Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Religion och etnicitet

Nordin, Magdalena LU (2009) 7. p.284-297
Abstract (Swedish)
Religionssociologi är ett brett ämnesområde som belyser de sociala funktionerna av religion i dåtid likväl som i nutid. En av de nutida viktiga aspekterna av religionens sociala natur är dess förhållande till etnicitet. Etnicitet har under den senare delen av 1900-talet varit ett framträdande sätt att kategorisera grupper. Samtidigt har det framförts tankar om att denna form av social kategorisering skulle komma att tappa betydelse i moderna samhällen. Denna förutspådda tillbakagång för etnicitet har även menats gälla religion. Ingetdera har visat sig stämma och i dagens samhällen är såväl etnicitet som religion viktiga för förståelsen av individers tillvaro och för hur grupper konstrueras. Det som dock mer sällan uppmärksammas är det... (More)
Religionssociologi är ett brett ämnesområde som belyser de sociala funktionerna av religion i dåtid likväl som i nutid. En av de nutida viktiga aspekterna av religionens sociala natur är dess förhållande till etnicitet. Etnicitet har under den senare delen av 1900-talet varit ett framträdande sätt att kategorisera grupper. Samtidigt har det framförts tankar om att denna form av social kategorisering skulle komma att tappa betydelse i moderna samhällen. Denna förutspådda tillbakagång för etnicitet har även menats gälla religion. Ingetdera har visat sig stämma och i dagens samhällen är såväl etnicitet som religion viktiga för förståelsen av individers tillvaro och för hur grupper konstrueras. Det som dock mer sällan uppmärksammas är det komplexa förhållande som råder mellan etnicitet och religion. Syftet med den följande texten är att presentera och diskutera detta, samt att visa hur religionen kan inkluderas och förstås inom det relativt nya utbildningsområdet IMER (Internationell Migration och Etniska Relationer). (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
alternative title
Religion and Ethnicity
publishing date
type
Chapter in Book/Report/Conference proceeding
publication status
published
subject
keywords
Religion, etnicitet, IMER, social kategorisering, kontruktion av grupper
host publication
Religionssociologi i brytningstider: en vänbok till Curt Dahlgren
editor
Davidsson Bremborg, Anna ; Gustafsson, Göran and Karlsson Hallonsten, Gunilla
volume
7
pages
284 - 297
publisher
Lund Studies in Sociology of Religion
ISSN
1651-4432
ISBN
91-974760-3-X
language
Swedish
LU publication?
yes
additional info
The information about affiliations in this record was updated in December 2015. The record was previously connected to the following departments: Sociology of Religion (015017042)
id
0754c4d2-3d6d-4b45-8e89-6a2b04cda191 (old id 2227328)
date added to LUP
2016-04-01 13:46:52
date last changed
2018-11-21 20:19:49
@inbook{0754c4d2-3d6d-4b45-8e89-6a2b04cda191,
  abstract     = {{Religionssociologi är ett brett ämnesområde som belyser de sociala funktionerna av religion i dåtid likväl som i nutid. En av de nutida viktiga aspekterna av religionens sociala natur är dess förhållande till etnicitet. Etnicitet har under den senare delen av 1900-talet varit ett framträdande sätt att kategorisera grupper. Samtidigt har det framförts tankar om att denna form av social kategorisering skulle komma att tappa betydelse i moderna samhällen. Denna förutspådda tillbakagång för etnicitet har även menats gälla religion. Ingetdera har visat sig stämma och i dagens samhällen är såväl etnicitet som religion viktiga för förståelsen av individers tillvaro och för hur grupper konstrueras. Det som dock mer sällan uppmärksammas är det komplexa förhållande som råder mellan etnicitet och religion. Syftet med den följande texten är att presentera och diskutera detta, samt att visa hur religionen kan inkluderas och förstås inom det relativt nya utbildningsområdet IMER (Internationell Migration och Etniska Relationer).}},
  author       = {{Nordin, Magdalena}},
  booktitle    = {{Religionssociologi i brytningstider: en vänbok till Curt Dahlgren}},
  editor       = {{Davidsson Bremborg, Anna and Gustafsson, Göran and Karlsson Hallonsten, Gunilla}},
  isbn         = {{91-974760-3-X}},
  issn         = {{1651-4432}},
  keywords     = {{Religion; etnicitet; IMER; social kategorisering; kontruktion av grupper}},
  language     = {{swe}},
  pages        = {{284--297}},
  publisher    = {{Lund Studies in Sociology of Religion}},
  title        = {{Religion och etnicitet}},
  volume       = {{7}},
  year         = {{2009}},
}