Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Experimenthus med väggar av träullsblock

Grundström, Karin LU ; Johansson, Erik LU and Rückert, Mattias (1997) In Bygg & teknik 89(3). p.48-53
Abstract (Swedish)
Dålig inomhusmiljö är ett problem i dagens bostäder. orsakerna är flera, bl a introducerandet av nya obeprövade material, olämpliga konstruktioner som medför fuktproblem samt dålig luftomsättning kombinerat med hög täthet. I Staffanstorp utanför Lund uppfördes under 1996 ett experimenthus som formgivits av arkitekt Karin Grundström. Målsättningen var att åstadkomma en sund och estetiskt tilltalande inomhusmiljö till en rimlig energiförbrukning och till en konkurrenskraftig kostnad. Stor vikt har lagts vid fuktsäkra konstruktioner och som et led i detta introducerades en ny väggtyp - en murad yttervägg bestående av träullsblock. Experimenthuset har utgjort del av forskningsprojektet "Ny byggmetod med träullsplattor" ett samarbetsprojekt... (More)
Dålig inomhusmiljö är ett problem i dagens bostäder. orsakerna är flera, bl a introducerandet av nya obeprövade material, olämpliga konstruktioner som medför fuktproblem samt dålig luftomsättning kombinerat med hög täthet. I Staffanstorp utanför Lund uppfördes under 1996 ett experimenthus som formgivits av arkitekt Karin Grundström. Målsättningen var att åstadkomma en sund och estetiskt tilltalande inomhusmiljö till en rimlig energiförbrukning och till en konkurrenskraftig kostnad. Stor vikt har lagts vid fuktsäkra konstruktioner och som et led i detta introducerades en ny väggtyp - en murad yttervägg bestående av träullsblock. Experimenthuset har utgjort del av forskningsprojektet "Ny byggmetod med träullsplattor" ett samarbetsprojekt mellan Lunds Tekniska Högskola (LTH), Avdelningen Arkitektur III/LCHS och Tepro byggmaterial AB. Experimenthusets uppförande har stötats av SBUF samt svensk materialindustri. Utvärderingen stöds av byggforskningsrådet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
; and
organization
publishing date
type
Contribution to journal
publication status
published
subject
in
Bygg & teknik
volume
89
issue
3
pages
48 - 53
publisher
Förlags AB Bygg & teknik
ISSN
0281-658X
language
Swedish
LU publication?
yes
id
4a34dd04-7bab-493a-9cb6-962896600422 (old id 1503807)
date added to LUP
2016-04-01 16:41:14
date last changed
2023-11-14 15:48:27
@article{4a34dd04-7bab-493a-9cb6-962896600422,
  abstract     = {{Dålig inomhusmiljö är ett problem i dagens bostäder. orsakerna är flera, bl a introducerandet av nya obeprövade material, olämpliga konstruktioner som medför fuktproblem samt dålig luftomsättning kombinerat med hög täthet. I Staffanstorp utanför Lund uppfördes under 1996 ett experimenthus som formgivits av arkitekt Karin Grundström. Målsättningen var att åstadkomma en sund och estetiskt tilltalande inomhusmiljö till en rimlig energiförbrukning och till en konkurrenskraftig kostnad. Stor vikt har lagts vid fuktsäkra konstruktioner och som et led i detta introducerades en ny väggtyp - en murad yttervägg bestående av träullsblock. Experimenthuset har utgjort del av forskningsprojektet "Ny byggmetod med träullsplattor" ett samarbetsprojekt mellan Lunds Tekniska Högskola (LTH), Avdelningen Arkitektur III/LCHS och Tepro byggmaterial AB. Experimenthusets uppförande har stötats av SBUF samt svensk materialindustri. Utvärderingen stöds av byggforskningsrådet.}},
  author       = {{Grundström, Karin and Johansson, Erik and Rückert, Mattias}},
  issn         = {{0281-658X}},
  language     = {{swe}},
  number       = {{3}},
  pages        = {{48--53}},
  publisher    = {{Förlags AB Bygg & teknik}},
  series       = {{Bygg & teknik}},
  title        = {{Experimenthus med väggar av träullsblock}},
  url          = {{https://lup.lub.lu.se/search/files/4750087/1503811.pdf}},
  volume       = {{89}},
  year         = {{1997}},
}