Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Gammal är äldst. En studie av teknikens betydelse i äldre människors liv.

Östlund, Britt LU (1995) In Linköping Studies in Arts and Science 1:1.
Abstract
Avhandlingen består av en etnografisk studie där äldre människors användning av teknik relateras till deras vardagliga kontext och till deras livslånga vana av tekniskanvändning och teknisk förändring. Två i vardagen välintegrerade teknologier - telefonen och televisionen - och två teknologier de fått i hög ålder - trygghetslarmet och handla hemma terminal - fokuseras. Resultatet visar att äldre människor använder teknik i hög utsträckning, att den är inordnad i dagliga rutiner,att de bedömer nyttan av ny teknik i förhållande till tidigare erfarenheter och att de blir mer pragmatiska jämfört med tidigare i livet. En slutsats är att teknikens nytta kan bedömas enbart i förhållande till sitt sammanhang och i sin egenskap av social artefakt.... (More)
Avhandlingen består av en etnografisk studie där äldre människors användning av teknik relateras till deras vardagliga kontext och till deras livslånga vana av tekniskanvändning och teknisk förändring. Två i vardagen välintegrerade teknologier - telefonen och televisionen - och två teknologier de fått i hög ålder - trygghetslarmet och handla hemma terminal - fokuseras. Resultatet visar att äldre människor använder teknik i hög utsträckning, att den är inordnad i dagliga rutiner,att de bedömer nyttan av ny teknik i förhållande till tidigare erfarenheter och att de blir mer pragmatiska jämfört med tidigare i livet. En slutsats är att teknikens nytta kan bedömas enbart i förhållande till sitt sammanhang och i sin egenskap av social artefakt. En annan slutsats är att äldre människors syn på teknik och vilken nytta de tillskriver den skiljer sig från den man finner hos dem som tillhandahåller och utvecklar teknik för deras räkning. Exempel i avhandlingen visar på missförstånd och fördomar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
supervisor
opponent
  • Docent Gunhild, Hammarström, Uppsala universitet
organization
publishing date
type
Thesis
publication status
published
subject
keywords
Äldre, telefon, trygghetslarm, television, handla hemma, vardag, kontext
in
Linköping Studies in Arts and Science
volume
1:1
pages
264 pages
publisher
Linköping University
defense location
Linköping university
defense date
1995-09-25 13:00:00
ISBN
91-7871-540-7
language
Swedish
LU publication?
yes
id
4386c568-3b99-48b5-83a7-703093bc383a (old id 1857283)
date added to LUP
2016-04-04 11:45:18
date last changed
2019-12-09 15:05:40
@phdthesis{4386c568-3b99-48b5-83a7-703093bc383a,
  abstract     = {{Avhandlingen består av en etnografisk studie där äldre människors användning av teknik relateras till deras vardagliga kontext och till deras livslånga vana av tekniskanvändning och teknisk förändring. Två i vardagen välintegrerade teknologier - telefonen och televisionen - och två teknologier de fått i hög ålder - trygghetslarmet och handla hemma terminal - fokuseras. Resultatet visar att äldre människor använder teknik i hög utsträckning, att den är inordnad i dagliga rutiner,att de bedömer nyttan av ny teknik i förhållande till tidigare erfarenheter och att de blir mer pragmatiska jämfört med tidigare i livet. En slutsats är att teknikens nytta kan bedömas enbart i förhållande till sitt sammanhang och i sin egenskap av social artefakt. En annan slutsats är att äldre människors syn på teknik och vilken nytta de tillskriver den skiljer sig från den man finner hos dem som tillhandahåller och utvecklar teknik för deras räkning. Exempel i avhandlingen visar på missförstånd och fördomar.}},
  author       = {{Östlund, Britt}},
  isbn         = {{91-7871-540-7}},
  keywords     = {{Äldre; telefon; trygghetslarm; television; handla hemma; vardag; kontext}},
  language     = {{swe}},
  publisher    = {{Linköping University}},
  school       = {{Lund University}},
  series       = {{Linköping Studies in Arts and Science}},
  title        = {{Gammal är äldst. En studie av teknikens betydelse i äldre människors liv.}},
  volume       = {{1:1}},
  year         = {{1995}},
}