Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Litteraturens makt

Sjöberg, Birthe LU (2000) In Absalon 18.
Abstract
Har litteraturen makt att påverka människan och samhällsutvecklingen? Är det verkligen så att litteraturen har hjälpt till att avskaffa slaveriet i Amerikas sydstater eller att ge svenskarna religiös mötesfrihet? Kan den ha skadat äktenskapet som institution eller gett avgörande synpunkter inom barnuppfostran? Har den inspirerat FN i miljöfrågor, gett svenskarna dräpande argument i kärnkraftsdebatten eller fungerat som en varnande röst inför den tekniska och naturvetenskapliga utvecklingen? I boken belyses dessa frågor om litteraturens makt genom studier av äldre verk som Robinson Crusoe, Det går an, Onkel Toms stuga och Fribytaren på Östersjön – men också genom studier av yngre som Tage Danielssons välkända monolog om kärnkraften, Rolf... (More)
Har litteraturen makt att påverka människan och samhällsutvecklingen? Är det verkligen så att litteraturen har hjälpt till att avskaffa slaveriet i Amerikas sydstater eller att ge svenskarna religiös mötesfrihet? Kan den ha skadat äktenskapet som institution eller gett avgörande synpunkter inom barnuppfostran? Har den inspirerat FN i miljöfrågor, gett svenskarna dräpande argument i kärnkraftsdebatten eller fungerat som en varnande röst inför den tekniska och naturvetenskapliga utvecklingen? I boken belyses dessa frågor om litteraturens makt genom studier av äldre verk som Robinson Crusoe, Det går an, Onkel Toms stuga och Fribytaren på Östersjön – men också genom studier av yngre som Tage Danielssons välkända monolog om kärnkraften, Rolf Edbergs ekosofiska författarskap och moderna populära romaner. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
editor
LU
organization
publishing date
type
Book/Report
publication status
published
subject
in
Absalon
volume
18
pages
260 pages
publisher
Absalon
ISSN
1102-5522
ISBN
91-88396-17-7
language
Swedish
LU publication?
yes
id
f2e02c0c-0678-4cb8-8af5-5ad5f03cecbc (old id 537073)
date added to LUP
2016-04-01 15:43:39
date last changed
2020-02-17 13:35:32
@book{f2e02c0c-0678-4cb8-8af5-5ad5f03cecbc,
  abstract     = {{Har litteraturen makt att påverka människan och samhällsutvecklingen? Är det verkligen så att litteraturen har hjälpt till att avskaffa slaveriet i Amerikas sydstater eller att ge svenskarna religiös mötesfrihet? Kan den ha skadat äktenskapet som institution eller gett avgörande synpunkter inom barnuppfostran? Har den inspirerat FN i miljöfrågor, gett svenskarna dräpande argument i kärnkraftsdebatten eller fungerat som en varnande röst inför den tekniska och naturvetenskapliga utvecklingen? I boken belyses dessa frågor om litteraturens makt genom studier av äldre verk som Robinson Crusoe, Det går an, Onkel Toms stuga och Fribytaren på Östersjön – men också genom studier av yngre som Tage Danielssons välkända monolog om kärnkraften, Rolf Edbergs ekosofiska författarskap och moderna populära romaner.}},
  editor       = {{Sjöberg, Birthe}},
  isbn         = {{91-88396-17-7}},
  issn         = {{1102-5522}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Book Editor}},
  publisher    = {{Absalon}},
  series       = {{Absalon}},
  title        = {{Litteraturens makt}},
  url          = {{https://lup.lub.lu.se/search/files/76123370/Litteraturens_makt.pdf}},
  volume       = {{18}},
  year         = {{2000}},
}