Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Humanister i offentligheten : Kunskapens aktörer och arenor under efterkrigstiden

Östling, Johan LU orcid ; Jansson, Anton LU and Svensson Stringberg, Ragnhild LU (2022) In Kriterium 36.
Abstract (Swedish)
Det finns en tydlig berättelse om hur humaniora marginaliserades i efterkrigstidens Sverige: i ingenjörernas, teknokraternas och samhällsvetarnas land fanns det inget utrymme för bildning, filosofi och historia. Denna bok utmanar en sådan föreställning och visar hur påtagligt närvarande humaniora var i tidens offentlighet. Genom att anlägga ett kunskapshistoriskt perspektiv åskådliggör författarna hur humanister befann sig mitt i välfärdssamhällets kultur och politik, medier och bokmarknad, idédebatt och utbildningsväsende.

I centrum för boken står 1960- och 1970-talens offentlighet. I en första del diskuteras den avgörande roll som humanister spelade i den unga televisionens folkbildningsprogram liksom i tidens... (More)
Det finns en tydlig berättelse om hur humaniora marginaliserades i efterkrigstidens Sverige: i ingenjörernas, teknokraternas och samhällsvetarnas land fanns det inget utrymme för bildning, filosofi och historia. Denna bok utmanar en sådan föreställning och visar hur påtagligt närvarande humaniora var i tidens offentlighet. Genom att anlägga ett kunskapshistoriskt perspektiv åskådliggör författarna hur humanister befann sig mitt i välfärdssamhällets kultur och politik, medier och bokmarknad, idédebatt och utbildningsväsende.

I centrum för boken står 1960- och 1970-talens offentlighet. I en första del diskuteras den avgörande roll som humanister spelade i den unga televisionens folkbildningsprogram liksom i tidens populärvetenskapliga pocketutgivning och på dagstidningarnas essäsidor. I en andra del riktas uppmärksamheten mot humanioras plats i den kristna kultursfären, arbetarrörelsens folkbildningsarbete och den nya vänsterns bokcaféer. Vi får möta kulturpersonligheter som Per I. Gedin, Gunnel Vallquist och Jan-Öjvind Swahn, men även tv-producenter, studiecirkelarrangörer, översättare av radikal facklitteratur och många andra. Alla bidrog de till att sätta humanistisk kunskap i rörelse under efterkrigsdecennierna.

Mot en internationell bakgrund framträder bilden av ett humanistiskt kunskapssystem med djupa förankringar och vida förgreningar i det svenska samhället. Det är om dessa kunskapens aktörer och arenor som denna bok handlar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
; and
organization
publishing date
type
Book/Report
publication status
published
subject
keywords
kunskapshistoria, humaniora, historia, humanioras historia, efterkrigstiden, offentlighet, Sverige, Västtyskland
in
Kriterium
volume
36
pages
464 pages
publisher
Makadam förlag
ISSN
2002-2131
ISBN
9789170618796
DOI
10.22188/kriterium.36
project
Knowledge in Motion: Societal Circulation of Knowledge in Postwar Sweden and Germany
Humanities in motion: Circulation of knowledge in postwar Sweden and West Germany
Lund Centre for the History of Knowledge
language
Swedish
LU publication?
yes
id
f71fe3ed-7ac1-4d30-9b2d-c16bdfdbab50
date added to LUP
2021-12-08 09:35:20
date last changed
2022-05-10 02:34:13
@book{f71fe3ed-7ac1-4d30-9b2d-c16bdfdbab50,
  abstract     = {{Det finns en tydlig berättelse om hur humaniora marginaliserades i efterkrigstidens Sverige: i ingenjörernas, teknokraternas och samhällsvetarnas land fanns det inget utrymme för bildning, filosofi och historia. Denna bok utmanar en sådan föreställning och visar hur påtagligt närvarande humaniora var i tidens offentlighet. Genom att anlägga ett kunskapshistoriskt perspektiv åskådliggör författarna hur humanister befann sig mitt i välfärdssamhällets kultur och politik, medier och bokmarknad, idédebatt och utbildningsväsende. <br/><br/>I centrum för boken står 1960- och 1970-talens offentlighet. I en första del diskuteras den avgörande roll som humanister spelade i den unga televisionens folkbildningsprogram liksom i tidens populärvetenskapliga pocketutgivning och på dagstidningarnas essäsidor. I en andra del riktas uppmärksamheten mot humanioras plats i den kristna kultursfären, arbetarrörelsens folkbildningsarbete och den nya vänsterns bokcaféer. Vi får möta kulturpersonligheter som Per I. Gedin, Gunnel Vallquist och Jan-Öjvind Swahn, men även tv-producenter, studiecirkelarrangörer, översättare av radikal facklitteratur och många andra. Alla bidrog de till att sätta humanistisk kunskap i rörelse under efterkrigsdecennierna. <br/><br/>Mot en internationell bakgrund framträder bilden av ett humanistiskt kunskapssystem med djupa förankringar och vida förgreningar i det svenska samhället. Det är om dessa kunskapens aktörer och arenor som denna bok handlar.}},
  author       = {{Östling, Johan and Jansson, Anton and Svensson Stringberg, Ragnhild}},
  isbn         = {{9789170618796}},
  issn         = {{2002-2131}},
  keywords     = {{kunskapshistoria; humaniora; historia; humanioras historia; efterkrigstiden; offentlighet; Sverige; Västtyskland}},
  language     = {{swe}},
  publisher    = {{Makadam förlag}},
  series       = {{Kriterium}},
  title        = {{Humanister i offentligheten : Kunskapens aktörer och arenor under efterkrigstiden}},
  url          = {{https://lup.lub.lu.se/search/files/117704858/Humanister_i_offentligheten_ISBN_9789170618796.pdf}},
  doi          = {{10.22188/kriterium.36}},
  volume       = {{36}},
  year         = {{2022}},
}