Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Båtyxan - stridsyxekulturens sigill

Olausson, Deborah LU orcid (2000) p.27-40
Abstract (Swedish)
Nyligen tillsatte Lunds universitets ledning en kommitte som skulle arbeta fram ett nytt universitetssigill. Man kände ett behov av ett sigill av mer modernt snitt som lätt kunde anpassas till datorns krav på tydlighet. Det nya förslaget väckte en storm av känsloladdade protester och till slut beslöt ledningen att behålla den gamla sigillet. Det är intressant att notera det emotionella engagemanget som både studenter och anställda kände inför den här frågan. Intressant är också att majoriteten ville behålla det gamla, traditionstyngda sigillet. Sigillet, med all den inbyggda ikonografi som det innehåller, upplevs som en av de viktigaste sakerna vi har att verifiera att vi tillhör en enhet, Lunds universitet. Denna symbol är mycket laddad... (More)
Nyligen tillsatte Lunds universitets ledning en kommitte som skulle arbeta fram ett nytt universitetssigill. Man kände ett behov av ett sigill av mer modernt snitt som lätt kunde anpassas till datorns krav på tydlighet. Det nya förslaget väckte en storm av känsloladdade protester och till slut beslöt ledningen att behålla den gamla sigillet. Det är intressant att notera det emotionella engagemanget som både studenter och anställda kände inför den här frågan. Intressant är också att majoriteten ville behålla det gamla, traditionstyngda sigillet. Sigillet, med all den inbyggda ikonografi som det innehåller, upplevs som en av de viktigaste sakerna vi har att verifiera att vi tillhör en enhet, Lunds universitet. Denna symbol är mycket laddad och alla upplever den som “sin”--ingen enskild individ eller ens kommitte får löv att ändra sigillet, utan ska det ändras får det bli genom ett demokratiskt beslut bland alla berörda. Däremot får inte sigillet användas hur som helst eller av vem som helst--bruket av sigillet är alltså strikt reglerat. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Chapter in Book/Report/Conference proceeding
publication status
published
subject
keywords
Battle axes, Battle Axe culture, prestige goods
host publication
Artefakter--arkeologiska ting. En bok om föremål ur ett arkeologiskt perspektiv
editor
Högberg, Anders
pages
27 - 40
publisher
Institute of Archaeology, University of Lund
ISBN
91-973734-3-5
project
Handmade. Crafting and social strategies in the Scandinavian Neolithic
language
Swedish
LU publication?
yes
id
1c8af3e0-2982-4948-b2b4-0e17258a191a (old id 538946)
date added to LUP
2016-04-04 11:37:41
date last changed
2018-11-21 21:06:07
@inbook{1c8af3e0-2982-4948-b2b4-0e17258a191a,
  abstract     = {{Nyligen tillsatte Lunds universitets ledning en kommitte som skulle arbeta fram ett nytt universitetssigill. Man kände ett behov av ett sigill av mer modernt snitt som lätt kunde anpassas till datorns krav på tydlighet. Det nya förslaget väckte en storm av känsloladdade protester och till slut beslöt ledningen att behålla den gamla sigillet. Det är intressant att notera det emotionella engagemanget som både studenter och anställda kände inför den här frågan. Intressant är också att majoriteten ville behålla det gamla, traditionstyngda sigillet. Sigillet, med all den inbyggda ikonografi som det innehåller, upplevs som en av de viktigaste sakerna vi har att verifiera att vi tillhör en enhet, Lunds universitet. Denna symbol är mycket laddad och alla upplever den som “sin”--ingen enskild individ eller ens kommitte får löv att ändra sigillet, utan ska det ändras får det bli genom ett demokratiskt beslut bland alla berörda. Däremot får inte sigillet användas hur som helst eller av vem som helst--bruket av sigillet är alltså strikt reglerat.}},
  author       = {{Olausson, Deborah}},
  booktitle    = {{Artefakter--arkeologiska ting. En bok om föremål ur ett arkeologiskt perspektiv}},
  editor       = {{Högberg, Anders}},
  isbn         = {{91-973734-3-5}},
  keywords     = {{Battle axes; Battle Axe culture; prestige goods}},
  language     = {{swe}},
  pages        = {{27--40}},
  publisher    = {{Institute of Archaeology, University of Lund}},
  title        = {{Båtyxan - stridsyxekulturens sigill}},
  year         = {{2000}},
}