Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Energi för vägtransporter - utsikter mot 2020 och därefter

Åhman, Max LU (2009) In LUTFD2/TFEM--98/3021–SE + (1-44)
Abstract (Swedish)
De senast åren har produktionen alternativa drivmedel vuxit kraftigt. Drivkrafterna kan framförallt hänföras till ett växande intresse av att skydda klimatet och de politiska initiativ som följt av detta, stigande oljepriser och industriella och jordbrukspolitiska intressen.

I svallvågorna av den kraftiga expansionen av biodrimvedel har dock debatten alltmer börjat ifrågasätta nyttan och effekterna av en fortsatt expansion av biodrimvedel. Rapporten ger en översikt över kunskapsläget med avseende på klimatnytta och ekonomiskt potential för 1st generationens etanol och biodiesel, 2:a generationens biodrivmedel samt el via t.ex. plug-in hybrider. Raporten ger även olika scenarier för hur Sverige kan uppfylla det antagna EU... (More)
De senast åren har produktionen alternativa drivmedel vuxit kraftigt. Drivkrafterna kan framförallt hänföras till ett växande intresse av att skydda klimatet och de politiska initiativ som följt av detta, stigande oljepriser och industriella och jordbrukspolitiska intressen.

I svallvågorna av den kraftiga expansionen av biodrimvedel har dock debatten alltmer börjat ifrågasätta nyttan och effekterna av en fortsatt expansion av biodrimvedel. Rapporten ger en översikt över kunskapsläget med avseende på klimatnytta och ekonomiskt potential för 1st generationens etanol och biodiesel, 2:a generationens biodrivmedel samt el via t.ex. plug-in hybrider. Raporten ger även olika scenarier för hur Sverige kan uppfylla det antagna EU direktivet om förnybar energi i transportsektorn till 2020.

Omställningen av energitillförseln inom transportsektron har bara börjat. Drivkrafterna, som bl.a syns i kriterierna i EUs direktiv, kommer dock att styra mot mer klimateffektiva drivmedel som baseras på avfall och skogsråvara jänmfört med dagens satsningar. Effektiva spannmålsbaserada drivmedel kan dock fortfarande behålla en relativt stor nisch även på längre sikt, bl.a p.g.a av satsningarna motiveras av flera olika skäl, bl.a. jordbrukspolitik. El spås att introduceras inom en inte alltför avlägsen framtid. Dock kommer det att ta lång tid innan elanvändningen via t.ex. plug-in hybrider märks i statistiken. Ökade krav på energieffektivisering kan driva på en utveckling mot dyrare fordon och därmned också mot förändrade former för att äga och utnyttja fordon, bl.a ökade bilpooler. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Book/Report
publication status
published
subject
keywords
plug-in hybrid, energy, transport, biodiesel, etanol, biodrivmedel, biometan, klimat
in
LUTFD2/TFEM--98/3021–SE + (1-44)
pages
44 pages
publisher
Lunds universitet. Avdelningen för miljö- och energisystem
report number
68
ISSN
1102-3651
ISBN
9188360393
language
Swedish
LU publication?
yes
id
65f5128a-2b79-4f94-a75d-7860e7a413ba (old id 4463274)
date added to LUP
2016-04-01 13:16:08
date last changed
2018-11-21 20:14:19
@techreport{65f5128a-2b79-4f94-a75d-7860e7a413ba,
  abstract     = {{De senast åren har produktionen alternativa drivmedel vuxit kraftigt. Drivkrafterna kan framförallt hänföras till ett växande intresse av att skydda klimatet och de politiska initiativ som följt av detta, stigande oljepriser och industriella och jordbrukspolitiska intressen.<br/><br>
I svallvågorna av den kraftiga expansionen av biodrimvedel har dock debatten alltmer börjat ifrågasätta nyttan och effekterna av en fortsatt expansion av biodrimvedel. Rapporten ger en översikt över kunskapsläget med avseende på klimatnytta och ekonomiskt potential för 1st generationens etanol och biodiesel, 2:a generationens biodrivmedel samt el via t.ex. plug-in hybrider. Raporten ger även olika scenarier för hur Sverige kan uppfylla det antagna EU direktivet om förnybar energi i transportsektorn till 2020.<br/><br>
Omställningen av energitillförseln inom transportsektron har bara börjat. Drivkrafterna, som bl.a syns i kriterierna i EUs direktiv, kommer dock att styra mot mer klimateffektiva drivmedel som baseras på avfall och skogsråvara jänmfört med dagens satsningar. Effektiva spannmålsbaserada drivmedel kan dock fortfarande behålla en relativt stor nisch även på längre sikt, bl.a p.g.a av satsningarna motiveras av flera olika skäl, bl.a. jordbrukspolitik. El spås att introduceras inom en inte alltför avlägsen framtid. Dock kommer det att ta lång tid innan elanvändningen via t.ex. plug-in hybrider märks i statistiken. Ökade krav på energieffektivisering kan driva på en utveckling mot dyrare fordon och därmned också mot förändrade former för att äga och utnyttja fordon, bl.a ökade bilpooler.}},
  author       = {{Åhman, Max}},
  institution  = {{Lunds universitet. Avdelningen för miljö- och energisystem}},
  isbn         = {{9188360393}},
  issn         = {{1102-3651}},
  keywords     = {{plug-in hybrid; energy; transport; biodiesel; etanol; biodrivmedel; biometan; klimat}},
  language     = {{swe}},
  number       = {{68}},
  series       = {{LUTFD2/TFEM--98/3021–SE + (1-44)}},
  title        = {{Energi för vägtransporter - utsikter mot 2020 och därefter}},
  url          = {{https://lup.lub.lu.se/search/files/3268612/4463282.pdf}},
  year         = {{2009}},
}