Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Moderna moralister. Om livsföring och kontingens som sociologins centrala problem

Isenberg, Bo LU (2007) p.51-87
Abstract (Swedish)
Kapitlet diskuterar den grundläggande frågan i det moderna samhället som den om hur man kan och bör leva i en värld där inget är nödvändigt och allt ter sig möjligt. Detta existentiella, sociala och politiska problem blev också en gång sociologins fundamentala frågeställning. Följaktligen har disciplinen utvecklats som en ständigt varierad diskussion om förhållandet mellan kontingens och livsföring. Kapitlet behandlar ett antal sociologiska ståndpunkter inför den moderna varianten av den sokratiska frågan (”Hur bör jag leva?”) med hänsyn till teoretiska, empiriska, ideologiska och moraliska aspekter. Framställningen är ordnad i tre diskurser eller tankestilar, vilka analyserar olika problem och tidsepoker: klassiska moderna moralister, Nya... (More)
Kapitlet diskuterar den grundläggande frågan i det moderna samhället som den om hur man kan och bör leva i en värld där inget är nödvändigt och allt ter sig möjligt. Detta existentiella, sociala och politiska problem blev också en gång sociologins fundamentala frågeställning. Följaktligen har disciplinen utvecklats som en ständigt varierad diskussion om förhållandet mellan kontingens och livsföring. Kapitlet behandlar ett antal sociologiska ståndpunkter inför den moderna varianten av den sokratiska frågan (”Hur bör jag leva?”) med hänsyn till teoretiska, empiriska, ideologiska och moraliska aspekter. Framställningen är ordnad i tre diskurser eller tankestilar, vilka analyserar olika problem och tidsepoker: klassiska moderna moralister, Nya världens moralister och globala moralister. Samtliga behandlade författare, väsentligen sociologer, kan rubriceras som moderna moralister: de kombinerar samhällsanalys med moraliska omdömen på ett sätt som sammanför dem med den klassiska moralistiken hos exempelvis Montaigne. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Chapter in Book/Report/Conference proceeding
publication status
published
subject
keywords
sociology, sociologi, moralistik, livsföring, kontingens
host publication
Livsföring. Ett sociologiskt grundbegrepp
editor
Isenberg, Bo ; Heidegren, Carl-Göran and Carleheden, Mikael
pages
51 - 87
publisher
Liber
ISBN
9789147087273
language
Swedish
LU publication?
yes
id
9cfd9b20-2271-42ee-b81f-c43b693e5b7c (old id 2425759)
date added to LUP
2016-04-04 12:17:11
date last changed
2018-11-21 21:10:05
@inbook{9cfd9b20-2271-42ee-b81f-c43b693e5b7c,
  abstract     = {{Kapitlet diskuterar den grundläggande frågan i det moderna samhället som den om hur man kan och bör leva i en värld där inget är nödvändigt och allt ter sig möjligt. Detta existentiella, sociala och politiska problem blev också en gång sociologins fundamentala frågeställning. Följaktligen har disciplinen utvecklats som en ständigt varierad diskussion om förhållandet mellan kontingens och livsföring. Kapitlet behandlar ett antal sociologiska ståndpunkter inför den moderna varianten av den sokratiska frågan (”Hur bör jag leva?”) med hänsyn till teoretiska, empiriska, ideologiska och moraliska aspekter. Framställningen är ordnad i tre diskurser eller tankestilar, vilka analyserar olika problem och tidsepoker: klassiska moderna moralister, Nya världens moralister och globala moralister. Samtliga behandlade författare, väsentligen sociologer, kan rubriceras som moderna moralister: de kombinerar samhällsanalys med moraliska omdömen på ett sätt som sammanför dem med den klassiska moralistiken hos exempelvis Montaigne.}},
  author       = {{Isenberg, Bo}},
  booktitle    = {{Livsföring. Ett sociologiskt grundbegrepp}},
  editor       = {{Isenberg, Bo and Heidegren, Carl-Göran and Carleheden, Mikael}},
  isbn         = {{9789147087273}},
  keywords     = {{sociology; sociologi; moralistik; livsföring; kontingens}},
  language     = {{swe}},
  pages        = {{51--87}},
  publisher    = {{Liber}},
  title        = {{Moderna moralister. Om livsföring och kontingens som sociologins centrala problem}},
  year         = {{2007}},
}