförs automatiskt utan reflektion, som exempelvis att duscha på morgonen eller att handla på hemvägen från jobbet. Det kan sägas vara en slags autopilot inkopplad som gör att minimalt med energi och koncentration behöver läggas på sådana uppgifter. Andra saker som utförs kräver mer koncentration och innebär kanske anspänning, som att hålla ett föredrag eller klättra i berg. För en person som drabbats av psykisk sjukdom slås mycket av autopilotfunktionen ut, och därmed blir vardagens olika sysslor en ansträngande... (More)
Det här kapitlet tar upp hur vardagslivet kan te sig för personer som har ett psykiskt funktionshinder. Vardagen består för oss människor av olika sysslor, och vi upplever dem på olika sätt och de betyder olika saker. Många av dem utförs automatiskt utan reflektion, som exempelvis att duscha på morgonen eller att handla på hemvägen från jobbet. Det kan sägas vara en slags autopilot inkopplad som gör att minimalt med energi och koncentration behöver läggas på sådana uppgifter. Andra saker som utförs kräver mer koncentration och innebär kanske anspänning, som att hålla ett föredrag eller klättra i berg. För en person som drabbats av psykisk sjukdom slås mycket av autopilotfunktionen ut, och därmed blir vardagens olika sysslor en ansträngande och ibland övermäktig uppgift. Vardagslivet får ett annorlunda utseende, och det vanliga mönstret av arbete, fritid, vila och egenvård förändras. Även upplevelsen av det som en person gör förändras vanligtvis. Rent generellt kan det sägas att det psy (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
and
organization
publishing date
type
Chapter in Book/Report/Conference proceeding
publication status
published
subject
host publication
Att leva med psykiska funktionshinder – livssituation och effektiva stödinsatser
editor
Brunt, D and Hansson, L
pages
103 - 103
publisher
Studentlitteratur AB
ISBN
91-44-03316-8
language
Swedish
LU publication?
yes
additional info
The information about affiliations in this record was updated in December 2015. The record was previously connected to the following departments: Division of Occupational Therapy (Closed 2012) (013025000)
id
a3a71d38-500f-43e2-bff7-399bcb31de26 (old id 1132663)
date added to LUP
2016-04-04 11:40:18
date last changed
2018-11-21 21:06:23
@inbook{a3a71d38-500f-43e2-bff7-399bcb31de26,
  abstract     = {{Det här kapitlet tar upp hur vardagslivet kan te sig för personer som har ett psykiskt funktionshinder. Vardagen består för oss människor av olika sysslor, och vi upplever dem på olika sätt och de betyder olika saker. Många av dem utförs automatiskt utan reflektion, som exempelvis att duscha på morgonen eller att handla på hemvägen från jobbet. Det kan sägas vara en slags autopilot inkopplad som gör att minimalt med energi och koncentration behöver läggas på sådana uppgifter. Andra saker som utförs kräver mer koncentration och innebär kanske anspänning, som att hålla ett föredrag eller klättra i berg. För en person som drabbats av psykisk sjukdom slås mycket av autopilotfunktionen ut, och därmed blir vardagens olika sysslor en ansträngande och ibland övermäktig uppgift. Vardagslivet får ett annorlunda utseende, och det vanliga mönstret av arbete, fritid, vila och egenvård förändras. Även upplevelsen av det som en person gör förändras vanligtvis. Rent generellt kan det sägas att det psy}},
  author       = {{Bejerholm, Ulrika and Eklund, Mona}},
  booktitle    = {{Att leva med psykiska funktionshinder – livssituation och effektiva stödinsatser}},
  editor       = {{Brunt, D and Hansson, L}},
  isbn         = {{91-44-03316-8}},
  language     = {{swe}},
  pages        = {{103--103}},
  publisher    = {{Studentlitteratur AB}},
  title        = {{Vardagslivet}},
  year         = {{2005}},
}