Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Trummor av keramik?

Lindahl, Anders LU (2008) In Svenska ICTM-kommitténs rapportserie inom ICTM
Abstract (Swedish)
Trummor där trumkroppen är tillverkad av keramik är kända från etnografiska sammanhang bl a från Afrika. Flera av dessa trummor har använts vid speciella ceremonier från exempelvis Lesotho finns en trumma som sägs användas vid flickornas initierings riter och i Benin används en typ av trumma vid begravning. Från Europeisk förhistoria finns tämligen säkra fynd av keramiktrummor från Yngre Stenåldern i Tyskland, likaså från Danmark finns keramikskärvor som tolkats som rester av trummor. I Sverige finns inga säkra belägg men vissa av de sönderslagna kärl som påträffats utanför Gånggrifter i Skåne kan mycket väl ha utgjort trumkoppar. I detta arbete ges en presentation av simulerad framställning av keramiska trummor med förebilder från vår... (More)
Trummor där trumkroppen är tillverkad av keramik är kända från etnografiska sammanhang bl a från Afrika. Flera av dessa trummor har använts vid speciella ceremonier från exempelvis Lesotho finns en trumma som sägs användas vid flickornas initierings riter och i Benin används en typ av trumma vid begravning. Från Europeisk förhistoria finns tämligen säkra fynd av keramiktrummor från Yngre Stenåldern i Tyskland, likaså från Danmark finns keramikskärvor som tolkats som rester av trummor. I Sverige finns inga säkra belägg men vissa av de sönderslagna kärl som påträffats utanför Gånggrifter i Skåne kan mycket väl ha utgjort trumkoppar. I detta arbete ges en presentation av simulerad framställning av keramiska trummor med förebilder från vår Yngre Stenålder och Bronsålder. Presentationen omfattar såväl tillverkning (formning och bränning) av skälva kärlen som val och fastsättning av trumskinn. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Contribution to journal
publication status
published
subject
keywords
etnografi, arkeologi, Trummor, keramik
in
Svenska ICTM-kommitténs rapportserie inom ICTM
publisher
ICTM - The International Council for Traditional Music (Svenskt Visarkiv, Stockholm).
language
Swedish
LU publication?
yes
id
970f6e4e-bef7-4ac6-bfb3-3f3ad7659713 (old id 743320)
date added to LUP
2016-04-04 10:13:08
date last changed
2018-11-21 20:57:28
@article{970f6e4e-bef7-4ac6-bfb3-3f3ad7659713,
  abstract     = {{Trummor där trumkroppen är tillverkad av keramik är kända från etnografiska sammanhang bl a från Afrika. Flera av dessa trummor har använts vid speciella ceremonier från exempelvis Lesotho finns en trumma som sägs användas vid flickornas initierings riter och i Benin används en typ av trumma vid begravning. Från Europeisk förhistoria finns tämligen säkra fynd av keramiktrummor från Yngre Stenåldern i Tyskland, likaså från Danmark finns keramikskärvor som tolkats som rester av trummor. I Sverige finns inga säkra belägg men vissa av de sönderslagna kärl som påträffats utanför Gånggrifter i Skåne kan mycket väl ha utgjort trumkoppar. I detta arbete ges en presentation av simulerad framställning av keramiska trummor med förebilder från vår Yngre Stenålder och Bronsålder. Presentationen omfattar såväl tillverkning (formning och bränning) av skälva kärlen som val och fastsättning av trumskinn.}},
  author       = {{Lindahl, Anders}},
  keywords     = {{etnografi; arkeologi; Trummor; keramik}},
  language     = {{swe}},
  publisher    = {{ICTM - The International Council for Traditional Music (Svenskt Visarkiv, Stockholm).}},
  series       = {{Svenska ICTM-kommitténs rapportserie inom ICTM}},
  title        = {{Trummor av keramik?}},
  year         = {{2008}},
}