Skip to main content

Lund University Publications

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Arbete, stress och hälsa

Persson, Roger LU orcid and Örbaek, Palle (2014) p.15-48
Abstract (Swedish)
Problemområdet arbetsrelaterad stress har inte någon entydig ämnesteoretisk hemvist eller definition. Trots områdets vaga konturer måste forskare, praktiker och lekmän ofta förhålla sig till arbetsrelaterad stress. Exempelvis är diskussionen om stress och stressrelaterade tillstånd vanligt förekommande i medierna, bland politiker och hos allmänheten. Det är dock ovanligt att sjukdomar som misstänkts ha orsakats av psykiska faktorer och stress i arbetet anmäls och godkänns som arbetsskada (Thorén, 2010). I detta kapitel beskrivs dels några centrala idéer som har format området, dels några idéer till hur dessa kan operationaliseras till prevention och hantering av arbetsrelaterad stress. Då idéerna involverar parallella spår och olika... (More)
Problemområdet arbetsrelaterad stress har inte någon entydig ämnesteoretisk hemvist eller definition. Trots områdets vaga konturer måste forskare, praktiker och lekmän ofta förhålla sig till arbetsrelaterad stress. Exempelvis är diskussionen om stress och stressrelaterade tillstånd vanligt förekommande i medierna, bland politiker och hos allmänheten. Det är dock ovanligt att sjukdomar som misstänkts ha orsakats av psykiska faktorer och stress i arbetet anmäls och godkänns som arbetsskada (Thorén, 2010). I detta kapitel beskrivs dels några centrala idéer som har format området, dels några idéer till hur dessa kan operationaliseras till prevention och hantering av arbetsrelaterad stress. Då idéerna involverar parallella spår och olika akademiska discipliner (t.ex. sociologi, psykologi, neurobiologi och endokrinologi) blir varje beskrivning av nödvändighet kortfattad och selektiv. I fokus för kapitlet står stressresponsen som är en komplex och noggrant reglerad evolutionär anpassning för att återställa fysiologisk balans (Nesse m.fl., 2007). Utifrån ett systemteoretiskt tänkande, som inkluderar flera nivåer från samhälle till individ, och med stressresponsen i centrum, beskrivs och diskuteras sambandet mellan den sociala miljön och hälsa samt hanteringsmöjligheter. Om inget annat anges, förs resonemangen utifrån premisserna att vi talar om människor som är normalt utvilade och i fysiologisk balans, samt att kropp, känslor och medvetande är en del av människans fysiologi. Avsikten med detta kapitel är att på ett enkelt och överskådligt sätt beskriva de komplexa samband som finns mellan arbete, stress och hälsa. Därmed önskar vi förbättra möjligheterna till att fatta informerade beslut rörande handlingsmöjligheter i olika roller och sammanhang. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
and
organization
publishing date
type
Chapter in Book/Report/Conference proceeding
publication status
published
subject
host publication
Människan i arbetslivet. Teori och Praktik.
editor
Eva, Holmström and Kerstina, Ohlsson
pages
15 - 48
publisher
Studentlitteratur AB
ISBN
978-91-44-07979-0
language
Swedish
LU publication?
yes
id
f872354c-ecb3-4900-b512-1b7360fde19d (old id 4646177)
date added to LUP
2016-04-04 12:13:03
date last changed
2019-03-08 02:21:22
@inbook{f872354c-ecb3-4900-b512-1b7360fde19d,
  abstract     = {{Problemområdet arbetsrelaterad stress har inte någon entydig ämnesteoretisk hemvist eller definition. Trots områdets vaga konturer måste forskare, praktiker och lekmän ofta förhålla sig till arbetsrelaterad stress. Exempelvis är diskussionen om stress och stressrelaterade tillstånd vanligt förekommande i medierna, bland politiker och hos allmänheten. Det är dock ovanligt att sjukdomar som misstänkts ha orsakats av psykiska faktorer och stress i arbetet anmäls och godkänns som arbetsskada (Thorén, 2010). I detta kapitel beskrivs dels några centrala idéer som har format området, dels några idéer till hur dessa kan operationaliseras till prevention och hantering av arbetsrelaterad stress. Då idéerna involverar parallella spår och olika akademiska discipliner (t.ex. sociologi, psykologi, neurobiologi och endokrinologi) blir varje beskrivning av nödvändighet kortfattad och selektiv. I fokus för kapitlet står stressresponsen som är en komplex och noggrant reglerad evolutionär anpassning för att återställa fysiologisk balans (Nesse m.fl., 2007). Utifrån ett systemteoretiskt tänkande, som inkluderar flera nivåer från samhälle till individ, och med stressresponsen i centrum, beskrivs och diskuteras sambandet mellan den sociala miljön och hälsa samt hanteringsmöjligheter. Om inget annat anges, förs resonemangen utifrån premisserna att vi talar om människor som är normalt utvilade och i fysiologisk balans, samt att kropp, känslor och medvetande är en del av människans fysiologi. Avsikten med detta kapitel är att på ett enkelt och överskådligt sätt beskriva de komplexa samband som finns mellan arbete, stress och hälsa. Därmed önskar vi förbättra möjligheterna till att fatta informerade beslut rörande handlingsmöjligheter i olika roller och sammanhang.}},
  author       = {{Persson, Roger and Örbaek, Palle}},
  booktitle    = {{Människan i arbetslivet. Teori och Praktik.}},
  editor       = {{Eva, Holmström and Kerstina, Ohlsson}},
  isbn         = {{978-91-44-07979-0}},
  language     = {{swe}},
  pages        = {{15--48}},
  publisher    = {{Studentlitteratur AB}},
  title        = {{Arbete, stress och hälsa}},
  year         = {{2014}},
}