Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Predikan - i tid och otid

Borgehammar, Stephan LU orcid (2018) In Svenskt gudstjänstliv 93.
Abstract (Swedish)
Trots allt prat om sekularisering är predikan ännu den i särklass vanligaste formen av offentligt tal i vårt land. Predikanter träder bokstavligen upp ”i tid och otid” (2 Tim. 4:2), liksom de har gjort genom hela kyrkans historia. De sex artiklarna i denna årsbok handlar om predikan både historiskt (”i tid”) och principiellt (”i otid”).

Katarina Hallqvist och Erik Claeson har hämtat upp texter ur den stora skatt av predikningar som finns bevarad från det medeltida birgittinklostret i Vadstena. Hallqvist visar hur bröderna i klostret försökte vägleda sina åhörare på ”fullkomnandets väg”, Claeson hur de anpassade sig till olika åhörargrupper. I en annan historisk studie undersöker Sivert Angel vad senmedeltidens och 1500-talets... (More)
Trots allt prat om sekularisering är predikan ännu den i särklass vanligaste formen av offentligt tal i vårt land. Predikanter träder bokstavligen upp ”i tid och otid” (2 Tim. 4:2), liksom de har gjort genom hela kyrkans historia. De sex artiklarna i denna årsbok handlar om predikan både historiskt (”i tid”) och principiellt (”i otid”).

Katarina Hallqvist och Erik Claeson har hämtat upp texter ur den stora skatt av predikningar som finns bevarad från det medeltida birgittinklostret i Vadstena. Hallqvist visar hur bröderna i klostret försökte vägleda sina åhörare på ”fullkomnandets väg”, Claeson hur de anpassade sig till olika åhörargrupper. I en annan historisk studie undersöker Sivert Angel vad senmedeltidens och 1500-talets predikan i Norden har att säga om uppståndelsekroppen och påvisar överraskande förändringar och förskjutningar över tid.

Frida Mannerfelt slår en bro mellan då och nu genom ett fågelperspektiv på innehållet i svenska läroböcker om predikan från 1903 till i dag. Clara Nystrand utforskar hur sekulariseringen påverkar nutida predikan genom att granska vad präster i Skåne säger om Gud. Carina Sundberg, slutligen, förmedlar tankar från Sydafrika och USA om korsets dårskap och predikantens uppgift: Finns det möjligen en”dårskapens hermeneutik”?
Årsboken innehåller även recensioner av ett tjugotal nya publikationer om gudstjänst, predikan, kyrkokonst och kyrkomusik samt notiser om böcker att notera. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
editor
LU orcid
organization
publishing date
type
Book/Report
publication status
published
subject
keywords
predikan, homiletik
in
Svenskt gudstjänstliv
volume
93
pages
287 pages
publisher
Artos & Norma
ISSN
2001-5828
0280-9133
ISBN
978-91-7777-062-6
language
Swedish
LU publication?
yes
id
49d72453-779e-4226-996f-f1d06c5f9023
alternative location
https://journals.lub.lu.se/sgl/issue/view/2734
date added to LUP
2018-08-15 11:47:42
date last changed
2020-02-06 02:19:15
@book{49d72453-779e-4226-996f-f1d06c5f9023,
  abstract     = {{Trots allt prat om sekularisering är predikan ännu den i särklass vanligaste formen av offentligt tal i vårt land. Predikanter träder bokstavligen upp ”i tid och otid” (2 Tim. 4:2), liksom de har gjort genom hela kyrkans historia. De sex artiklarna i denna årsbok handlar om predikan både historiskt (”i tid”) och principiellt (”i otid”).<br/><br/>Katarina Hallqvist och Erik Claeson har hämtat upp texter ur den stora skatt av predikningar som finns bevarad från det medeltida birgittinklostret i Vadstena. Hallqvist visar hur bröderna i klostret försökte vägleda sina åhörare på ”fullkomnandets väg”, Claeson hur de anpassade sig till olika åhörargrupper. I en annan historisk studie undersöker Sivert Angel vad senmedeltidens och 1500-talets predikan i Norden har att säga om uppståndelsekroppen och påvisar överraskande förändringar och förskjutningar över tid.<br/><br/>Frida Mannerfelt slår en bro mellan då och nu genom ett fågelperspektiv på innehållet i svenska läroböcker om predikan från 1903 till i dag. Clara Nystrand utforskar hur sekulariseringen påverkar nutida predikan genom att granska vad präster i Skåne säger om Gud. Carina Sundberg, slutligen, förmedlar tankar från Sydafrika och USA om korsets dårskap och predikantens uppgift: Finns det möjligen en”dårskapens hermeneutik”?<br/>Årsboken innehåller även recensioner av ett tjugotal nya publikationer om gudstjänst, predikan, kyrkokonst och kyrkomusik samt notiser om böcker att notera.}},
  editor       = {{Borgehammar, Stephan}},
  isbn         = {{978-91-7777-062-6}},
  issn         = {{2001-5828}},
  keywords     = {{predikan; homiletik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Book Editor}},
  publisher    = {{Artos & Norma}},
  series       = {{Svenskt gudstjänstliv}},
  title        = {{Predikan - i tid och otid}},
  url          = {{https://journals.lub.lu.se/sgl/issue/view/2734}},
  volume       = {{93}},
  year         = {{2018}},
}