Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Nojoom : age 10 and divorced

Diab, Henry LU ; Löwhagen, Thomas and al-Salami, Khadija (2014)
Abstract (Swedish)
En 10-årig jemenitisk flicka går in i en rättssal i Sana'a och bönfaller domaren att bevilja henne skilsmässa - flickans namn är Nojoom. Från rättssalen får vi följa hennes väg från barndomens trygghet på den jemenitiska landsbygden, till familjens flytt till huvudstaden där hon snart blir bortgift till en äldre man för att familjen ska klara ekonomin. Nojooms man tar henne med tillbaka till landsbygden, där hennes tidigare trygga barndomsvärld nu förvandlats till något skrämmande och hotfullt. Nojoom är stark skildring av ett dysfunktionellt och segregerat samhälle, men på samma gång en vaccker berättelse om en ung flicka som vågar stå upp för sin rätt att vara barn i frihet. Nojoom bygger på en bästsäljande verklighetsbaserad bok från... (More)
En 10-årig jemenitisk flicka går in i en rättssal i Sana'a och bönfaller domaren att bevilja henne skilsmässa - flickans namn är Nojoom. Från rättssalen får vi följa hennes väg från barndomens trygghet på den jemenitiska landsbygden, till familjens flytt till huvudstaden där hon snart blir bortgift till en äldre man för att familjen ska klara ekonomin. Nojooms man tar henne med tillbaka till landsbygden, där hennes tidigare trygga barndomsvärld nu förvandlats till något skrämmande och hotfullt. Nojoom är stark skildring av ett dysfunktionellt och segregerat samhälle, men på samma gång en vaccker berättelse om en ung flicka som vågar stå upp för sin rätt att vara barn i frihet. Nojoom bygger på en bästsäljande verklighetsbaserad bok från 2009 om en verklig händelse där en liten bortgift flicka i Jemen efter en lång kamp beviljas skilsmässa. Boken publicerades 2009 och är nu utgiven i 35 länder och översatt till 16 språk. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
translator
LU and Löwhagen, Thomas
organization
publishing date
type
Other contribution
publication status
published
subject
categories
Popular Science
publisher
Benji Films, Hoopoe Film, ACIS
language
Swedish
LU publication?
yes
additional info
Filmfakta Land: Jemen, Förenade Arabemiraten, Frankrike Genre: Drama, Social
id
1f108895-4a60-4b6d-879e-34e76881213e (old id 8864631)
date added to LUP
2016-04-04 10:11:13
date last changed
2020-06-17 11:26:01
@misc{1f108895-4a60-4b6d-879e-34e76881213e,
  abstract     = {{En 10-årig jemenitisk flicka går in i en rättssal i Sana'a och bönfaller domaren att bevilja henne skilsmässa - flickans namn är Nojoom. Från rättssalen får vi följa hennes väg från barndomens trygghet på den jemenitiska landsbygden, till familjens flytt till huvudstaden där hon snart blir bortgift till en äldre man för att familjen ska klara ekonomin. Nojooms man tar henne med tillbaka till landsbygden, där hennes tidigare trygga barndomsvärld nu förvandlats till något skrämmande och hotfullt. Nojoom är stark skildring av ett dysfunktionellt och segregerat samhälle, men på samma gång en vaccker berättelse om en ung flicka som vågar stå upp för sin rätt att vara barn i frihet. Nojoom bygger på en bästsäljande verklighetsbaserad bok från 2009 om en verklig händelse där en liten bortgift flicka i Jemen efter en lång kamp beviljas skilsmässa. Boken publicerades 2009 och är nu utgiven i 35 länder och översatt till 16 språk.}},
  author       = {{Diab, Henry and Löwhagen, Thomas and al-Salami, Khadija}},
  language     = {{swe}},
  publisher    = {{Benji Films, Hoopoe Film, ACIS}},
  title        = {{Nojoom : age 10 and divorced}},
  year         = {{2014}},
}