Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Förändring, stabilitet, managed competition

Knutsson, Hans LU ; Mattisson, Ola LU and Ramberg, Ulf LU orcid (2003) In RVF-nytt p.34-35
Abstract (Swedish)
Den amerikanska staden Phoenix ligger omgiven av berg i Sun Valley, Arizona. Klimatet är varmt och glest utspridda kaktusar står som eldgafflar mot skyn. Tänk på en typisk Vilda Västern-film så får du en förnimmelse av vad som kännetecknar Phoenix omgivningar. Trots ökenlika förhållanden bor där idag 1,3 miljoner invånare. Befolkningstillväxten tog fart på allvar luftkonditioneringen introducerades i början av 1950-talet och staden tillhör idag USAs snabbast växande. Under det senaste decenniet har staden lyfts fram som ett föredöme när det gäller styrning och organisation av kommunal verksamhet, åtminstone enligt de tävlingar som staden vunnit sedan den 1993 blev utsedd till ’best run city in the world’. Hur kan detta egentligen komma... (More)
Den amerikanska staden Phoenix ligger omgiven av berg i Sun Valley, Arizona. Klimatet är varmt och glest utspridda kaktusar står som eldgafflar mot skyn. Tänk på en typisk Vilda Västern-film så får du en förnimmelse av vad som kännetecknar Phoenix omgivningar. Trots ökenlika förhållanden bor där idag 1,3 miljoner invånare. Befolkningstillväxten tog fart på allvar luftkonditioneringen introducerades i början av 1950-talet och staden tillhör idag USAs snabbast växande. Under det senaste decenniet har staden lyfts fram som ett föredöme när det gäller styrning och organisation av kommunal verksamhet, åtminstone enligt de tävlingar som staden vunnit sedan den 1993 blev utsedd till ’best run city in the world’. Hur kan detta egentligen komma sig? Vi blev nyfikna och for till Phoenix, staden där avfallshantering betraktas som en kommunal kärnverksamhet och där det kostar det 21 dollar i månaden att få sitt hushållsavfall omhändertaget. Nedan kommer några nedslag om staden i stort och dess avfallshantering. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
; and
organization
publishing date
type
Contribution to specialist publication or newspaper
publication status
published
subject
keywords
success, strategy, management, local government
categories
Popular Science
in
RVF-nytt
issue
2003:4
pages
34 - 35
publisher
Svenska Renhållningsverksföreningen (numera Avfall Sverige)
ISSN
0284-1827
language
Swedish
LU publication?
yes
id
bba5b98f-7a2a-4688-8165-f8be0a207d4a (old id 1764735)
date added to LUP
2016-04-01 15:59:47
date last changed
2018-11-21 20:37:57
@misc{bba5b98f-7a2a-4688-8165-f8be0a207d4a,
  abstract     = {{Den amerikanska staden Phoenix ligger omgiven av berg i Sun Valley, Arizona. Klimatet är varmt och glest utspridda kaktusar står som eldgafflar mot skyn. Tänk på en typisk Vilda Västern-film så får du en förnimmelse av vad som kännetecknar Phoenix omgivningar. Trots ökenlika förhållanden bor där idag 1,3 miljoner invånare. Befolkningstillväxten tog fart på allvar luftkonditioneringen introducerades i början av 1950-talet och staden tillhör idag USAs snabbast växande. Under det senaste decenniet har staden lyfts fram som ett föredöme när det gäller styrning och organisation av kommunal verksamhet, åtminstone enligt de tävlingar som staden vunnit sedan den 1993 blev utsedd till ’best run city in the world’. Hur kan detta egentligen komma sig? Vi blev nyfikna och for till Phoenix, staden där avfallshantering betraktas som en kommunal kärnverksamhet och där det kostar det 21 dollar i månaden att få sitt hushållsavfall omhändertaget. Nedan kommer några nedslag om staden i stort och dess avfallshantering.}},
  author       = {{Knutsson, Hans and Mattisson, Ola and Ramberg, Ulf}},
  issn         = {{0284-1827}},
  keywords     = {{success; strategy; management; local government}},
  language     = {{swe}},
  number       = {{2003:4}},
  pages        = {{34--35}},
  publisher    = {{Svenska Renhållningsverksföreningen (numera Avfall Sverige)}},
  series       = {{RVF-nytt}},
  title        = {{Förändring, stabilitet, managed competition}},
  url          = {{https://lup.lub.lu.se/search/files/4538007/1770513}},
  year         = {{2003}},
}