Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Do you have a boyfriend? Feeling queer in youth and education research

Schmitt, Irina LU orcid (2010) In Lambda Nordica 15(3/4). p.15-39
Abstract (Swedish)
Att forska med och om ungdomar och i skolan är spännande och skrämmande. När jag forskade om ungdomar i en tysk (och sedan även i en kanadensisk) skola hade jag bestämt mig för att inte komma ut i forskningsprocessen. Vad jag inte hade väntat mig var hur det kändes att återigen befinna sig ’i garderoben’, som jag dessutom kom att reproducera. Det var å andra sidan väldigt produktivt forskningsmässigt. I denna artikel diskuterar jag den spänning som uppstod mellan de forskningsmässiga fördelarna med att undvika att komma ut för de man studerar och problemen med att reproducera heteronormativitet. Jag diskuterar möjligheten, kanske framför allt i ungdoms- och skolforskning, av en queer positionalitet som inte enbart reduceras till sexualitet... (More)
Att forska med och om ungdomar och i skolan är spännande och skrämmande. När jag forskade om ungdomar i en tysk (och sedan även i en kanadensisk) skola hade jag bestämt mig för att inte komma ut i forskningsprocessen. Vad jag inte hade väntat mig var hur det kändes att återigen befinna sig ’i garderoben’, som jag dessutom kom att reproducera. Det var å andra sidan väldigt produktivt forskningsmässigt. I denna artikel diskuterar jag den spänning som uppstod mellan de forskningsmässiga fördelarna med att undvika att komma ut för de man studerar och problemen med att reproducera heteronormativitet. Jag diskuterar möjligheten, kanske framför allt i ungdoms- och skolforskning, av en queer positionalitet som inte enbart reduceras till sexualitet utan snarare omfattar en kritisk analys av forskarens och forskningsdeltagarens position i samhället. Det handlar inte om en re-essentialisering, utan om att tydliggöra hur specifika positioner o/synliggörs.

Anammandet av en queer positionalitet aktualiserar frågan om vilka förväntningar vi som forskare har på våra forskningsdeltagare. I min studie fanns en underliggande förväntan om att speciellt muslimska elever skulle komma att lämna projektet om de fick reda på min sexualitet. Denna problematiska förväntning använder jag som utgångspunkt för en analys av det ömsesidiga beroende som jag, genom konceptet queer positionalitet, försöker förverkliga. Den queera positionaliteten innebär också ett synliggörande av forskarens sexualitet – inte bara queerforskarens – i forskningsprocessen. Slutligen handlar det om hur vi som forskare använder oss av vår egen position som metodologiskt verktyg, och hur vi förstår och analyserar de begränsningar och möjligheten den innebär. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
publishing date
type
Contribution to journal
publication status
published
subject
keywords
positionality, research, education, queer, youth, sexuality
in
Lambda Nordica
volume
15
issue
3/4
pages
15 - 39
publisher
Lambda Nordica Förlag
ISSN
1100-2573
project
“Transfer of Cultural Praxes and Norms: Allochthonous and Autochthonous Youths between Parents, School, and Peer Group”
language
English
LU publication?
yes
id
c59eaba1-a7ea-4f14-9598-f0a52a90f767 (old id 1730995)
date added to LUP
2016-04-04 09:07:15
date last changed
2018-11-21 20:50:54
@article{c59eaba1-a7ea-4f14-9598-f0a52a90f767,
  abstract     = {{Att forska med och om ungdomar och i skolan är spännande och skrämmande. När jag forskade om ungdomar i en tysk (och sedan även i en kanadensisk) skola hade jag bestämt mig för att inte komma ut i forskningsprocessen. Vad jag inte hade väntat mig var hur det kändes att återigen befinna sig ’i garderoben’, som jag dessutom kom att reproducera. Det var å andra sidan väldigt produktivt forskningsmässigt. I denna artikel diskuterar jag den spänning som uppstod mellan de forskningsmässiga fördelarna med att undvika att komma ut för de man studerar och problemen med att reproducera heteronormativitet. Jag diskuterar möjligheten, kanske framför allt i ungdoms- och skolforskning, av en queer positionalitet som inte enbart reduceras till sexualitet utan snarare omfattar en kritisk analys av forskarens och forskningsdeltagarens position i samhället. Det handlar inte om en re-essentialisering, utan om att tydliggöra hur specifika positioner o/synliggörs. <br/><br>
Anammandet av en queer positionalitet aktualiserar frågan om vilka förväntningar vi som forskare har på våra forskningsdeltagare. I min studie fanns en underliggande förväntan om att speciellt muslimska elever skulle komma att lämna projektet om de fick reda på min sexualitet. Denna problematiska förväntning använder jag som utgångspunkt för en analys av det ömsesidiga beroende som jag, genom konceptet queer positionalitet, försöker förverkliga. Den queera positionaliteten innebär också ett synliggörande av forskarens sexualitet – inte bara queerforskarens – i forskningsprocessen. Slutligen handlar det om hur vi som forskare använder oss av vår egen position som metodologiskt verktyg, och hur vi förstår och analyserar de begränsningar och möjligheten den innebär.}},
  author       = {{Schmitt, Irina}},
  issn         = {{1100-2573}},
  keywords     = {{positionality; research; education; queer; youth; sexuality}},
  language     = {{eng}},
  number       = {{3/4}},
  pages        = {{15--39}},
  publisher    = {{Lambda Nordica Förlag}},
  series       = {{Lambda Nordica}},
  title        = {{Do you have a boyfriend? Feeling queer in youth and education research}},
  volume       = {{15}},
  year         = {{2010}},
}