Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Tankar i en kommunal framtid

Ramberg, Ulf LU (2003) In Kommunal ekonomi p.30-30
Abstract (Swedish)
Ännu en skånsk höstmorgon. Om framtiden är nu, så är den vacker. Inga större problem att vakna. Problemet är väl snarare att stiga upp. Ryggen är som vanligt lite stel. Tänk att jag varit pensionär i ett halvår. Många tyckte jag gick tidigt som 73-åring. Själv hade jag hela tiden haft 2040 som en gräns. Nu blev det ett år tidigare. Skönt. Som vanligt på morgonkvisten far tankarna fritt, många snurrar fortfarande runt arbetet. För nästan 50 år sedan, i en lågkonjunktur, väcktes mitt intresse för organisation och styrning av dåtidens kommuner. Dåvarande ’kommunal’ organisation och verksamhet var mycket homogen. Många var de också, strax under 300. Med ganska stor säkerhet visste man vad man kunde vänta sig när man som forskare steg in i ett... (More)
Ännu en skånsk höstmorgon. Om framtiden är nu, så är den vacker. Inga större problem att vakna. Problemet är väl snarare att stiga upp. Ryggen är som vanligt lite stel. Tänk att jag varit pensionär i ett halvår. Många tyckte jag gick tidigt som 73-åring. Själv hade jag hela tiden haft 2040 som en gräns. Nu blev det ett år tidigare. Skönt. Som vanligt på morgonkvisten far tankarna fritt, många snurrar fortfarande runt arbetet. För nästan 50 år sedan, i en lågkonjunktur, väcktes mitt intresse för organisation och styrning av dåtidens kommuner. Dåvarande ’kommunal’ organisation och verksamhet var mycket homogen. Många var de också, strax under 300. Med ganska stor säkerhet visste man vad man kunde vänta sig när man som forskare steg in i ett kommunhus. På så sätt var det enkelt. Nu finns det kommuner som varken har kommunhus eller invånare. Bytt namn har de också gjort, åtminstone de större. Staden har verkligen fått sin renässans, både som betydelsefull samhällsorganisation och tillväxtmotor. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Contribution to specialist publication or newspaper
publication status
published
subject
keywords
Future, local government, chronicle
categories
Popular Science
in
Kommunal ekonomi
issue
2003:6
pages
30 - 30
publisher
Föreningen Sveriges Kommunalekonomer
ISSN
0282-0099
language
Swedish
LU publication?
yes
id
b21e1b20-0972-4151-9628-e45be5e0fadb (old id 1764734)
date added to LUP
2016-04-01 16:42:13
date last changed
2018-11-21 20:43:34
@misc{b21e1b20-0972-4151-9628-e45be5e0fadb,
  abstract     = {{Ännu en skånsk höstmorgon. Om framtiden är nu, så är den vacker. Inga större problem att vakna. Problemet är väl snarare att stiga upp. Ryggen är som vanligt lite stel. Tänk att jag varit pensionär i ett halvår. Många tyckte jag gick tidigt som 73-åring. Själv hade jag hela tiden haft 2040 som en gräns. Nu blev det ett år tidigare. Skönt. Som vanligt på morgonkvisten far tankarna fritt, många snurrar fortfarande runt arbetet. För nästan 50 år sedan, i en lågkonjunktur, väcktes mitt intresse för organisation och styrning av dåtidens kommuner. Dåvarande ’kommunal’ organisation och verksamhet var mycket homogen. Många var de också, strax under 300. Med ganska stor säkerhet visste man vad man kunde vänta sig när man som forskare steg in i ett kommunhus. På så sätt var det enkelt. Nu finns det kommuner som varken har kommunhus eller invånare. Bytt namn har de också gjort, åtminstone de större. Staden har verkligen fått sin renässans, både som betydelsefull samhällsorganisation och tillväxtmotor.}},
  author       = {{Ramberg, Ulf}},
  issn         = {{0282-0099}},
  keywords     = {{Future; local government; chronicle}},
  language     = {{swe}},
  number       = {{2003:6}},
  pages        = {{30--30}},
  publisher    = {{Föreningen Sveriges Kommunalekonomer}},
  series       = {{Kommunal ekonomi}},
  title        = {{Tankar i en kommunal framtid}},
  year         = {{2003}},
}