Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Geologi och landskapshistoria i och runt Arrie

Broström, Anna LU (2009) 3. p.20-33
Abstract (Swedish)
Arriesjöns strövområde var mellan 1906 och1998 en täkt för grus, sand och lera. Innan dess var området en ca 20 m hög platåliknande kulle som en isälv i den senaste inlandsisen lämnat efter sig. I kullens sediment har hittats mammutrester, renben och torv med växtrester som vittnar om ett annat klimat och en annorlunda miljö. Vad sedimenten består av och hur de hamnat där har geologer beskrivit, tolkat och omtolkat sedan slutet av 1800-talet. Detektivarbetet att rekonstruera istidernas förlopp, deras avlagringar på djupet och landskapets förändring fram tills idag är ständigt pågående. Det baseras på information från grustäkter, borrningar och utgrävningar i samband med vägbyggen, kustklintar (minerogena sediment) samt undersökningar av... (More)
Arriesjöns strövområde var mellan 1906 och1998 en täkt för grus, sand och lera. Innan dess var området en ca 20 m hög platåliknande kulle som en isälv i den senaste inlandsisen lämnat efter sig. I kullens sediment har hittats mammutrester, renben och torv med växtrester som vittnar om ett annat klimat och en annorlunda miljö. Vad sedimenten består av och hur de hamnat där har geologer beskrivit, tolkat och omtolkat sedan slutet av 1800-talet. Detektivarbetet att rekonstruera istidernas förlopp, deras avlagringar på djupet och landskapets förändring fram tills idag är ständigt pågående. Det baseras på information från grustäkter, borrningar och utgrävningar i samband med vägbyggen, kustklintar (minerogena sediment) samt undersökningar av torv- och sjösediment (organogena sediment). För datering används förutom korrelation av lagerföljder mellan olika platser bl.a. Optisk Stimulerad Luminiscens och kol-14 för minerogena respektive organogena sediment. Nedan beskrivs områdets geologi, med dagens kunskapsläge, för att ge de förutsättningar som finns för landskapets förändring i och runt Arrie i ett långt tidsperspektiv. Det rumsliga perspektivet är både lokalt och regionalt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Chapter in Book/Report/Conference proceeding
publication status
published
subject
keywords
inlandsisen, landskapsförändring, Närnatur
host publication
Närnaturens mångfald : planering och brukande av Arriesjöns strövområde
editor
Hillbur, Per
volume
3
pages
20 - 33
publisher
Malmö University Publications in Urban Studies
ISSN
1654-6881
ISBN
978-91-977233-3-6
language
Swedish
LU publication?
yes
additional info
Artikeln är skriven inom forskningsprojekt " Mångfald i närnatur - Arrie dammar" finansierat av Sparbanksstiftelsen Skåne 2006-2007. Det är ett tvärvetenskapligt pilotprojekt och samarbete mellan sex forskare på Malmö högskola, SLU Alnarp och Lunds Universitet.
id
21f7fe63-3793-43ba-8ed7-a8bef14cb02f (old id 1429347)
date added to LUP
2016-04-01 13:04:23
date last changed
2018-11-21 20:12:01
@inbook{21f7fe63-3793-43ba-8ed7-a8bef14cb02f,
  abstract     = {{Arriesjöns strövområde var mellan 1906 och1998 en täkt för grus, sand och lera. Innan dess var området en ca 20 m hög platåliknande kulle som en isälv i den senaste inlandsisen lämnat efter sig. I kullens sediment har hittats mammutrester, renben och torv med växtrester som vittnar om ett annat klimat och en annorlunda miljö. Vad sedimenten består av och hur de hamnat där har geologer beskrivit, tolkat och omtolkat sedan slutet av 1800-talet. Detektivarbetet att rekonstruera istidernas förlopp, deras avlagringar på djupet och landskapets förändring fram tills idag är ständigt pågående. Det baseras på information från grustäkter, borrningar och utgrävningar i samband med vägbyggen, kustklintar (minerogena sediment) samt undersökningar av torv- och sjösediment (organogena sediment). För datering används förutom korrelation av lagerföljder mellan olika platser bl.a. Optisk Stimulerad Luminiscens och kol-14 för minerogena respektive organogena sediment. Nedan beskrivs områdets geologi, med dagens kunskapsläge, för att ge de förutsättningar som finns för landskapets förändring i och runt Arrie i ett långt tidsperspektiv. Det rumsliga perspektivet är både lokalt och regionalt.}},
  author       = {{Broström, Anna}},
  booktitle    = {{Närnaturens mångfald : planering och brukande av Arriesjöns strövområde}},
  editor       = {{Hillbur, Per}},
  isbn         = {{978-91-977233-3-6}},
  issn         = {{1654-6881}},
  keywords     = {{inlandsisen; landskapsförändring; Närnatur}},
  language     = {{swe}},
  pages        = {{20--33}},
  publisher    = {{Malmö University Publications in Urban Studies}},
  title        = {{Geologi och landskapshistoria i och runt Arrie}},
  volume       = {{3}},
  year         = {{2009}},
}